اهدای خون و آنچه باید در مورد قبل و بعد آن بدانید
اهدذخایر خون همیشه در حال استفاده توسط بیمارستانها و درمانگاهها هستند. اهدای خوب کمک میکند تا دسترسی به خون در گروههای خونی مختلف راحت باشد. همچنین توصیهای وجود دارد که اهدا خون روی سلامت انسان تاثیر میگذارد. پس اگر شما هم قصد اهدای خون دارید به شما پیشنهاد میدهیم به توصیههای سازمان صلیب قرمز همراه ما توجه کنید:
قبل از اهدای خون:
قبل از مراجعه به هر مرکزی برای اهدا خون لازم است به مواردی توجه کنید. در ادامه به مواردی که باید قبل از اهدای خون انجام دهید اشاره کردهایم:
۱. نوبت بگیرید:
برای اهدای خون لازم است از مراکزی که این کار را انجام میدهند نوبت بگیرید. مراکز بسیاری هستند که میتوانید اهدا خون را صورت دهید. کافیست یک جستجوی ساده کنید و یکی از آنها را انتخاب کنید. در نهایت با نوبتگیری لازم است سر وقت انجام خونگیری، در محل حاضر شوید. کل روند خون دادن حدود ۷ الی ۱۰ دقیقه زمان میبرد.
۲. در وعدههای پیش از اهدا خون مواد مغذی مصرف کنید:
پیش از خون دادن حتما از مواد مغذی آهن دار، گوشت قرمز، مرغ، لوبیا، اسفناج، غلات حاوی آهن یا کشمش تغذیه کنید. چنین تغذیهای سبب میشود تا بدنی سلامت و قویتری داشته باشید. همچنین انرژی مورد نیاز بدن شما راحتتر تامین میشود. آهن به خونسازی هم کمک میکند. در حقیقت سبب میشود تا خونی که اهدا میکنید جایگزین شود.
آهنگ یک ماده اساسی است که باید همیشه به مقدار کافی در بدن یافت شود. میزان آهن مورد نیاز بدن هر فردی با دیگری فرق دارد. میزان آهن مورد نیاز هر فرد به سن، جنسیت، نوع بدن و ژنتیک فرد بستگی دارد. بعضی از مکملها کمک میکنند تا آهن مورد نیاز بدن شما به راحتی تامین شود. حتما در این مورد از پزشک خود مشورت بگیرید.
۳. خوب استراحت کنید و خوب آب بنوشید
شب قبل از اهدای خون به خوبی بخوابید. زیرا خواب خوب باعث میشود پس از خونگیری، بدن شما قوی باقی بماند. همچنین لازم است آب اضافی بنوشید تا بدن شما هیدراته باشد. این مورد هم روی سلامت بدن شما و همچنین جایگزینی خون گرفته شده تاثیر مثبت میگذارد.
چند نکته جانبی دیگر که باید حتما به آنها توجه کنید:
-
اگر میخواهید پلاکت خون اهدا کنید، حتما توجه کنید که تا دو روز پیش از زمان دریافت پلاکت از قرص آسپیرین مصرف نکنید.
-
از دوستی بخواهید شما را همراهی کند و با هم خون دهید. این مورد سبب میشود تا از نظر روحی آمادهتر به مرکز دریافت خون مراجعه کنید.
روز اهدا خون:
روز اهدا خون هم لازم است به موارد مهمی توجه کنید. با رعایت این موارد دریافت خون از شما به راحتی و در زمان مناسبی صورت خواهد گرفت.
۱. حتما دو کارت شناسایی به همراه داشته باشید
در زمانی که میخواهید به مرکز اهدا خون مراجعه کنید حتما دو کارت شناسایی همراه خود ببرید. یک کارت میتواند کارت ملی شما و دیگری میتواند شناسنامه باشد. همچنین گواهینامه، کارت پایان خدمت و کارت دانشجویی معتبر میتوانند کارت شناسایی شما به حساب آیند.
