سرنگ انسولین چیست؟

سرنگ انسولین

سرنگ انسولین چیست؟

سرنگ انسولین یکی از انواع سرنگ‌های موجود است که برای تزریقات انسولین مورد استفاده قرار می‌گیرد. انسولین هورمونی است که به بدن کمک می‌‌کند تا خون را به بافت‌های بدن منتقل کند. افرادی که به بیماری دیابت (بیماری قند خون) مبتلا می‌شوند، بدن آنها یا انسولین تولید نمی‌کند یا از انسولین تولیدی به درستی برای کنترل قند خون بهره نمی‌برد. به همین دلیل لازم است تا این افراد انسولین تزریق کنند.

در ادامه این مطلب شما را با ساختار سرنگ انسولین بیشتر آشنا خواهید شد و سوالات مهمی در این رابطه را به شما پاسخ می‌دهیم. همراه مجله هاسپکسا باشید:

سرنگ انسولین چیست؟

سرنگ انسولین یک وسیله پزشکی است که برای تزریق انسولین به زیر پوست استفاده می شود. انسولین یک هورمون است که به تنظیم قند خون کمک می کند. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 یا نوع 2 برای کنترل قند خون خود به تزریق انسولین نیاز دارند. توجه داشته باشید که این هورمون به افرادی که حین بارداری به دیابت مبتلا می‌شوند تزریق می‌گردد. 

ساختار سرنگ انسولین به چه صورت است؟

سرنگ انسولین دارای سه بخش است که عبارتند از:

۱- سوزن

۲- مخزن

۳- پیستون

سرنگ انسولین و اجزای آن

سوزن سرنگ انسولین کوتاه و نازک است. این سوزن معمولا با یک لایه ریز سیلیکونی پوشانده شده است تا به راحتی از روی پوست عبور کند. همین باعث می‌شود تا میزان درد تزریق کمی کاهش پیدا کند. یک درب کلاه مانندی مثل هر سرنگ دیگری روی سوزن قرار دارد تا از آسیب به آن جلوگیری شود. مخزن بخشی است که مایع انسولین در آن پر می‌شود. این مخزن سرنگ انسولین داری درجه‌بندی است تا بتوانید با توجه به دوز مشخص شده توسط دکتر تزریق را انجام دهید.

پیستون یک بخش میله مانند بلند و نازک است که به خوبی داخل لوله سرنگ قرار می‌گیرد. این بخش به راحتی حرکت می‌کند تا ماده انسولین از طریق بشکه و سپس سوزن خارج شود. یک بخش پلاستیکی در پایین مخزن وجود دارد که از نشتی مایع انسولین جلوگیری می‌کند. به واسطه تنظیم بخش پلاستیکی در مخزن سرنگ، می‌توانید میزان انسولین تزریقی را به درستی مشخص کنید.

انواع سرنگ انسولین

دو نوع سرنگ استاندارد برای تزریق انسولین تولید شده است. یکی از آن ها ۱۰۰ واحدی و دیگری ۵۰ واحدی است.

در بخش مخزن سرنگ انسولین ۱۰۰ واحدی، هر خط کوچک و درجه‌ای که در این سرنگ وجود دارد، دو واحد محسوب می‌شود. خطوط بزرگ‌تر هم با شماره‌های ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰ تا ۱۰۰ مشخص شده‌اند. هر خط روی سرنگ انسولین ۵۰ واحدی هم در حقیقت یک واحد است. درجه‌بندی خطوط بزرگ روی مخزن با اعداد ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰ تا ۵۰ مشخص می‌شود.

سرنگ دیگری که برای تزریق انسولین وجود دارد، سرنگ ۳۰ است که از نظر درجه‌بندی مانند سرنگ انسولین ۵۰ واحدی است. نام‌گذاری این سه نوع سرنگ به شکل دیگری هم صورت می‌گیرد. این نام‌گذاری بر اساس میلی‌لیتر است که سه سرنگ ۳۰، ۵۰ و ۱۰۰ به ترتیب با عنوان ۰/۳ میلی‌لیتر، ۰/۵ میلی‌لیتر و ۱ میلی‌لیتر نام‌گذاری شده‌اند. سرنگ انسولین ۱ میلی‌لیتری همان ۱۰۰ واحدی است که می‌تواند تا ۱۰۰ واحد از این هورمون را در خود نگه دارد. 

