بیماری دیابت و آنچه باید در مورد آن بدانید

فردی در حال انجام تست قند خون برای تشخیص ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری دیابت.

بیماری دیابت و آنچه باید در مورد آن بدانید

بیماری دیابت یا همان بیماری قند یکی از بیماری‌های شناخته شده و فراگیر است. این بیماری می‌تواند دلیل ژنتیکی یا علت پزشکی داشته باشد. دارای دو نوع مختلف است که یک تفاوت عمده این دو نوع در زمانی است که علائم مشهور می‌شوند. سازمان بهداشت جهانی در گزارشی اعلام کرده است که ۴۲۲ میلیون نفر در جهان به بیماری دیابت مبتلا هستند. هر سال ۱.۵ میلیون نفر جان خود را به دلیل ابتلا به بیماری‌های مرتبط با دیابت از دست می‌دهند. در ادامه سعی می‌کنیم اطلاعاتی در مورد این بیماری، علائم آن، دلایل ابتلا و راهکارهای درمانی آن در اختیار شما قرار دهیم.

 

علائم ابتلا به بیماری دیابت کدام‌اند؟

مانند هر بیماری دیگری دیابت علائمی دارد. در ادامه به مهم‌ترین علائم شایع در بیماران مبتلا به دیابت اشاره کرده‌ایم:

 

  • تشنگی و ادرار بیشتر از حد و افزایش آن

  • تجربه بیشتر احساس گرسنگی

  • خستگی بیش از اندازه

  • افزایش تاری دید

  • رخ دادن بی‌حسی و گزگز در پاها یا دست‌های فرد مبتلا به بیماری دیابت

  • خوب نشدن زخم‌های بدن

  • کاش وزن بدن به شکل قابل توجه و بدون دلیل مشخص

 

علائم دیابت نوع یک زودتر پدیدار می‌شود. این علائم در عرض چند هفته خود را نشان می‌دهند. علائم دیابت نوع دوم در زمانی طولانی‌تر خود را نشان می‌دهد. خفیف بودن علائم در برخی مبتلایان به بیماری دیابت شایع است. این خفیف بودن در حدی است که خیلی از این افراد متوجه بیمار بودن خود نمی‌شوند.

 

حتی بسیاری از آنها هیچ علائمی ندارند. برخی از افراد که درگیر تاری دید و همچنین بیماری‌های قلبی مرتبط با دیابت می‌شوند تازه متوجه می‌شوند که به این بیماری مبتلا شده‌اند.

 

علائم بیماری دیابت نوع یک

 

دیابت نوع یک زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی در زمان مبارزه با عفونت بعضی از سلول‌ها را از بین می‌برد. این سلول‌ها در واقع سلول‌های بتای لوزالمعده فرد مبتلا هستند. این سلول‌ها حاوی انسولین هستند. ترشح انسولین به کنترل قند در خون کمک می‌کند و وظیفه این هورمون دقیقا همین است.

 

دانشمندان تا به امروز متوجه شده‌اند که مسائل ژنتیکی و همچنین بعضی از ویروس‌ها باعث ابتلا به این بیماری می‌شوند. همچنان تحقیقاتی روی این بیماری در حال انجام است. دانشمندان می‌خواهند به روش جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع یک دسترسی پیدا کنند.

 

علائم بیماری دیابت نوع دو

 

دیابت نوع دوم علائم بسیاری دارد که در طول زمان پدید می‌آیند. دلیل ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ می‌تواند مرتبط با ژنتیک و همچنین سبک زندگی فرد باشد. علائم ابتلا به آن عبارتند از:

 

اضافه وزن، چاقی و کم تحرکی از علائم دیابت نوع دوم 

 

اگر فعالیت بدنی نداشته باشید احتمال درگیری با اضافه وزن و چاقی افزایش پیدا می‌کند. چاقی سبب می‌شود تا احتمال ابتلا به دیابت نوع دو در شما افزایش پیدا کند.

