اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

reduce air form serum set - اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

هواگیری سرم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به طور کلی یکی از خطرات نابلدی کادر درمان، همین مسأله است. حال اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی میافتد؟ این سؤال، ممکن است فضایی از ذهن شما را درگیر کرده باشد، به خصوص اگر جز افرادی باشید که در خانه از ست سرم استفاده کنید. در ادامه همراه ما باشید تا با خطرات هواگیری نکردن ست سرم و راه‌های پیشگیری و از آن آشنا شوید.

reduce air from serum set - اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

خطرات ناشی از هواگیری نکردن ست سرم

اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی میافتد؟ زمانی که به شما فرد بی تجربه‌ای سرم بزند و سرم را به خوبی هواگیری نکند، شما دچار آمبولی هوا خواهید شد. احتمالاً نام بیماری آمبولی را شنیده باشید. در شرایطی که مقداری هوا از طریق سرم وارد رگ شود، آمبولی اتفاق می‌افتد. به طور کلی عوارضی که از آمبولی ممکن است به سرتان بیاید، وابسته به محلی هست که سرم را به شما وصل می‌کنند. بنابراین این مسأله می‌تواند جان شما را به خطر بیندازد.

 

علائم آمبولی هوایی چیست؟

از آن جایی که هفتاد و پنج درصد وزن بدن شما را آب تشکیل داده است، گاهی اوقات به دلیل مشکلاتی همچون خونریزی و استفراغ و شاید حفظ وضعیت متابولیک بدن شما را برهم بزند. در این مواقع استفاده از ست سرم ضروری است. برای بکار بردن سرم حتماً باید هواگیری را بلد باشید تا دچار مشکلات بزرگتری نشوید.

اگر آمبولی هوا شدید نباشد، ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد و شما چیزی حس نکنید. اما در مواردی که آمبولی هوا شدید است، علائم آن موارد زیر هستند.

  • در قفسه سینه درد احساس می‌کنید و نارسایی قلبی شامل حالتان می‌شود.
  • به راحتی نمی‌توانید نفس بکشید و مشکلاتی در تنفس شما به وجود می‌آید.
  • مفصل و عضلات شما دچار درد می‌شود.
  • در این شرایط ممکن است شما سکته نیز بکنید.
  • در این موارد با گذشت زمان حال روحی و روانی شما دچار تغیر می‌شود. همچنین ممکن است، هوشیاری خود را از دست بدهید.
  • فشار خون شما به شدت پایین می‌آید.
  • ممکن است رنگ پوستتان کمی متمایل به آبی شود.

 

نکاتی برای جلوگیری از آمبولی

پیشتر برای شما توضیح دادیم که اگر ست سرم هواگیری نشود فردی که به آن سرم تزریق می‌شود چطور دچار آمبولی می‌شود. برای این که از رفتن هوا به درون رگ بیمار جلوگیری کنید، قبل از تزریق نیاز است بدانید که به چه مواردی باید دقت کنید. در این قسمت برای شما شرح داده‌ایم، تا در زمان استفاده از ست سرم، بدون هیچ گونه مشکلی به کار خود ادامه دهید.

  • معمولاً ست نباید عاری از محلول یا قطرات آب باشد. زیرا ممکن است هوا را به داخل خود بکشد. اگر قبل از تزریق متوجه تغیر رنگ مایع درون محفظه پلاستیکی سرم شدید، آن را به هیچ وجه به بیمار خود تزریق نکنید.
  • به تاریخ تولید و انقضای سرم خود حتماً دقت کنید، تا مشکلات جبران ناپذیری برایتان پیش نیاید.
  • سوزن خود را به هیچ وجه در قسمت مرکزی آرنج وارد نکنید، زیرا با کوچک‌ترین حرکت بیمار، جابه‌جایی رخ می‌دهد.
  • برای تزریق سرم به کودکان، از ورید پشت دست برای تزریق سرم در کودکان استفاده کنید. حتماً از فرد دیگری بخواهید تا اندام کودک را به صورت محکم بگیرد. حواستان باشد که ست سرم یا محفظه آن ترک خورده نباشد تا هوا وارد آن نشود.

