نحوه اندازه گیری سطح اکسیژن خون با پالس اکسیمتر انگشتی

نحوه اندازه گیری سطح اکسیژن خون با پالس اکسیمتر انگشتی

نحوه اندازه گیری سطح اکسیژن خون با پالس اکسیمتر انگشتی

کار با پالس اکسیمتری برای برخی از بیماران بسیار حیاتی و مهم است. متاسفانه اخیرا با شیوع و همه گیری کرونا بسیاری از افراد به این بیماری مبتلا شده اند. در صورتی که ریه های فرد درگیر این بیماری شود سطح و میزان اندازه اکسیژن خون کمتر از حالت معمولی می گردد. بیمارانی که تحت درمان هستند حتما باید سطح اکسیژن خون آن ها به طور مرتب چک شود. شاید برای شما هم دسترسی پیداکردن به پالس اکسیمتر دقیق در این زمان به یک مشکل بزرگ تبدیل شده باشه یا شاید مثل خیلی از افراد با تهیه پالس اکسیمتر دقت نتایج حاصل شده اشتباه زیادی را نمایش می داد. در این مطلب با هم نحوه اندازه گیری اکسیژن خون با پالس اکسیمتر را فرا می گیریم.

از آنجايی كه هموگلوبين ۹۸٪ اكسيژن را در خون حمل می‏ كند و پلاسما تنها ۲٪ آن را به همراه می برد، پالس اكسيمتری به شكل صحيح ميزان اكسيژن رسانی محيطی را تجزيه و تحليل می ‏كند. اگر اندازه‏ گيری اكسيژن با پالس اكسيمتر بدرستی صورت گرفته باشد، اشباع اكسيژن خوانده شده، حداكثر ۲٪ با مقدار خوانده شده در ABG اختلاف خواهد داشت (البته وقتی كه اشباع اكسيژن بين ۸۴ تا ۹۸ درصد باشد.)

پالس اكسيمتر (Pulse Oximeter) چیست؟

دستگاهی است كه برای اندازه ‏گيری اکسیژن خون (ميزان هموگلوبين اشباع با اكسيژن) بكار می رود و يك وسيله‏ ی غيرتهاجمی می باشد كه برای مانيتورينگ ممتد غيرتهاجمی سنجش اشباع اكسيژن عملی هموگلوبين شريانی (PR و SPO2) در بيماران بزرگسال، اطفال، شيرخواران و نوزادان، در محيط ‏های بيمارستان‏ ها، درمانگاه‏ ها، آمبولانس ‏ها و منازل استفاده می ‏شود. دستگاه پالس اکسیمتر انگشتی برای محاسبه میزان اکسیژن خون طراحی و ساخته شده است. میزان طبیعی سطح اکسیژن در بدن یک فرد سالم ۹۴ تا ۹۸ درصد می باشد. در صورتی که اکسیژن کمتر از ۹۴ باشد فرد با مشکلاتی روبرو خواهد شد. یادگیری نحوه کار با پالس اکسی متر کمک زیادی را در حین مراقبت از بیمار به افراد می کند.

این دستگاه با توجه به ضربان و سنسورهای خاص اندازه اکسیژن را محاسبه می نماید. در افراد و بیمارانی که سطح اکسیژن کمتر از ۹۴ باشد، حتما باید از دستگاه های اکسیژن ساز استفاده نمود. به وسیله این دستگاه میزان اکسیژن در محیط افزایش می یابد و مقدار زیادی از آن وارد خون می شود. با یادگیری نحوه اندازه گیری سطح اکسیژن خون می توان اقدامات لازم را در مواقع ضروری انجام داد. توجه داشته باشید که حتما باید موارد و نکات لازم را از پزشک بپرسید.

پالس اكسيمتر يك پروب حساسه و يك مانيتور با صفحه‌ی ديجيتال دارد. حسگر شامل دو ديود منتشر كننده‏ ی نور و دو سنسور است. يكی از ديودها نور تقريباً قرمز، يعنی طول موج مخصوص هموگلوبين دارای اكسيژن (هموگلوبين اشباع) را منتشر می كند و ديود ديگر نور مادون قرمز، يعنی طول موج مخصوص هموگلوبين بدون اكسيژن (هموگلوبين غير اشباع) را منتشر می‏ كند.
هر كدام از دو نوع هموگلوبين ميزان خاصي از نور منتشر شده را جذب می كنند و از رسيدن آن به سنسور مربوطه جلوگيری می كنند. اگر نور كمتری به سنسور برسد به اين معنی است كه ميزان بيشتری از هموگلوبين مربوطه در خون وجود دارد. سپس دستگاه پالس اكسيمتر نسبت نور تقريباً قرمز و مادون قرمز دريافت شده را محاسبه مي‌كند تا درصد اشباع اكسيژن (SpO2) را مشخص كند.

