2 کالا
تشک مواج ضد زخم بستر چیست؟
بسیاری از بیماران مدت طولانی بستری هستند و تحرک بسیار کمی دارند، به طور مثال افراد سالمند یا اشخاصی که عمل های جراحی سنگین انجام داده اند و باید در استراحت مطلق بمانند. بی تحرک ماندن بدن به صورت طولانی مدت باعث عارضه ای به نام زخم بستر می شود که در آن به نقاطی از بدن فشار بیش از حد وارد می شود و به مرور شروع به زخم شدن می کند. تشک مواج ضد زخم بستر به منظور جلوگیری از ایجاد زخم بستر و هم چنین کمک به بهبود آن استفاده می شود. این تشک انواع مختلفی دارد و در منزل، بیمارستان و خانه سالمندان قابل استفاده است و جریان خون را در بدن به خصوص در قسمت های استخوانی که احتمال ایجاد زخم بستر در آن ها بیشتر است می دهد. تشک مواج دارای محافظ هایی است که به آن ها لنت گفته می شود و از PVC دارای کیفیت بالا ساخته شده اند. این دستگاه یک پمپ باد بی صدا دارد که گردش هوا را در تشک ایجاد کرده و فشار وارده به بدن بیمار را پخش می کند. این پمپ هوا، عملکردی مداوم دارد.
زخم بستر چیست؟
در اثر بی حرکتی بیماران و کمبود خون و مواد مغذی کافی در پوست، زخم بستر ایجاد می شود. این بیماری بر اساس شدت به سه مرحله تقسیم بندی می شود. در مرحله اول پوست هنوز سالم است اما قرمز می شود و اگر با انگشت به آن فشار وارد شود سریع سفید نمی شود. علائمی مانند دردناک شدن و سفتی، نرمی بیش از حد و سردتر و گرم تر شدن بیش از معمول در این مرحله دیده می شود. در مرحله دوم، اپیدرم یا لایه رویی پوست از بین می رود و یک زخم دارای فرورفتگی کم که صورتی یا قرمز است ایجاد می شود. علاوه بر این ممکن است تاول نیز ایجاد شود. در این دو مرحله، می توان با استفاده از تشک مواج ضد زخم بستر و درمان های دارویی، از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد و موجب درمان آن شد. البته این درمان چند هفته طول می کشد. در مرحله بعدی زخم عمیق تر می شود و درمان آن بسیار مشکل است.
زخم بستر بیشتر در نواحی استخوانی که چربی کمی دارد ایجاد می شود مانند پاشنه و قوزک پا. اما قسمت ها دیگر مانند پایین ستون فقرات، شانه، دو طرف زانو و پشت سر نیز مستعد این زخم هستند. تشک مواج خانگی برای بیماری های زیر استفاده می شود:
– آسیب نخاعی
– فلج مغزی
– آسیب مغزی
– پارکینسون
– آلزایمر.
انواع تشک مواج طبی:
نوع تشک مواج بسته به شرایط بیمار مانند وزن، میزان بی حرکتی، وجود یا عدم وجود زخم بستر و نوع آن و مدت زمان بستری بودن بیمار تعیین می گردد. تشک مواج در دو نوع زیر تولید می شود:
– تشک مواج تخم مرغی: این تشک مواج ضد زخم بستر که ساده یا زنبوری نیز نامیده می شود دارای پستی و بلندی هایی شبیه شانه تخم مرغ یا لانه زنبور است. این تشک ضد آب است و از تعریق جلوگیری می کند و برای بیمارانی مناسب است که مدت کمتر از یک سال بستری هستند. هم چنین در مراحل اولیه زخم بستر، این تشک مناسب تر است. در مواردی که بیمار وزن کمتر از 120 کیلوگرم دارد تشک مواج تخم مرغی استفاده می شود.
