پالس اکسیمتر چیست؟
پالس اکسیمتر یک تست برای اندازهگیری سطح اکسیژن یا همان اشباع اکسیژن است. در این روش از اندازهگیری هیچ گونه دردی وجود ندارد. با استفاده از دستگاه اندازهگیری این تست، متوجه میشوید که چه میزان اکسیژن به شما میرسد. در ادامه همراه ما باشید تا شما را با دستگاه اندازه گیری اکسیژن خون و انواع آن بیشتر آشنا کنیم.
دستگاه پالس اکسیمتر چیست؟
به خوبی متوجه شدید که پالس اکسیمتر چیست؟ در حال حاضر میتوانید با دستگاه اندازه گیری اکسیژن خون، بیشتر آشنا شوید. این دستگاه یک وسیله گیره مانند است که ابعادی جیبی دارد. معمولاً وقتی به بیمارستان مراجعه میکنید، افرادی که در اورژانس فعالیت میکنند یکی از این دستگاهها همراه خود دارند. زیرا بررسی اکسیژن شما از این طریق اطلاعات مهمی را در اختیارتان قرار میدهد. از طریق لاله گوش و انگشت اشاره میتوان با این دستگاه میتوان میزان اکسیژن را دریافت. میزان اکسیژن که در این دستگاه نشان داده میشود، کمک میکند تا بفهمند آیا بیمار به اکسیژن بیشتر نیاز دارد یا خیر؟
انواع پالس اکسیمتر
رایجترین نوع دستگاه، محصولی است که بر روی انگشت بسته میشود. محصولاتی دیگر نیز وجود دارند که میتوانید آنها را بر روی مچ خود ببندید یا این که در مشت دست خود بگیرید. هر کدام از این دستگاهها، مناسب بیماران با سنین مختلف و وضعیت متفاوت هستند. به طور کلی در فعالیتهای پزشکی، سه نوع دستگاه وجود دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- پالس اکسیمتر انگشتی
این محصول از موارد دیگر، رایجتر بوده و کاربرد بیشتری در صنعت پزشکی دارد. نحوه اندازه گیری اکسیژن خون با پالس اکسیمتر انگشتی بسیار راحت بوده و قیمت آن نیز ارزان است. مطمئناً در بیمارستانها به دفعات بسیار، این دستگاه را سر نوک انگشت بیماران دیدهاید.
- پالس اکسیمتر مچی
پالس اکسیمتری نیز وجود دارد که روی مچ دست بسته میشود. در مواردی از این دستگاه استفاده میشود که قرار باشد بیمار، مدت زمان طولانی را در بیمارستان سپری کند. این محصول، بهترین گزینه برای دورههای طولانی بهعنوانمثال در زمان خواب است.
- پالس اکسیمتر دستی
این دستگاه اکسیژن سنج خون، دقت بالاتری نسبت به سایر دستگاهها دارد. همچنین این محصول دارای ویژگیهای دیگری مانند اندازه گیری فشار خون و ضربان قلب است؛ بنابراین میتوان گفت قیمت بالاتر آن، منطقی به نظر میرسد.
چرا به پالس اکسیمتر نیاز پیدا میکنیم؟
اولین اطلاعاتی که پالس اکسیمتر در زمان کمی ارائه میدهد این است که چقدر اکسیژن در خون فرد وجود دارد؛ بنابراین خرید دستگاه پالس اکسیمتر برای هر خانهای ضروری است. این مورد در بعضی از شرایط بسیار اهمیت دارد. تعدادی از این شرایط عبارتاند از:
- حین یا پس از انجام جراحی؛ در این شرایط معمولاً به دلیل استفاده از آرامبخش این مورد چک میشود.
- برای سنجش عملکرد داروهای بیماریهای ریوی.
- برای ارزیابی توان فرد در انجام فعالیتهای فیزیکی.
- برای ارزیابی نیاز فرد به دستگاه اکسیژن و همچنین بررسی عملکرد این دستگاه بر فرد.
- برای بررسی آپنه خواب و در واقع لحظاتی که فرد در خواب تنفسش متوقف میشود.
با دستگاه پالس اکسی متر میتوان شرایط و اتفاقاتی که روی میزان اکسیژن تأثیر میگذارند را بررسی کرد. یک سری از شرایط عبارتاند از:
- حمله قلبی
- نارسایی قلبی
- بیماری انسدادی مزمن ریه
- کم خونی
- سرطان ریه
- آسم
- ذاتالریه
کاربرد پالس اکسیمتر
دستگاه Pulse Oximeter که به آن دستگاه اکسیژن خون نیز گفته میشود، میزان درصد اشباع خون در سرخرگهای انسان را اندازه گیری میکند. این روش، غیر تهاجمی بوده و با آن میتوان درصد هموگلوبین خون را که با اکسیژن ادغام شده است را اندازه گیری کرد. معمولاً بین 95 تا 97 درصد میتواند نشان دهنده وضعیت خوب بدن باشد. اما در صورتی که این درصد به زیر 90 برسد، شرایط نابسامان میشود. این دستگاهها همچنین آهنگ و تعداد ضربان قلب را به نمایش در میآورند.