گيره‌ی پروب حساس پالس اكسيمتر تا اندازه‌ای شبيه گيره‌ ی لباس است. گيره‏ ی پروب حساسه را بر روی نوعی بستر مويرگی، محيطی مانند نوك انگشت دست، نوك انگشت پا، لاله‏ ی گوش يا روی پل بينی بيمار می ‏توانيد وصل كنيد. در شيرخواران مي‌توانيد حسگر را به دور پاشنه‌ ی پا پيچيده و با نوار محكم نمائيد. پالس اكسيمتر اشباع اكسيژن خون شريانی را اندازه‌گيری می ‏كند، لذا پروب بايد در ناحيه‌ای قرار گيرد كه نور از طريق جريان خون شريانی تابانده شود.

محدوده طبیعی سطح اکسیژن خون در اندازه گیری با پالس اکسیمتر

SpO2 طبیعی بين ۹۵ تا ۹۹ درصد است. اعداد ۹۱ تا ۹۴ درصد بر هيپوكسی خفيف دلالت كرده و نياز به ارزيابی بيشتر و تجويز اكسيژن مكمل را توجيه می كنند. اعداد ۸۶ تا ۹۰ درصد، هيپوكسی متوسط را نشان می دهند و معمولاً بايد به اين بيماران، البته با رعايت احتياط در مورد مبتلايان به COPD، اكسيژن مكمل ۱۰۰٪ تجويز شود. اعداد ۸۵% يا كمتر نیز، هيپوكسی شديد را نشان داده و به مداخله‌ی فوری شامل تجويز اكسيژن ۱۰۰٪، تهويه‏ ی مصنوعی و يا هردو نياز دارند.

کاربرد پالس اكسيمتر

  • بررسی درصد اكسيژن اشباع شده شرياني (بررسی درصد اشباع اكسيژن خون شريانی).
  • يك روش غيرتهاجمی جهت سنجش اشباع هموگلوبين ‏ها از اكسيژن در بيماران با احتمال هيپوكسی.
  • همراهی و حمايت از بيمار تا زمان رفع اشكالات مربوط به اختلالات تنفسی در بيماران.
  • بررسی ميزان اكسيژن خون در طی عمل جراحی در اتاق عمل.
  • بررسی ميزان اكسيژن خون در ضمن اقدام درمانی در راه هوايی بيمار، گذاشتن لوله‏ی تراشه و ساكشن كردن ترشحات و راه هوايی.
  • بررسی ميزان اكسيژن خون در ضمن انتقال بيمار.
  • بررسی ميزان اكسيژن خون در ضمن نقل و انتقال بيمارانی كه اختلالات تنفسی دارند.
  • بررسی ميزان افزايش اكسيژن خون در بيمارانی كه اكسيژن دريافت می كنند.
  • بررسی ميزان اكسيژن خون شريانی در بيمارانی كه از دستگاه تهويه‏ ی مصنوعی جدا شده و تحت مراقبت‏ های جداسازی از دستگاه می‏ باشند.

اهمیت اکسیژن موجود در خون و نحوه اندازه گیری سطح اکسیژن خون

تمامی سلول ها و بافت های بدن برای ادامه حیات خود نیازمند اکسیژن می باشند. وجود اکسیژن در خون سبب می شود تا انرژی موجود در بدن به میزان متعادلی باشد و در غیر این صورت فرد از کمبود انرژی رنج خواهد برد. افرادی که دارای بیماری های آسم، آمبولی ریه و مشکلات قلب و عروقی هستند، معمولا از این مشکل رنج می برند. متاسفانه بیماری کرونا نیز با وارد کردن آسیب به ریه منجر به کم شدن سطح اکسیژن در بدن می گردد.

تعداد ابتلا در ایران بسیار افزایش پیدا کرده است و ممکن است هر لحظه فرد یا افرادی از خانواده هر کس مبتلا به آن شود. توصیه می شود حتما اطلاعات کاملی از نحوه کار با پالس اکسی متر را یاد بگیرید تا در شرایط اضطراری با مشکل مواجه نگردید. در مواردی که اکسیژن مورد نیاز کمتر از ۹۲ باشد به وسیله دستگاه های اکسیژن ساز می توان مشکل را رفع نمود، اما متاسفانه در مواردی که میزان اکسیژن به کمتر از ۸۵ می رسد، هر لحظه ممکن است بافت های بدن دچار اختلال شدیدی شوند.