۲. لیست داروها
لیستی از داروهایی که مصرف میکنید را همراه خود داشته باشید. زیرا ممکن است اهدای خون برای شما امکانپذیر نباشد. این لیست توسط پزشکی در مرکز اهدای خون بررسی میشود تا شما در بهترین شرایط ممکن خون خود را اهدا کنید.
چند نکته دیگر وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید بهترین شرایط را برای اهدا خون فراهم کنید:
-
قبل از قرار مراجعه به مرکز انتقال خون حتما نیم لیتر آب یا یک نوشیدنی غیر الکلی بنوشید.
-
یک وعده غذای سالم و مقوی بخورید. توجه کنید این وعده شما نباید از غذهای چربی چون همبرگر، سیبزمینی سرخ کرده یا بستنی باشد.
-
تیشرت یا بلوز راحتی به تن کنید که به راحتی بتوانید محل دریافت خون را آزاد بگذارید.
-
حتما اگر بازو یا رگی وریدیای دارید که قبلا از آن خون گرفته شده به اطلاع فردی که اهدا خون را انجام میدهد نیز برسانید.
-
آرامش خود را حفظ کنید. به یک موسیقی آرام یا مورد علاقه خود گوش کنید. حتی صحبت با دیگر اهداکنندگان میتواند روی حال شما تاثیر خوبی بگذارد. مطالعه حین اهدا خون میتواند کمی حواس شما را پرت کند و لحظات بهتری را سپری کنید.
پس از انجام اهدا:
پس از انجام اهدای خون لازم است چندین مورد توجه اهداکننده قرار بگیرد تا میزان خون دریافت جایگزین شود. همچنین سلامتی او تضمین شود.
۱. یک میان وعده بخورید
پس از انجام اهدا خون کمی در فضایی راحت بنشینید و از یک میان وعده لذت ببرید. یک شیرینی یا یک میان وعده مورد علاقه خود را انتخاب کنید. شما لایق آن هستید.
۲. حس خوب خود را به اشتراک بگذارید
اهدای خون به نجات جان دیگران کمک میکند. بیشک انتقال این حس خوب به دیگران باعث میشود آنها هم تاثیر بپذیرند. پس حتما به اطرافیان خود و حتی افراد غریبه در مورد حس خود بگویید. آنها را تشویق کنید در این امر مهم مشارکت کنند.
۳. بیشتر مایعات بنوشید
پس از انجام عملیات اهدا حتما ۴ لیوان ۲۵۰ میلی لیتری آب بنوشید. توجه داشته باشید که بهتر است تا ۲۴ ساعت نوشیدنی الکلی ننوشید.
چند نکته جانبی دیگر برای پس از اهدا خون باید رعایت کنید که در ادامه به آنها پرداختهایم:
-
باند نواری که پس از اهدا دور دست شما قرار گرفته است را چند ساعت حفظ کنید. برای جلوگیری از تحریک پوست و ایجاد بثورات پوستی حتما اطراف باند را بشویید.
-
پس از خونگیری ورزش سنگین نکنید. در این بازه زمانی ۳۶ ساعته نباید فشاری به بدن شما وارد شود.
-
اگر محل دریافت خون دچار خونریزی شد حتما به دست خود فشار دهید. همچنین لازم است بازوی خود را برای مدت زمان ۵ تا ۱۰ دقیقه بالا نگه دارید تا خونریزی قطع شود.
-
اگر احساس سرگیجه یا سبکی داشتید حتما هر کاری انجام میدهید را متوقف کنید. لازم است کمی استراحت کنید. ۲۴ ساعت از انجام کاری که به بدن شما فشار وارد کند دوری کنید.
-
مواد خوراکی مقوی و حاوی آهن را فراموش نکنید.
-
اگر به صورت مکرر به اهدای خون میپردازید حتما از مکمل حاوی آهن استفاده کنید. زیرا در این صورت میتوانید سلامت خون خود و همچنین سلامت خود را تضمین کنید.
در پایان توجه کنید که اهدا خون به حفظ جانها کمک میکند. پس حتما آن را در برنامه خود قرار دهید.
من رامین جابری هستم. عاشق نویسندگی