انواع سرنگ انسولین

آیا سرنگ انسولین یکبار مصرف است؟

خیلی از افراد در مورد امکان تزریق دوباره با سرنگ انسولین استفاده شده سوال می‌کنند و امکان این مورد وجود دارد. فقط لازم است پس از تزریق اول، مایع درون انسولین خارج شود و پس از خارج کردن سوزن، در یخچال قرار بگیرد. با رعایت این دو مورد مشکلی برای تزریق فرد مبتلا دوباره صورت نخواهد گرفت. اگر بنا به استفاده مجدد از سرنگ دارید، باید حتما این موارد را رعایت کنید تا نکات ایمنی در نظر گرفته شده باشند و مشکلی پیش نیاید. حتما توجه داشته باشید که لازم است سوزن جدیدی برای تزریق بعدی مورد استفاده قرار گیرد. با این حال با توجه به قیمت پایین بسته‌های ۱۰۰ تایی و ۵۰ تایی سرنگ انسولین، پیشنهاد می‌شود در هر تزریق حتما سرنگ استفاده شده، برای تزریق بعدی عوض شود. 

در ادامه بیشتر با بیماری دیابت، انواع آن و نقش مهم سرنگ انسولین در کنترل این بیماری اطلاعاتی آورده شده است.

هر سرنگ انسولین چند واحد است؟

توجه داشته باشید که هر سرنگ انسولین با توجه به حجم آن، می تواند مقدار مشخصی انسولین را در خود جای دهد. سرنگ های انسولین در اندازه های 0.3 میلی متر، 0.5 میلی متر و 1 میلی متر موجود هستند.

چند نوع دیابت وجود دارد؟

دیابت به دو نوع دیابت نوع اول و نوع دوم تقسیم می‌شود. زمانی که انسولین در بدن فرد تولید نمی‌شود او به نوع اول دیابت مبتلا شده است. افرادی که انسولین به صورت ناقص در بدن آنها تولید می‌شود هم به دیابت نوع دوم مبتلا هستند. در راستای عدم تجمع قند در خون فرد مبتلا به دیابت انسولین تزریق می‌شود و در اینجاست که سرنگ انسولین نقشم مهمی را ایفا می‌کند.

انسولین به کجا تزریق می‌شود؟

انسولین را می‌توان به بخش‌های مختلفی از بدن تزریق کرد. معمولا تزریق انسولین روی باسن، شکم، بازو یا ران صورت می‌گیرد. همچنین دست محل مناسبی برای تزریق هورمون انسولین به حساب می‌آید.  اکثر این محل‌های تزریق در حقیقت جایی هستند که انسولین از این طرق راحت‌تر به بدن جذب می‌شود. فقط در ناحیه باسن تزریق انسولین بیشتر طول می‌کشد و آهسته‌تر است. 

روش‌ کار با سرنگ انسولین

در قدم اول لازم است دستان خود با صابون یا مایع ضد عفونی به خوبی بشویید و آنها را تمیز کنید. سطح تزریق باید کاملا تمیز شده باشد و در این راستا می‌توانید پیش از تزریق از یک پد الکلی برای تمیز کردن این بخش استفاده کنید. فراموش نکنید که بگذارید اکل روی سطح پوست خشک شود. با توجه به میزان چربی پوست در محل تزریق، لازم است زاویه‌ای بین ۴۵ تا ۹۰ درجه برای تزریق انتخاب شود. با این حال اگر محل تزریق شما شکم باشد، پیشنهاد می‌کنیم در صورت وجود توده چربی، تزریق در محل‌های مناسب دیگر صورت گیرد.

