اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

ورود هوا به رگ از طریق سرم

اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

هواگیری سرم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به طور کلی یکی از خطرات نابلدی کادر درمان، همین مسأله است. حال اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی میافتد؟ این سؤال، ممکن است فضایی از ذهن شما را درگیر کرده باشد، به خصوص اگر جز افرادی باشید که در خانه از ست سرم استفاده کنید. در ادامه همراه ما باشید تا با خطرات هواگیری نکردن ست سرم و راه‌های پیشگیری و از آن آشنا شوید.

اگر ست سرم هواگیری نشود چه میشود؟

اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی میافتد؟ زمانی که به شما فرد بی تجربه‌ای سرم بزند و سرم را به خوبی هواگیری نکند، شما دچار آمبولی هوا خواهید شد. احتمالاً نام بیماری آمبولی را شنیده باشید. در شرایطی که مقداری هوا از طریق سرم وارد رگ شود، آمبولی اتفاق می‌افتد. به طور کلی عوارضی که از آمبولی ممکن است به سرتان بیاید، وابسته به محلی هست که سرم را به شما وصل می‌کنند. بنابراین این مسأله می‌تواند جان شما را به خطر بیندازد.

علائم ورود هوا به رگ

از آن جایی که هفتاد و پنج درصد وزن بدن شما را آب تشکیل داده است، گاهی اوقات به دلیل مشکلاتی همچون خونریزی و استفراغ و شاید حفظ وضعیت متابولیک بدن شما را برهم بزند. در این مواقع استفاده از ست سرم ضروری است. برای بکار بردن سرم حتماً باید هواگیری را بلد باشید تا دچار مشکلات بزرگتری نشوید.

اگر آمبولی هوا شدید نباشد، ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد و شما چیزی حس نکنید. اما در مواردی که آمبولی هوا شدید است، علائم آن موارد زیر هستند.

  • در قفسه سینه درد احساس می‌کنید و نارسایی قلبی شامل حالتان می‌شود.
  • به راحتی نمی‌توانید نفس بکشید و مشکلاتی در تنفس شما به وجود می‌آید.
  • مفصل و عضلات شما دچار درد می‌شود.
  • در این شرایط ممکن است شما سکته نیز بکنید.
  • در این موارد با گذشت زمان حال روحی و روانی شما دچار تغیر می‌شود. همچنین ممکن است، هوشیاری خود را از دست بدهید.
  • فشار خون شما به شدت پایین می‌آید.
  • ممکن است رنگ پوستتان کمی متمایل به آبی شود.

ورود هوا به رگ از طریق ست سرم

جلوگیری از آمبولی

پیشتر برای شما توضیح دادیم که اگر ست سرم هواگیری نشود فردی که به آن سرم تزریق می‌شود چطور دچار آمبولی می‌شود. برای این که از رفتن هوا به درون رگ بیمار جلوگیری کنید، قبل از تزریق نیاز است بدانید که به چه مواردی باید دقت کنید. در این قسمت برای شما شرح داده‌ایم، تا در زمان استفاده از ست سرم، بدون هیچ گونه مشکلی به کار خود ادامه دهید.

  • معمولاً ست نباید عاری از محلول یا قطرات آب باشد. زیرا ممکن است هوا را به داخل خود بکشد. اگر قبل از تزریق متوجه تغیر رنگ مایع درون محفظه پلاستیکی سرم شدید، آن را به هیچ وجه به بیمار خود تزریق نکنید.
  • به تاریخ تولید و انقضای سرم خود حتماً دقت کنید، تا مشکلات جبران ناپذیری برایتان پیش نیاید.
  • سوزن خود را به هیچ وجه در قسمت مرکزی آرنج وارد نکنید، زیرا با کوچک‌ترین حرکت بیمار، جابه‌جایی رخ می‌دهد.
  • برای تزریق سرم به کودکان، از ورید پشت دست برای تزریق سرم در کودکان استفاده کنید. حتماً از فرد دیگری بخواهید تا اندام کودک را به صورت محکم بگیرد. حواستان باشد که ست سرم یا محفظه آن ترک خورده نباشد تا هوا وارد آن نشود.

