راهنمای خرید اتوآنالایزر بیوشیمی
راهنمای خرید اتوآنالیزر بیوشیمی

راهنمای خرید اتوآنالایزر بیوشیمی

امروزه دستگاه‌های اتوآنالایزر بیوشیمی انقدر متنوع هستند که سبب شده تا به دشواری مصرف‌کنندگان بتوانند در مورد خرید یکی از آنها تصمیم بگیرند. گاهی متوجه شده‌ایم که از دستگاه خریداری شده به اندازه کافی استفاده نمی‌شود، یا به دلیل پرهزینه بودن نمی‌توان از امکانات پیشرفته دستگاه‌ها بهره برد. در نتیجه برای تهیه این دستگاه برای یک آزمایشگاه، لازم است نیازهای کمی و کیفی ارزیابی شود تا بتوان با حداقل هزینه مصرفی دستگاه مناسب را تهیه نمود.

در مقاله امروز می خوایم به نکات مهمی که حتما بایستی قبل از تهیه اتوآنالیزرهای بیوشیمی که یکی از لوازم تجهیزات پزشکی است و برای آزمایشگاه ها و مراکز درمانی تحقیقاتی مورد نیاز است بپردازیم.

مهارت کارکنان، تجربه آنها، تعداد و تنوع تست های روزانه، خدمات پس از فروش توسط شرکت سازنده و فروشنده از جمله فاکتورهای ضروری در انتخاب یک دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی مناسب، هستند. از میان پارامترهای مهم در انتخاب یک دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی می‌توان به مهارت نیروهای انسانی، میزان تجربه آن افراد، تعداد و گوناگونی تست‌های روزانه و همچنین خدمات پس از فروش شرکت تولید‌کننده و فروشنده دستگاه اشاره کرد.

از آنجایی که ایران کشوری در حال توسعه است، دستگاه‌هایی که پیچیده هستند، لوازم مصرفی آنها گران قیمت است و سیستم‌های بسته دارند و فقط با مواد مصرفی شرکت سازنده فعالیت می‌کنند، انتخاب مناسبی به حساب نمی‌آیند. از این رو پیشنهاد می‌شود دستگاه اتوآنالایز بیوشیمی پیشرفته با سیستم باز و پیچیدگی کمتر و نرم‌افزار ساده تهیه کنید.

اگر موردی در این باره فراموش شده است، می‌توانید نکته مورد نظر خود را در نظرات وبلاگ هاسپکسا در میان بگذارید.


مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین اتوآنالایزرها در آزمایشگاه‌ها عبارتند از:
۱. اتوآنالایزرهای بیوشیمی،
۲. اتوآنالایزرهای هماتولوژی معروف به سل کانترها (Cell counter)
۳. اتوآنالایزر گازهای خونی معروف به دستگاه‌های Blood Gas یا دستگاه تست ABG
۴. اتوآنالایزرهای اندازه‌گیری الکترولیت‌های خون (+K+ , Na) به روش شعله Flame Photometer یا روش الکترودی ISE
۵. اتوآنالایزرها تست‌های الایزا ELISA.

روش کار با دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی

دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی برند Human مدل HumaStar.

عملکرد اتوآناایزر بیوشیمی با مشخص کردن آزمایش مورد نظر برای کامپیوتر دستگاه آغاز می‌شود و سپس دستگاه محل قرارگیری لوله را تعیین می‌کند. در مرحله بعدی پمپ متناسب کننده، عملیات مخلوط نمونه با معرف‌های مخصوص آزمایش مورد نظر صورت می‌گیرد. مایعات درون حمام داخل داستگاه در دمای ۳۷ درجه گرم می‌شوند و در این حین قسمت رنج‌سنج دستگاه چگالی نوری که در اثر عبور نور از محلول حاصل‌شده، توسط یک آشکارساز نوری به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌شود و پردازش می‌شود تا شیمی موردنظر را ثبت کند.این دستگاه آزمایش مورد نظر را برای کامپیوتر درونش مشخص می‌کند و محل قرارگیری نمونه در یک لوله مشخص می‌شود. پسپ پمپ متناسب کننده نمونه‌ای که در دستگاه قرار گرفته است با معرف‌های مخصوص آزمایش مورد نظر مخلوط می‌شود. مایعات به صورت مدوم درون حمام درون دستگاه بیوشیمی در دمای ۳۷ درجه گرم می‌شوند. سپس در قسمت رنگ‌سنج دستگاه تغییرات چگالی نوری که در اثر عبور نور از محلول حاصل‌شده، توسط یک آشکارساز نوری به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌شود و پردازش می‌شود تا شیمی موردنظر را ثبت کند.

