بیماری دیابت و آنچه باید در مورد آن بدانید

فردی در حال انجام تست قند خون برای تشخیص ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری دیابت.

بیماری دیابت و آنچه باید در مورد آن بدانید

یکی از بیمارهای مزمن که روزبه‌روز بر شمار مبتلایان آن در جهان اضافه می‌شود، بیماری دیابت است. این بیماری دارای سه نوع اصلی 1،2 و بارداری است. بدن مبتلایان به این بیماری در تولید هورمون انسولین دچار اختلال است. از عواملی که می‌تواند منجر به بروز این بیماری در افراد شود، می‌توان به وراثت، اضافه‌وزن و عدم تحرک کافی اشاره کرد. به‌طورکلی دیابت بر اعضای مختلف بدن از جمله کبد، کلیه، چشم و دیگر اعضای آن قابل‌مشاهده است. ما قصد داریم به شما بگوییم ویژگی و عوارض مریضی قند خون چیست و چگونه می‌توان از ابتلای به آن، پیشگیری کرد.

 دیابت چیست؟

افرادی دچار بیماری دیابت می‌شوند که بدن آن‌ها قادر به تولید انسولین کافی و لازم نباشد. وظیفه تولید انسولین در بدن به عهده لوزالمعده است، هورمون انسولین باید قند را از خون بگیرد و به‌تمامی سلول‌های بدن برساند تا انرژی کافی برای فعالیت را داشته باشند. افرادی مبتلا به دیابت می‌شوند که انسولین کافی در بدن آن‌ها تولید، نشود. دو نوع دیابت وجود دارد که عبارت‌اند از دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 که هر کدام نشانه‌ها و عوارض مخصوص به خود را دارند. در ادامه به معرفی انواع دیابت می‌پردازیم.

 

 علائم دیابت چیست؟

افرادی که به دیابت مزمن دچار شده‌اند دارای علائم پنهان و آشکار مختلفی هستند. از جمله شایع‌ترین نشانه‌های افرادی که به بیماری قند خون دچار شده‌اند، می‌توان به افزایش اشتها، تکرر ادرار، ضعف بینایی، تشنه‌شدن زیاد و دیر خوب شدن انواع زخم اشاره کرد. البته در بسیاری از موارد این بیماری علائم و نشانه‌های زیادی ندارد و تنها با انجام آزمایش می‌توان از وجود این مریضی باخبر شد. پس اگر در خانواده فردی این بیماری را دارد و احتمال می‌دهید که امکان ابتلای شما هم به دیابت وجود داشته باشد، بهتر است به طور مرتب چکاپ کنید. افرادی که بیش‌تر در معرض ابتلا دیابت هستند افرادی با ویژگی و نشانه‌های زیر هستند؛

  • سابقه دیابت در اقوام درجه یک
  • کسانی که فشارخون بالا دارند
  • افرادی که بیماری قلبی عروقی دارند
  • چاقی زیاد
  • چربی خون زیاد

بیماری دیابت

 دیابت چند نوع دارد؟

بیماری دیابت شامل انواع و مدل‌های مختلفی است که عبارت‌اند از:

  • نوع 1
  • نوع 2
  • بارداری
  • پیش دیابت
  • دیابت بی‌مزه

دیابت نوع یک چیست؟

دیگر نام‌های این نوع دیابت، دیابت انسولین یا نوجوانان است. در این نوع خود دستگاه ایمنی بدن به بخشی که انسولین تولید می‌کند، حمله می‌کند و نمی‌گذارد انسولین لازم بدن را تولید کند. اغلب افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند به‌صورت مادرزادی دچار این مشکل هستند.

 دیابت نوع دو چیست؟

در این مدل دیابت بدن افراد انسولین تولید می‌کند، اما اثرگذاری انسولین پایین و ناکارآمد است. دیابت نوع 2 از دیابت نوع 1 رواج بیشتری دارد؛ چون تحت‌تأثیر چاقی و سبک زندگی غلط بروز می‌کند.

انواع دیابت

 دیابت دوران بارداری

این دیابت در آخرین ماه‌های بارداری بعد از آن که بدن دچار تغییرات هورمونی شد، رخ می‌دهد. جفت هورمون‌هایی تولید می‌کند که بر کارکرد انسولین اثر می‌گذارد.

 علت دیابت چیست؟

هر کدام از انواع دیابت علل مختلفی دارند که می‌خواهیم به تعدادی از این علل اشاره کنیم. اصلی‌ترین علل بروز دیابت نوع 1 در افراد عوامل وراثتی است که از پدر و مادر به فرد منتقل می‌شود. به‌طورکلی عواملی چون محیط، نژاد، سابقه خانوادگی و ژنتیکی می‌توانند باعث ابتلای افراد به این نوع دیابت شود. از عواملی که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در افراد افزایش می‌دهد، می‌توان به چاقی و تحرک کم، سبک زندگی ناسالم و غلط و جنسیت اشاره کرد.

 دیابت چگونه تشخیص داده میشود؟

برای تشخیص این بیماری آزمایش‌های مختلفی وجود دارد که پزشکان بنا بر صلاحدید خود می‌توانند دستور انجام هر کدام از این آزمایش‌ها را بدهند. از جمله روش‌های تشخیص این بیماری، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آزمایش گلوکز ناشتا؛ این آزمایش در صبح و بعد از هشت ساعت ناشتایی انجام می‌شود.
  • آزمایش دیابت بارداری برای تشخیص این نوع دیابت دو روش وجود دارد. یکی این‌که افراد آزمایش چالش گلوکز را انجام دهند، در این روش یک مایع شیرینی می‌خورند و یک ساعت بعد سطح گلوکز را بررسی می‌کنند.
  • آزمایش دیابت نوع 1؛ در این آزمایش ادرار و خون فرد مشکوک، جمع‌آوری می‌شود.

افرادی که مشکوکی به این بیماری هستند و به دنبال راه‌های تشخیص و درمان آن هستند، باید زیر نظر یک پزشک متخصص در این زمینه همچنین یک پزشک تغذیه روند درمانی خود را شروع کنند. پس از این که با انجام آزمایش متوجه شدید که دچار دیابت هستید نوبت به شروع روند درمان و اصلاح سبک زندگی می‌رسد چرا که شیوه زندگی در بروز دیابت نوع 2 تأثیر بسزایی دارد و با انجام ورزش به‌صورت مرتب و مصرف میوه و سبزی‌ها و غذای سالم تا حد زیادی می‌توان دیابت نوع دوم را کنترل کرد. شما باید به طور دائم با دستگاه تست قند خون میزان قند خون خود را چک کنید تا بلافاصله با بالارفتن میزان قند خون خود، آن را کنترل کنید. در درمانگاه‌ها هم می‌توانید با دریافت نوار تست قند خون از وضعیت میزان قند خون خودآگاه شوید.

نظر خود را بنویسید