نحوه هواگیری سرم

هواگیری سرم یکی از مراحل مهم در فرآیند تزریق سرم است که برای جلوگیری از ورود حباب هوا به داخل رگ بیمار انجام می شود. عدم هواگیری صحیح سرم باعث آمبولی هوا می شود.

مراحل هواگیری سرم به صورت زیر است:

  1. ابتدا دست های خود را کامل بشویید.
  2. بسته بندی سرم را با دقت باز کنید و تاریخ انقضای آن را بررسی کنید.
  3. محلول سرم را از نظر وجود هر گونه ذرات معلق یا تغییر رنگ بررسی کنید.
  4. سپس، درپوش پلاستیکی بطری سرم را بردارید.
  5. سوزن اسپایک را به داخل بطری سرم فرو کنید.
  6. بطری سرم را وارونه کنید و آن را به گونه اب نگه دارید که سوزن اسپایک در بالای بطری قرار گیرد.
  7. با انگشت شست خود، گیره غلطک را فشار دهید و آن را به سمت پایین بکشید تا دریچه غلطک باز شود.
  8. صبر کنید تا تمام حباب های هوا از لوله سرم خارج شوند.
  9. هنگامی که تمام حباب های هوا خارج شدند، گیره غلطک را رها کنید تا دریچه غلطک بسته شود.
  10. اکنون سرم آماده تزریق است.

هواگیری نشدن ست سرم

نحوه تزریق درست

بهتر است شما نحوه درست تزریق را یاد بگیرید، اگر نیاز به تزریق سرم در خانه برای شما یا عزیزان خود دارید. در ادامه مراحل زیر را به دقت بخوانید و سپس کنار یک فرد با تجربه آن‌ها را انجام دهید تا بتوانید از رفتن هوا به درون رگ جلوگیری کنید و یک تزریق درست و ایمن داشته باشید.

  1. در مرحله اول برای تزریق وریدی راحت، از بیمار بخواهید تا موضع تزریق را آزاد کند و اگر نیاز است لباس‌های خود را در بیاورد.
  2. قبل از این که تزریق را انجام بدهید، حتماً دست‌های خود را بهترین شوینده‌هایی که در اختیار دارید، بشویید.
  3. به این که سرم را در چه جایی باید قرار دهید، حتماً دقت کنید، زیرا در نگهداری سرم، مسائلی همچون دمای آن و محافظت از آن در مقابل نور بسیار مهم است.
  4. سعی کنید به خوبی عملیات ضدعفونی‌کردن موضع تزریق را انجام دهید.
  5. محفظه پلاستیکی سرم را به هیچ وجه سوراخ نکنید، شاید این کار را برای افزایش سرعت عمل تزریق انجام دهید. اما بهتر است برای این کار از ست‌های سرمی استفاده کنید که فیلتر دارند.
  6. نوع حالت دراز کشیدن بیمار نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. بیمار باید در حالتی باشد که به سرعت بتوانید ورید مناسب برای تزریق را پیدا کنید.
  7. شما باید از چند تکه چسب کاغذی آماده کنید، تا از آن برای ثابت ماندن سوزن تزریق استفاده کنید.
  8. سعی کنید برای تزریق از دستی که بیمار کمترین استفاده را از آن می‌کند، استفاده کنید. همچنین در عروقی که ضخیم‌تر هستند این کار را انجام دهید.
  9. ارتفاع دستی که تزریق بر روی آن قرار است انجام شود، می‌بایست پایین‌تر از قلب بیمار باشد.
  10. تورنیک را در ارتفاع پانزده سانتی‌متری بالاتر از محل تزریق ببندید.
  11. در محلی که می‌خواهید تزریق را انجام دهید، از ضدعفونی‌کننده استفاده کنید.
  12. برای انجام تزریق، همان‌طور که قسمت اریب آنژیوکت را رو به بالا قرار گرفتید، آن را با زاویه‌ای 15 الی 30 در درجه در دست خود بگیرید و سوزن را وارد محل تزریق کنید.