اجزای دستگاه پالس اکسی متر
- سوکت اتصال به دستگاه
- کابل
- گیره انگشتی
- منبع نور قرمز از نوع LED
- منبع IR
- سنسور نوری
- کابل برق
- صفحه نمایش
- صفحه کلید
- باطری که میتواند باطری NI-CD (نیکل کادمیوم) یا باطری سرب و اسیدی SLA باشد.
- برد تغذیه که شامل سلکتور (۱۱۰/۲۲۰ ولت)، مدارات ایزولاسیون، فیوز محافظ، ترانس کاهنده، مدارات یکسوکننده، مدارات تثبیت کننده، ورودی برق DC و فن است.
- سیستم پردازش اطلاعات
استفاده از پالس اکسیمتر چه خطراتی به همراه دارد؟
استفاده از هر وسیلهای خطراتی دارد. زیرا ممکن است به درستی از آن دستگاه استفاده نشود. این خطرات عبارتاند از:
- در زمانی که دستگاه پالس اکسیمتر از انگشت دست یا پا و لاله گوش میافتد، باید دوباره از دستگاه استفاده کنید. زیرا میزانی که روی دستگاه نمایان میشود حتماً اشتباه خواهد بود.
- ممکن است دستگاه سبب ایجاد حساسیت برای بعضی از افراد شود.
- بعضی از خطرات به شرایط عمومی فرد بیمار بستگی دارد. اگر مرتب از این دستگاه استفاده میکنید حتماً از پزشک خود بخواهید تا توصیههای لازم برای شرایط شما را توضیح دهد.
نحوه کار با دستگاه پالس اکسی متر
این دستگاه برای این که مقدار دقیق اشباع اکسیژن خون را اندازه گیری کند، رنگ تیره و روشن گلبولهای قرمز را معیار کار خود قرار میدهد. رنگ روشن، نشان دهنده خونی است که اکسیژن دارد و مقدار رنگ روشن با تیره در این دستگاه، مقایسه میشود. در نهایت پس از مقایسه رنگهای روشن و تیره، عدد اشباع اکسیژن خون را به صورت درصد بر روی نمایشگر مشاهده خواهید کرد.
دستگاه پالس اکسیمتر چگونه کار میکند؟
این دستگاه، وسیله گیره مانند کوچکی است که با رفتن سراغ خرید تجهیزات پزشکی میتوانید یکی از آنها را برای خانه خود بخرید. این دستگاه، معمولاً بر روی نوک انگشت، گوش یا پا قرار میگیرد. در دستگاه اکسیژن سنج خون، پرتو کوچکی از نور وارد خون شده و سپس میزان اکسیژن خون شما را اندازه گیری میکند. در نهایت دستگاه Pusle Oximeter با تغییرات جذب نور از سمت اکسیژن یا خون، متوجه اشباع اکسیژن خون میشود و آن را به صورت درصد، نشان میدهد. با توجه به سازوکار این دستگاه میتوان گفت؛ کوچکترین دردی در اندازه گیری اکسیژن خون برای شما وجود نخواهد داشت.
قبل از استفاده از پالس اکسیمتر چه مواردی را باید در نظر بگیرم؟
معمولاً در زمانی که پرستار یا پزشک از این دستگاه استفاده میکند، توضیحات مهم را به شما ارائه میدهد. پاک کردن لاک ناخن ممکن است یکی از این موارد باشد. با این حال این مورد هم به دستگاه Pulse Oximeter بستگی دارد.
در زمان استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر چه اتفاقی رخ میدهد؟
معمولاً پالس اکسی متر به صورت سرپایی انجام میشود. حتی از این دستگاه میتوانید به راحتی در خانه هم استفاده کنید. با این حال یک فرایند مشخصی حین استفاده از این دستگاه دنبال میشود. مراحل آن عبارتاند از:
- لاله گوش یا انگشت اشاره شما بین یک دستگاه Pulse Oximeterقرار میگیرد. به این دستگاه پروب هم گفته میشود.
- ممکن است دستگاه برای بررسی دقیقتر برای مدت زمان طولانیتر روشن بماند.
- ممکن است به صورت تک بار اندازهگیری صورت گیرد و دستگاه به فرد متصل نماند.
سخن پایانی
داشتن یک پالس اکسیمتر در هر خانهای ضروری است. در فروشگاه اینترنتی هاسپکسا میتوانید به انواع دستگاه Pulse Oximeterدسترسی پیدا کنید. این دستگاه ساده میتواند اطلاعات مفیدی را در مورد سلامت شما در اختیارتان قرار دهد.
من رامین جابری هستم. عاشق نویسندگی