اتوآنالایزرهای بیوشیمی که در این مطب وبلاگ هاسپکسا معرفی می‌‌شوند دارای دو کلاس متفاوت از سیستم‌‌های تحلیلی چند پارامتری هستند که در ادامه به تشریح این دو پرداخته‌ایم.

یک کلاس در مجموعه‌های پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد و از مطب‌های کوچک و کلینیک‌های دامپزشکی گرفته تا آزمایشگاه‌های بالینی با توان عملیاتی بالا از این نوع دستگاه بهره می‌برند. نوع دیگر اتوآنالایزرهای بیوشیمی طیف وسیعی از تمپلیت ( قالب ) های تست برای مواد متداول ارائه می دهند ، از میان آنها می‌توان به آنالایزرهای معطوف به آشکار سازی محصول فرعی راکتور زیستی اشاره کرد.

یک اتوآنالایزر بیوشیمی می‌تواند تمرکز بر آنالیت‌ها، نظیر سوء استفاده‌های دارویی، الکترولیت ها، پروتئین های خاص، و همچنین تست های متابولیت و آنزیمی برای عملکرد کبد ، قلب و کلیه را داشته باشد. این اتوآنالایزرهای بیوشیمی دسته جامعی از گزینه‌ها و عملکرد‌ها را ارائه می‌دهند نظیر تعدادی از تست‌های ISE یا فتومتری در هر ساعت ( به ترتیب تا ۲۴۰ و ۴۰۰ تست در هر عدد ) و هم چنین تعدادی تست ISE و انواع ارزیابی موجود است.

 


پیشنهاد سردبیر:

مطمئنا براتون درحین استفاده از دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی مواردی پیش خواهد آمد که شما را با مشکل رو به رو می کند پیشنهاد ما مطالعه جدید ما “نکات کاربردی تعمیرات و کالیبراسیون بخش های سخت‌افزاری دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی” می باشد.

 

 

 

راستی تا یادمون نرفته می تونین از بخش سامانه تعمیر تجهیزات پزشکی هاسپکسا نسبت به تعمیر دستگاه اتوآنالیزر بیوشیمی خودتون اقدام کنید تا همکاران ما براتون با خیال راحت کار تعمیر و کالیبراسیون دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی رو در اسرع وقت پیگیری کنند.

 


قسمت های مختلف اتوآنالایزر بیوشیمی

  • نمونه‌گیر: این بخش از دستگاه اتوآنالایزر ، نمونه‌ها، استانداردها و محلول‌های شسته شده را به سیستم اتوآنالایزر، انتقال می‌دهد.
  • پمپ متناسب کننده و لوله چند سوراخه: این بخش از دستگاه نمونه‌ها را با معرف‌ها، مخلوط می‌کند. همچنین مایعات را به نسبت‌های دقیق به ماژول‌های دیگر پمپ می‌کند.
  • دیالیز کننده: این بخش در حقیقت یک غشاء نیمه‌تراوا است که امکان عبور انتخابی، مواد را امکان‌پذیر ساخته است.
  • حمام داغ: در این بخش از دستگاه اتو آنالایزر مایعات را به صورت مداوم در درجه حرارت موردنظر جهت پیشرفت رنگ، نگه داشته می‌شود.
  • رنگ‌سنج: این بخش تغییرات در چگالی نوری جریان مایعی را که در یک لوله جاری می‌شود را مانیتور می‌کند. شدت‌های رنگ (چگالی نوری) که متناسب با غلظت ماده است، به ولتاژ الکتریکی تبدیل می‌شود.
  • ثبات: سیگنال الکتریکی، چگالی نوری از یک رنج سنج به یک نمایشگر گرافیکی روی یک نقشه متحرک تبدیل می‌کند.

مهم‌ترین ملاحظات فنی خرید اتوآنالایزر بیوشیمی

۱- سادگی دستگاه بیوشیمی از لحاظ کار اپراتور و داشتن نرم افزار ساده و در عین حال کارآمد برای کاربردی که دستگاه اتو آنالایزر بیوشیمی تهیه شده است.

۲- کم حجم بودن و پیچیده نبودن دستگاه و امکان نصب آسان و کم هزینه آن.