 

افزایش وزن گاهی باعث مقاومت بدن به انسولین می‌شود. این علامت میان بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم شایع است. جایی که چربی بدن تجمع کرده است روی نوع درگیری تاثیر می‌گذارد. چربی اضافی شکم که به انسولین مقاوم سبب مشکل قلبی و عروقی می‌شود که دلیل اصلی آن دیابت نوع دوم است. با توجه با پارامتر Body Mass Index (یا به اختصار BMI) می‌توانید با توجه به اندازه قد خود وزن‌های در معرض دیابت نوع دوم را متوجه شوید.

 

مقاومت به انسولین

بیماری دیابت نوع دوم معمولا با مقاومت به انسولین آغاز می‌شود. در واقع سلول‌های ماهیچه، کبد و چربی به خوبی از انسولین استفاده نمی‌کنند. در نتیجه بدن شما برای ورود گلوکز به سلول‌های خود، نیاز به انسولین بیشتری پیدا می‌کند.  

 

در آغاز بیماری لوزالمعده انسولین بیشتری برای جایگزین کردن ترشح می‌کند. در نتیجه پانکراس نمی‌تواند انسولین کافی تولید کند. در نتیجه سطح گلوکز خون افزایش پیدا می‌کند.

 

ژن و سابقه خانوادگی

دقیقا مانند دیابت نوع یک، ژن‌های خاصی ممکن است احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم را افزایش دهند. این بیماری در برخی از خانواده‌ها شایع است. یعنی دلیل آن ژنتیک است. اقوامی که بیشتر درگیر دیابت نوع دوم می‌شوند عبارتند از:

 

آفریقایی آمریکایی‌ها

بومیان آلاسکا

سرخپوستان آمریکا

آسیایی آمریکایی‌ها

اسپانیایی‌ها/لاتین‌ها

بومیان هاوایی

ساکنان جزایر اقانوس آرام

 

همچنین ژن‌ها می‌توانند خطر ابتلا به دیابت نوع دو را با افزایش دهند. دقیقا این افراد تمایل بیشتری به چاق شدن دارند و بدن آنها ممکن است با این عارضه درگیر شود.

 

چه چیزی سبب دیابت بارداری می‌شود؟

 

بعضی از زنان حین بارداری درگیر دیابت بارداری می‌شوند. تغییرات هورمونی مربوط به بارداری سبب می‌شود تا این اتفاق رخ دهد. عواملی چون مسائل ژنتیکی و همچنین سبک زندگی فرد سبب دیابت بارداری می‌شود.

 

دقیقا چه مواردی سبب بیماری دیابت بارداری می‌شوند؟

 

ثابت شده است دو عامل سبب دیابت برداری می‌شود که عبارتند از:

 

مقاومت به انسولین یکی از عوامل بیماری دیابت بارداری

هورمون‌های تولید شده توسط پیوند خارجی جفت NIH به پدید آمدن مقاومت به انسولین کمک می‌کند. ترشح این هورمون در تمام زنان حی پایان بارداری رخ می‌دهد. برخی از زنان نمی‌توانند انسولین اضافی را در راستای مقاومت به انسولین تولید کنند. این افراد مبتلا به دیابت بارداری شده‌اند.

 

در زمانی که لوزالمعده نتواند انسولین کافی را تولید کند، فرد باردار به دیابت بارداری دچار شده است. دقیقا دیابت بارداری مانند دیابت نوع دوم با چاقی همراه است. زنانی که اضافه وزن دارند احتمال دیابت بارداری در آنها افزایش پیدا می‌کند. افزایش بیش از حد وزن مادر در دوران بارداری سبب دیابت بارداری می‌شود.

 

ژن و ارثی بودن در خانواده مادر

سوابق دیابت در دیگر افراد خانواده می‌تواند دلیل ابتلا به دیابت بارداری باشد. در حقیقت ژن به عنوان عامل این ابتلا تلقی می‌شود. همین مورد دقیقا در مورد افراد آمریکایی آفریقایی تبار ثابت شده است. همچنین در نژادهایی که پیشتر عنوان کرده‌ایم به دلیل ژنتیک درگیر دیابت بارداری می‌شوند.

 

نتیجه‌گیری

در حالی که دیابت نوع اول و دیابت نوع دوم هر دو از امراض آسیب‌رسان است، با انجام آزمایش قند خون می‌توانید از وضعیت خود اطمینان حاصل کنید.

 

نظر خود را بنویسید