– تشک مواج سلولی: سلول های این تشک به شکل استوانه ای کنار هم قرار گرفته اند و تشک از تعریق و رطوبت جلوگیری می کند و نسبت به مدل تخم مرغی ضخامت بیشتری دارد. اگر وزن بیمار بیشتر از 120 کیلوگرم باشد، مدت طولانی مانند چند سال بستری باشد و زخم بستر حاد داشته باشد باید از این تشک مواج ضد زخم بستر استفاده شود.
علاوه بر این دو مدل، تشک مواج سنسوری و لیزری نیز وجود دارد. در مدل سنسوری همان طور که از اسم آن مشخص است سنسور قرار داده شده است. تشک مواج لیزری یا بادی یک تشک فوق تخصصی و بیمارستانی است که جریان هوای نامرئی دارد و از تعریق نیز جلوگیری می کند. منافذ موجود در این مدل، مقداری از هوای داخل سلول ها را به بیرون تشک هدایت می کنند.
بهترین تشک مواج برای زخم بستر:
مناسب ترین تشک مواج ضد زخم بستر باید انعطاف پذیر باشد و رطوبت را به خود جذب کند به طوری که موجب عرق کردن بیمار نشود. علاوه بر این اندازه استانداردی داشته باشد و بر روی تخت بیمار به درستی قرار بگیرد. تشک باید در برابر آتش مقاوم باشد، وزن آن در تمامی قسمت ها یکسان باشد، سختی و نرمی آن متعادل بوده و بتوان اندازه آن را در صورت لزوم تغییر داد. به دلیل استفاده طولانی مدت، باید بتوان این تشک را مرتب تمیز کرد.
طرز استفاده از تشک مواج:
برای باد کردن تشک مواج ضد زخم بستر، ابتدا باید تشک روی تخت بیمار قرار گیرد. از قسمت اضافی آن می توان در بالای تخت به عنوان بالش استفاده کرد. اما اگر بیمار بالش جداگانه دارد می توان این قسمت را زیر تشک قرار داد. سپس پمپ آن نزدیک تشک قرار گرفته و شلنگ های مخصوص به پمپ و تشک وصل می شوند. باید از اتصال شلنگ ها اطمینان حاصل شود. پمپ به برق 220 ولت شهری وصل شده و دکمه On فشار داده می شود. فشار روی آخرین سطح باید تنظیم شود. تشک به تدریج از هوا پر می شود و بسته به نوع تشک پس از حدود 10 دقیقه یک سلول پر شده و بقیه سلول ها تخلیه می شوند. در این حالت باید فشار پمپ بر روی میزان ایده آل تنظیم شود. این پر و خالی شدن ها باعث موج دار شدن تشک شده و فشار را از روی نقاط خاص بدن بیمار بر می دارد. لازم به ذکر است که برای برخی تشک ها باید در هر 48 ساعت حدود 1 ساعت تشک استراحت داده شود.
خرید تشک مواج ضد زخم بستر:
از آن جایی که تشک مواج مدت طولانی مورد استفاده قرار می گیرد و در بسیاری از موارد شاید سال ها استفاده شود باید از بهترین برند و بالاترین کیفیت تهیه شود. هنگام خرید ابتدا باید بسته به شرایط بیمار، نوع تشک از میان سلولی و تخم مرغی انتخاب شود. تشک باید ضد تعریق باشد و در برابر آتش و آب مقاوم باشد. علاوه بر این بتوان آن را به آسانی تمیز کرد. پمپ دستگاه باید قدرت کافی داشته باشد.
قیمت تشک مواج:
انواع تشک مواج قیمت های متفاوتی دارند. به طور مثال تشک مواج سلولی چون مدت طولانی تری استفاده می شود و قابلیت های پیشرفته تری نسبت به مدل تخم مرغی دارد قیمت آن بالاتر است. علاوه بر این، تشک های سنسوری و لیزری که حرفه ای تر هستند و مناسب استفاده در بیمارستان می باشند گران قیمت تر هستند.