پالس اکسیمتر چیست؟
پالس اکسیمتر یک تست برای اندازهگیری سطح اکسیژن یا همان اشباع اکسیژن است. در این روشاندازهگیری هیچ گونه دردی ندارد. با استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر متوجه میشود که چه میزان اکسیژن به دست شما میرسد.
دستگاه پالس اکسیمتر یک وسیله گیره مانند است که ابعادی جیبی دارد. معمولا وقتی به بیمارستان مراجعه میکنید، افرادی که در اورژانس فعالیت میکنند یکی از این دستگاهها همراه خود دارند. زیرا بررسی اکسیژن شما از این طریق اطلاعات مهمی را در اختیارتان قرار میدهد. از طریق لاله گوش و انگشت اشاره میتوان با این دستگاه میتوان میزان اکسیژن را دریافت. میزان اکسیژن که در این دستگاه نشان داده میشود، کمک میکند تا بفهمند آیا بیمار به اکسیژن بیشتر نیاز دارد یا خیر؟
چرا به پالس اکسیمتر نیاز پیدا میکنیم؟
اولین اطلاعاتی که پالس اکسیمتر در زمان کمی ارائه میدهد این است که چقدر اکسیژن در خون فرد وجود دارد. این مورد در بعضی از شرایط بسیار اهمیت دارد. تعدادی از این شرایط عبارتند از:
- حین یا پس از انجام جراحی؛ در این شرایط معمولا به دلیل استفاده از آرامبخش این مورد چک میشود.
- برای سنجش عملکرد داروهای بیماریهای ریوی.
- برای ارزیابی توان فرد در انجام فعالیتهای فیزیکی.
- برای ارزیابی نیاز فرد به دستگاه اکسیژن و همچنین بررسی عملکرد این دستگاه بر فرد.
- برای بررسی آپنه خواب و در واقع لحظاتی که فرد در خواب تنفسش متوقف میشود.
با پالس اکسیمتر میتوان شرایط و اتفاقاتی که روی میزان اکسیژن تاثیر میگذارند را بررسی کرد. یک سری از شرایط عبارتند از:
-
حمله قلبی
-
نارسایی قلبی
-
بیماری انسدادی مزمن ریه
-
کم خونی
-
سرطان ریه
-
آسم
-
ذالتالریه
در اوج شیوع ویروس کرونا پالس اکسیمتر یکی از وسیلههایی بود که هم به پرستاران و پزشکان کمک میکرد تا راحتتر درگیری ریه را تشخیص دهند. همچنین در خانهها از این وسیله استفاده میشد تا روند اکسیژنرسانی بررسی شود. در زمانی که سطح اکسیژن کاهش پیدا میکرد، تشخیص درگیری ریه عنوان میشد و نیاز به بستری بیمار بود.
دلایلی بیشتری برای اندازهگیری اکسیژن به کمک پالساکسیمتر وجود دارد. معمولا این موارد با توجه به شرایط توسط پزشک یا پرستار مورد بررسی قرار میگیرد.
استفاده از پالس اکسیمتر چه خطراتی به همراه دارد؟
استفاده از هر وسیلهای خطراتی دارد. زیرا ممکن است به درستی از آن دستگاه استفاده نشود. این خطرات عبارتند از:
-
در زمانی که دستگاه پالس اکسیمتر از انگشت دست یا پا و لاله گوش میافتد، باید دوباره از دستگاه استفاده کنید. زیرا میزانی که روی دستگاه نمایان میشود حتما اشتباه خواهد بود.
-
ممکن است دستگاه سبب ایجاد حساسیت برای بعضی از افراد شود.
بعضی از خطرات به شرایط عمومی فرد بیمار بستگی دارد. اگر مرتب از این دستگاه استفاده میکنید حتما از پزشک خود بخواهید تا توصیههای لازم برای شرایط شما را توضیح دهد.
قبل از استفاده از پالس اکسیمتر چه مواردی را باید درنظر بگیرم؟
معمولا در زمانی که پرستار یا پزشک از این دستگاه استفاده میکند، توضیحات مهم را به شما ارائه میدهد. پاک کردن لاک ناخن ممکن است یکی از این موارد باشد. با این حال این مورد هم به دستگاه پالس اکسیمتر بستگی دارد.
در زمان استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر چه اتفاقی رخ میدهد؟
معمولا استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر به صورت سرپایی انجام میشود. حتی از این دستگاه میتوانید به راحتی در خانه هم استفاده کنید. با این حال یک فرآیند مشخصی حین استفاده از این دستگاه دنبال میشود. مراحل آن عبارتند از:
- لاله گوش یا انگشت اشاره شما بین یک دستگاه پالس اکسیمتر قرار میگیرد. به این دستگاه پروب هم گفته میشود.
- ممکن است دستگاه برای بررسی دقیقتر برای مدت زمان طولانیتر روشن بماند.
- ممکن است به صورت تک بار اندازهگیری صورت گیرد و دستگاه به فرد متصل نماند.
کلام پایانی
داشتن یک پالس اکسیمتر خانگی همیشه گزینه مناسبی است. در فروشگاه اینترنتی هاسپکسا میتوانید به انواع دستگاه پالس اکسیمتر دسترسی پیدا کنید. این دستگاه ساده میتواند اطلاعات مفیدی را در مورد سلامت شما در اختیارتان قرار دهد.
من رامین جابری هستم. عاشق نویسندگی