سخن پایانی

اگر ست سرم هواگیری نشود چه اتفاقی میافتد؟ سؤالی که سعی کردیم در این مطلب به آن پاسخ بدهیم. همچنین راه‌های جلوگیری از خطرات ناشی از آن را شرح دهیم. شاید به نظر برسد نحوه صحیح تزریق کفایت می‌کند، تا مشکلات ورود هوا در زمان تزریق برای شما اتفاق نیفتد.

اما لطفاً توجه کنید؛ این اتفاق خطرات بسیاری همراه خود دارد و شما با آگاهی از آنچه که شما یا بیمار شما را تهدید می‌کند، می‌توانید مانع آن‌ها شوید. پیشنهاد می‌کنیم با توجه به نکات قبل از تزریق و هم چنین نحوه تزریق صحیح، در خانه و در مواقع ضروری به بیمار خود سرم را وصل کنید و به صورت مداوم آن را چک کنید تا مطمئن شوید هوا از طریق ست سرم وارد رگ نمی‌شود.

نظرات (9)

ناصر

با سلام. من حدود یک ماه پیش سرم زدم و مایع سرم زرد رنگ بود بخاطر سرنگی که داخلش زده بودند و در زمانی که مایع داشت از لوله وارد رگ دستم میشد چند باری یه خلاء کوچیکی بین مایع سرم میفتاد (حالت هوا) و وارد رگم شد. می‌خواستم بدونم آیا این مورد هم خطرناک بوده؟ یعنی تو اون لحظه جونه من در خطر بوده؟

سوگلی

نه دوست عزیز نگران نباشید

پرنیان

واقعا خطری نداره

پرنیان

سرم زدم در زمانی که مایع داشت از لوله وارد رگ دستم میشد چند باری یه خلاء کوچیکی بین مایع سرم میفتاد (حالت هوا) و وارد رگم شد. می‌خواستم بدونم آیا این مورد هم خطرناک بوده؟ یعنی تو اون لحظه جونه من در خطر بوده؟ تازه یکی که خیلی بزرگ هم بود رفتش داخل

یاسمن دشتی

من برای زایمان رفته بودم، سرم زدن بهم اندازه دوتا انگشت هوا دیدم تو شلنگ داره نزدیک دستم میشه ب پرستار گفتم این اشکالی نداره گفت نه، من همینطور منتظر مرگم بودم و این هوا هم داشت نزدیک میشد و رسید و رفت تو دستم یهو من تو کتف و سرشونم یه احساسی مثل برق گرفتگی داشتم به محض ورودش، یکم منتظر شدم ببینم میمیرم یا نه فقط خداروشکر میکردم که زنده م

فارا

سلام وقت بخیر من با اسکالپی که سری پایینش بسته بود رگ گرفتم و درجا درآوردم ایا امکان داره هوا وارد رگ شده باشه؟

دکتر یوسف زاد

بزرگوار چرا طلاعات ناصحیح می‌دید به مردم تا نگران بشن؟! دوستان توجه داشته باشید مقداری هوا به داخل رگ از طریق آنژبوکت و شلنگ سرم مشکلی برای سلامتی شما ایجاد نمی‌کنه و این مقدار کم هوا جذب خون می‌شه و این باور غلط که با حجم کمی هوا مشکلی نظیر سکته برای شما ایجاد میشع کاملا رد شده است.میزان هوایی که ممکنه مشکل ایجاد کنه بیش از ۲۰ تا ۵۰ سی سی و حتی بیشتر هست که از میزان کل هوای مسیر شلنگ سرم هم بیشتره، پس نگران نباشید.

tahsin

ببین هوا تا یک میزانی مشکل ایجاد نمیکنه خطر اونجاست که یه سرنگ پر هوا تو رگ بزنی که تو سیستم گردش خون وقفه ایجاد و اگر مشکلی باشه طرف همونجا نهایت بعد چند دقیقه سکته کرده و خداحافظ

tahsin

دوستان تا ۲.۳ml حتی میگن تا ۵.۶ml هم هیچ اتفاقی نمیوفته

نظر خود را بنویسید