توصیه می شود حتما اطلاعات لازم برای نگه داری بیماران کرونایی را فرا بگیرید. در صورتی که مراقبت لازم و کافی در محیط خانه از افراد انجام گردد، قطعا بهبود آن ها زودتر خواهد بود. اکسیژن موجود در خون یکی از موارد بسیار حیاتی می باشد که در بیماران ریوی حتما باید به صورت مرتب کنترل گردد. نحوه اندازه گیری سطح اکسیژن خون به طرز صحیح این کمک را به شما و بیمارتان می کند که لحظه به لحظه از بهبود یا وخامت بیماری اطلاعات کسب نمایید. توصیه می شود حتما دستگاه اکسیمتر خود را از فروشگاه های معتبر خریداری نمایید تا بعدا متضرر نگردید.


سبدخرید

راستی اگه نیاز به مشاوره تلفنی در زمینه انتخاب مدل دستگاه پالس اکسیمتر انگشتی داشتین می تونید از طریق شماره تماس صحفه تماس با ما با کارشناسان فروش تجهیزات پزشکی هاسپکسا در تماس باشید.

 

تمامی برندهای ارائه شده دستگاه پالس اکسیمتر در این فروشگاه دارای ضمانت مرجوعی کالا می باشند. شما می توانید با خیال راحترین پالس اکسیمتر دقیق مناسب خود را از بهترین برندهای بازار انتخاب و تهیه کنید.

نحوه کار با پالس اکسیمتر انگشتی

نحوه کار با پالس اکسی متر بدین گونه است که ابتدا باید در حالت آرام نشسته و یا خوابیده قرار داشته باشید. اندازه گیری سطح اکسیژن بعد از انجام یک فعالیت پر جنب و جوش کار صحیحی نیست. بنابراین محل مناسبی را پیدا کرده و بیمار را به حالت نشسته و یا دراز کشیده در آن جا قرار دهید. در هنگام گذاشتن پالس اکسیمتر نیز بیمار نباید انگشت و یا دست خود را تکان دهد و حتما باید به حالت ساکن و آرامی دست خود را بر روی یک سطح قرار دهد تا دستگاه به طرز صحیح کار کند.

نحوه کار با پالس اکسیمتر بدین صورت است که انگشت خود را بین دستگاه قرار می دهید. توجه داشته باشید که نباید هیچ مانعی بین انگشت و دستگاه وجود داشته باشد. ناخن کاشت شده، ناخن مصنوعی، رنگ حنا، تاتو و حتی لاک نباید بر روی ناخن انگشت وجود داشته باشد. برخی بدون آگاهی از کار با پالس اکسیمتر به این موارد توجه نمی نمایند و در هنگام اندازه گیری اکسیژن خون با پالس اکسیمتر دچار مشکل می گردند. بنابراین توجه داشته باشید که حتما باید نکات لازم را قبلا یاد گرفته باشید.

بعد از قرار دادن دستگاه، اعدادی بر روی آن ظاهر می شوند که میزان اکسیژن خون و ضربان قلب را نمایش می دهد. اندازه گیری اکسیژن خون با پالس اکسیمتر در مواقعی که بیمار بر روی ناخن و انگشت خود لاک یا تاتو دارد بدین صورت است که می توان از نقاط دیگر مانند لاله گوش، انگشت شست پا و یا بینی استفاده کرد. در صورتی که سطح اکسیژن کمتر از ۹۲ باشد حتما باید بیمار را به مرکز درمانی و پزشکی برد. البته در این شرایط که اغلب بیمارستان ها ظرفیت کافی ندارند بهتر است از دستگاه های اکسیژن در خانه استفاده نمایید.


مطالعه بیشتر

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید ” کاربرد دستگاه اپکس لوکیتور ” را مطالعه کنید.


چند نمونه از محصولات پالس اکسیمتر دقیق فروشگاه هاسپکسا

نحوه کار با پالس اکسیمتر- پالس اکسیمتر چویس مداندازه گیری اکسیژن خون با پالس اکسی متر-پالس اکسیمتر بیورر اندازه گیری اکسیژن خون با پالس اکسیمتر-پالس اکسیمتر بیورر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نتیجه‌گیری

میزان طبیعی اکسیژن خون انسان در اندازه‌گیری با پالس اکسیمتر بایستی در محدوده باشد. از آنجا که در بیماری کووید- 19 بدلیل آسیب بافت ریه ممکن است کاهش سطح اکسیژن خون رخ دهد، استفاده از دستگاه پالس اکسیمتری برای سنجش میزان اکسیژن خون قبل از وخیم تر شدن حال بیمار می تواند مفید باشد. ممنون می شم زیر این پست تجربیات اندازه گیری اکسیژن خون با پالس اکسیمتر را با سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

منابع بیشتر مطالعه برای شما:

منابع اطلاعاتی بیشتر

نظر خود را بنویسید