انسولین

توجه داشته باشید که محلی که انسولین تزریق می‌شود باید ثابت باقی بماند. با این حال لازم نیست مثلا در زمانی که از طریق دست تزریق می‌شود جای تزریق دقیقا مشخص باشد. بلکه لازم است فقط در همان حوالی تزریق برای بارهای دیگر تکرار شود. توجه داشته باشید با توجه به میزانی که توسط دکتر برای تزریق مشخص شده است، باید بین هر تزریق حداقل دو دقیقه فاصله درنظر بگیرید. توجه داشته باشید که نباید تزریق دقیقا بر جای تزریق قبلی صورت بگیرد و لازم است سوزن در حوالی همان محل تزریق اول وارد بدن شود.

آنچه باید در مورد شروع تزریق هورمون انسولین بدانید

در زمان شروع تزریق لازم است ناحیه مورد نظر را با دست دیگر خود جمع کنید تا فاصله با بافت عضله‌ای ایجاد شود. سرنگ انسولین را وارد محل تزریق کنید و آهسته و آرام ماده انسولین را تخلیه کنید. توجه کنید که چه در زمان آغاز تزریق و چه در زمان پایان تزریق لازم است سوزن را سریع وارد و بعد از پایان تزریق هورمون انسولین آن را خارج کنید.

پس از اتمام تزریق لازم است سرنگ انسولین حدود ۱۰ ثانیه در همان محل نگه داشته شود. سپس کافیست آن را از بدن خارج کنید. همان طور که پیشتر گفتیم لازم است حتما سوزن استفاده شده در تزریق اول برداشته شده و سپس برای انجام تزریق بعدی سوزنی جدید مورد استفاده قرار بگیرد. پس از تزریق محل را به حال خود رها کنید و لازم نیست مانند زمانی که خون می‌دهید آن را فشار دهید. 

چند نکته مهم در زمان استفاده از سرنگ انسولین برای تزریق

توجه داشته باشید که تزریق هورمون انسولین به صورت زیرجلدی صورت می‌گیرد. محل تزریق نباید ملتهب یا برآمده باشد. اگر پس از تزریق، محل مورد نظر ورم و برآمده شود مشخص می‌شود تزیق به صورت زیرجلدی صورت نگرفته و درون جلد تزریق انجام شده است.

توجه داشته باشید که ممکن است بدن شما به انسولین واکنش‌های مختلفی نشان دهد. به همین علت توصیه می‌شود که حتما اولین تزریق را در بیمارستان انجام دهید. با این حال پس از از اولین بار می‌توانید در صورت عدم واکنش، بقیه تزریق‌ها را در خانه خود انجام دهید.

بهترین سرنگ انسولین

بهترین سرنگ انسولین به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله اندازه دوزهای انسولین مورد نیاز، حساسیت پوست. برخی از ویژگی های کلی که باید هنگام انتخاب انسولین باید به آن توجه شود: سایز، طول سر سوزن، ضخامت سر سوزن، علامت گذاری، کیفیت ساخت.

اگر تزریق هورمون انسولین به درستی انجام نشود، ممکن است:

سردرد شدید به سراغ شما آید

تجربه‌ای از لرزش بدن داشته باشید

سرگیجه‌های مکرر 

داشتن حالت تهوع

ضعف و گرسنگی محسوس

تجربه تشنج

تعریق غیرعادی بدن

به هم‌خوردن روند طبیعی تنفس

در نهایت توجه داشته باشید که باید از مراکز معتبر سرنگ انسولین را تهیه کنید. سرنگ انسولین یک تجهیزات پزشکی ضروری برای بیماران مبتلا به دیابت است.در بخش فروشگاه هاسپکسا می‌توانید به انواع سرنگ انسولین دسترسی پیدا کنید که انواع نمونه‌های خارجی و ایرانی این محصول در این بخش ارائه شده است. در صورتی که هنوز سوالاتی در مورد استفاده از سرنگ انسولین در ذهن دارید، می‌توانید در نظرات سوال خود را مطرح کنید تا پاسخ‌دهی صورت گیرد.

توجه کنید که اطلاعات تکمیلی در مورد تزریق انسولین را می‌توانید از دکتر خود دریافت کنید. حتما اصول بهداشتی را رعایت کنید تا در بهترین حالت ممکن تزریق شما صورت گیرد.

نظر خود را بنویسید