 

نحوه تزریق درست

بهتر است شما نحوه درست تزریق را یاد بگیرید، اگر نیاز به تزریق سرم در خانه برای شما یا عزیزان خود دارید. در ادامه مراحل زیر را به دقت بخوانید و سپس کنار یک فرد با تجربه آن‌ها را انجام دهید تا بتوانید از رفتن هوا به درون رگ جلوگیری کنید و یک تزریق درست و ایمن داشته باشید.

  1. در مرحله اول برای تزریق وریدی راحت، از بیمار بخواهید تا موضع تزریق را آزاد کند و اگر نیاز است لباس‌های خود را در بیاورد.
  2. قبل از این که تزریق را انجام بدهید، حتماً دست‌های خود را بهترین شوینده‌هایی که در اختیار دارید، بشویید.
  3. به این که سرم را در چه جایی باید قرار دهید، حتماً دقت کنید، زیرا در نگهداری سرم، مسائلی همچون دمای آن و محافظت از آن در مقابل نور بسیار مهم است.
  4. سعی کنید به خوبی عملیات ضدعفونی‌کردن موضع تزریق را انجام دهید.
  5. محفظه پلاستیکی سرم را به هیچ وجه سوراخ نکنید، شاید این کار را برای افزایش سرعت عمل تزریق انجام دهید. اما بهتر است برای این کار از ست‌های سرمی استفاده کنید که فیلتر دارند.
  6. نوع حالت دراز کشیدن بیمار نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. بیمار باید در حالتی باشد که به سرعت بتوانید ورید مناسب برای تزریق را پیدا کنید.
  7. شما باید از چند تکه چسب کاغذی آماده کنید، تا از آن برای ثابت ماندن سوزن تزریق استفاده کنید.
  8. سعی کنید برای تزریق از دستی که بیمار کمترین استفاده را از آن می‌کند، استفاده کنید. همچنین در عروقی که ضخیم‌تر هستند این کار را انجام دهید.
  9. ارتفاع دستی که تزریق بر روی آن قرار است انجام شود، می‌بایست پایین‌تر از قلب بیمار باشد.
  10. تورنیک را در ارتفاع پانزده سانتی‌متری بالاتر از محل تزریق ببندید.
  11. در محلی که می‌خواهید تزریق را انجام دهید، از ضدعفونی‌کننده استفاده کنید.
  12. برای انجام تزریق، همان‌طور که قسمت اریب آنژیوکت را رو به بالا قرار گرفتید، آن را با زاویه‌ای 15 الی 30 در درجه در دست خود بگیرید و سوزن را وارد محل تزریق کنید.

 

سخن پایانی

اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی میافتد؟ سؤالی که سعی کردیم در این مطلب به آن پاسخ بدهیم. همچنین راه‌های جلوگیری از خطرات ناشی از آن را شرح دهیم. شاید به نظر برسد نحوه صحیح تزریق کفایت می‌کند، تا مشکلات ورود هوا در زمان تزریق برای شما اتفاق نیفتد.

اما لطفاً توجه کنید؛ این اتفاق خطرات بسیاری همراه خود دارد و شما با آگاهی از آنچه که شما یا بیمار شما را تهدید می‌کند، می‌توانید مانع آن‌ها شوید. پیشنهاد می‌کنیم با توجه به نکات قبل از تزریق و هم چنین نحوه تزریق صحیح، در خانه و در مواقع ضروری به بیمار خود سرم را وصل کنید و به صورت مداوم آن را چک کنید تا مطمئن شوید هوا از طریق ست سرم وارد رگ نمی‌شود.

نظر خود را بنویسید