۳- قابلیت برنامه ریزی با تمام کیت های تولید داخل و خارج (سیستم Open) که مستقیما روی هزینه‌های آزمایشگاه تاثیر می‌گذارد.

۴- داشتن سرعت آنالیز بالا با حداقل ۱۰۰ تست در ساعت.

۵- قابلیت اتصال به سیستم کنترل مرکزی و شبکه رایانه ای و پرینتر خارجی جهت بهبود روند انجام خروجی‌گیری.

۶- کم خرج بودن دستگاه از نظر هزینه نگهداری و قطعات و مواد مصرفی.

۷- تعداد و تنوع آزمایشات قابل برنامه ریزی در دستگاه که به راحتی کار در آزمایشگاه کمک می‌کند.

۸- تعداد نمونه‌های قابل برنامه ریزی با در نظر گرفتن حداقل حجم مورد نیاز.

۹- امکان استفاده از سرم کنترل و استاندارد در مراحل مختلف کار، جهت حذف خطاهای سیستماتیک.

۱۰- داشتن سیستم هشدار دهنده و سنسورهای حساس به سطح محلول که روی نتایج آزمایشات انجام شده تاثیر می‌گذارد.

۱۱- دارا بودن برنامه کنترل کیفی و محاسبات آماری و رسم منحنی کالیبراسیون.

۱۲- توانایی انجام آزمایشات اورژانس Stat و تست‌هایی با حجم کم سرم (مانند نمونه نوزاد).

۱۳- پایداری درجه حرارت که در طول انجام واکنش و قرائت خیلی مهم است.

۱۴- حساسیت بالای سیستم فتومتر و تعداد طول موج‌های موجود (فیلترهای نوری) در دستگاه.

۱۵- توانایی برداشت معرف بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ میکرولیتر و نمونه بین ۵ تا ۱۵۰ میکرولیتر.

۱۶- ثبات کالیبراسیون و توانایی ذخیره کردن فاکتور تست‌ها انجام شده در آزمایشگاه.

۱۷- قابلیت اندازه گیری کلیه مایعات بدن (سرم – پلاسما- ادرار – مایع مغزی- نخاعی).

۱۸- قابلیت تکرار و رقیق کردن اتوماتیک نمونه‌ها.

آیا امکان دارد دستگاه اتوآنالایزر اشتباه داشته باشد؟

پاسخ این سؤال مثبت است، اما این خطاها معمولا توسط خود دستگاه بیوشیمی صورت نمی‌گیرند و دلیل خطا اپراتور دستگاه به حساب می‌آید. اکثر خطاهایی که می‌تواند باعث ارائه پاسخ اشتباه از دستگاه اتوآنالایزر باشد به شرح زیر هستند:

  • عدم کالیبراسیون ابتدائی دستگاه
  • اشکال در نمونه (Sample) و سیستم برداشت نمونه
  • اشکال در معرف (Reagent) یا سیستم برداشت معرف
  • اشکال در محل واکنش در داخل دستگاه
  • عدم توجه کاربر به علائم هشداردهنده دستگاه

نکات تکمیلی راهنمای خرید اتوآنالایزر بیوشیمی

در این مقاله به نگاه کارشناسی خرید دستگاه اتوآنالایزر پرداخته نشده است و نکات تخصصی دیگری وجود دارد که به عنوان کارشناس تجهیزات پزشکی می‌توانیم به آنها بپردازیم. به زودی در مقاله‌ای از هاسپکسا این موارد تشریح خواهد شد.

خلاصه و جمع بندی

اتو آنالایزرهای بیوشیمی دستگاه‌های خودکار و اتوماتیکی به حساب می‌آیند که مراحل مختلف یک آزمایش را با استفاده از قسمت‌های مکانیکی تحت کنترل مدارات الکترونیکی و امروزه میکروالکترونیکی، انجام داده و قادر به پردازش نتایج و تحلیل نتایج ارائه شده هستند. امیدواریم مطالب ارزنده و کاربردی‌ای را با شما به اشتراک گذاشته باشیم. صمیمانه آماده شنیدن نظرات و تجربیات شما درباره راهنمای خرید اتوآنالایزر بیوشیمی در بخش نظرات مجله هاسپکسا هستیم. به منظور جمع آوری و تدوین مطالب ارائه شده زحمات زیادی کشیده شده است ممنون می‌شیم در صورت استفاده از مطالب نسبت به لینک به اصل مطلب همکاری داشته باشید.