عمر توربین های دندانپزشکی تان را تا دو برابر افزایش دهید

عمر توربین های دندانپزشکی تان را تا دو برابر افزایش دهید

در متن پیش رو به نکات اساسی و کلیدی به هنگام استفاده و نگهداری صحیح از توربین و ایرموتورهای مورد استفاده در دندانپزشکی پرداخته می شود. لازم به ذکر است که نکاتی که در ذیل می خوانید بنا بر دستورالعمل های اصلی شرکت های تولید کننده توربین های دندانپزشکی می باشد. مد نظر داشتن نکات اشاره شده از سوی تجهیزات پزشکی هاسپکسا می تواند به طور موثری طول عمر بهینه این وسیله را افزایش دهد. توربین دندانپزشکی، قلب هندپیس و جزء سریع ترین توربین های موجود در دنیا می باشد که سرعتی معادل ۳۵۰,۰۰۰ الی ۴۰۰,۰۰۰ دور در دقیقه دارد.


در این مقاله خواهید خواند:

  • اصول نگهداری توربین ها
  • اصول نگهداری ایرموتور

اصول نگهداری توربین ها

۱. فشار هواتنظیم فشار هوای یونیت دندانپزشکی برروی ۲/۳ بار(Bar) فشار هوای زیادتر از این مقدار باعث شکستن بلبرینگ ها، آسیب رساندن به شفت(Shaft) و پروانه توربین (کارتریج توربین) در مدت کوتاه زمانی می شود.
روشن یا خاموش شدن کمپرسور، نباید تاثیری روی فشار هوای خروجی یونیت داشته باشد، در غیر این صورت جهت تثبیت هوای یونیت، می بایست رگولاتور هوای یونیت سرویس گردد.

۲. از روغن کاری غافل نشوید. زیرا فیبر بلبرینگ های به کار رفته در توربین، در اثر گرمای ناشی از فرآیند اتوکلاو خشک گردیده و درنتیجه در زمان گردش و کار با آن، اصطکاک بیشتری ایجاد می کنند و به تدریج باعث گشاد شدن و در نهایت شکسته شدن آن می شود. استفاده از اسپری مرغوب، جهت روغن کاری توصیه می گردد

۳. عدم استفاده از فرز های مستهلک و تاب دار، زیرا این فرز ها به دلیل عدم امکان برش مناسب در حین تراش باعث افزایش فشار دست دندانپزشک به فرز و در نهایت منجر به آسیب بلبرینگ کارتریج می گردد. همچنین فرز های تاب دار باعث عدم چرخش کارتریج حول محور، آسیب بر روی دندان بیمار و حتی کارتریج توربین می شود.

** حتما قبل از نصب استفاده از صحیح جاگذاری فرز تا انتها بر روی توربین مطمئن شوید زیرا چرخش فرز خارج از مرکز، شکسته شدن بلبرینگ، اعمال فشار به شفت  توربین و در نتیجه شل شدن شفت در مدت زمان  می شود.

**سرویس رگولاتورهای هوا به صورت دوره ای از مواردی است که نباید از آن غافل شد به خاطر اینکه روشن و یا خاموش شدن کمپرسور بر فشار هوای خروجی تاثیر باشد

۴. رفع انسداد مجاری آب و هوا: رفع انسداد مجاری آب و هوا توربین با استفاده از سوند مخصوصاستفاده از فایل یا سوند غیراستاندارد باعث انحراف دهانه مجاری و در نتیجه عدم پاشش آب خروجی به فرز می شود.

۵. برای استریل نمودن توربین می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا توربین را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید.

هرگز توربین را درون مواد ضدعفونی کننده قرار ندهید، زیرا انجام این کار موجب آسیب به کارتریج توربین می گردد.

۶. محافظت در برابر ضربه: از وارد آمدن هرگونه ضربه (زمین خوردگی) به هد توربین جلوگیری شود. دفرمگی هد توربین ناشی از ضربه، موجب اختلال در عملکرد کارتریج می گردداین اتفاق به کرات در مطب ممکن است اتفاق ببافتد.

۷. تخلیه هوای کمپرسور هوا: به صورت هفتگی و همچنین نصب فیلتر هوا با قابلیت جذب رطوبت بر روی کمپرسور، این امر در ارسال هوای خشک و تمیز به توربین موثر می باشد. در حین کار، چرخش توربین با سرعت بالا باعث ایجاد مکش و در نتیجه ورود خون و بزاق به داخل توربین می شود که این امر می تواند برای عملکرد آن مشکل ساز باشد.

اجزای توربین دندانپزشکی

اجزای توربین های دندانپزشکی

 

اینسترومنت هایی همچون آنگل و توربین و ایرموتور و هندپیس برای داشتن عمری مفید به نگهداری مناسب و اصولی نیاز دارند که با کمی وقت گذاشتن و اجرای دستورات ساده ای از هزینه هایی غیر ضروری جلوگیری به عمل آید.

اصول نگهداری آنگل و هندپیس مستقیم

1. روغن‌کاری می‌بایست قبل و بعد از اتوکلاو انجام شود.

۲. جهت استریل نمودن، می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا آنگل یا هندپیس مستقیم را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل قرار داده و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید.

۳. از وارد آمدن هرگونه ضربه (زمین خوردگی) به هد آنگل و یا هندپیس مستقیم جلوگیری شود. دفرمگی هد ناشی از ضربه، موجب اختلال در عملکرد وسیله می گردد.

۴. هرگز از فرزهای مستهلک و تاب دار استفاده نگردد.

۵. در صورت مشاهده لقی در قسمت کارتریج آنگل، بلبرینگ های آن می بایست تعویض گردد. در غیر این صورت موجب آسیب به کارتریج و اکسل آنگل می گردد.

موارد قابل توجه در خرید آنگل و هندپیس

  • گارانتی
  • خدمات پس از فروش
  • طراحی ویژه بدنه و جنس بکار رفته در آن
  • عدم انسداد لوله آب به دلیل طراحی مناسب و در نتیجه عدم تجمع میکروارگانیسم ها در لوله آب
  • مقاومت بالای واشر انتهای توربین در مقابل دمای بالا و فرآیند استریل
  • سبک بودن
  • کم صدا
  • مقاوم بودن هد در برابر ضربه
  • سرعت گردش ۳۸۰.۰۰۰ – ۴۰۰.۰۰۰ RPM
  • قابل استریل به روش اتوکلاو
  • پاشش آب کاملا پودری روی فرز
  • دارای قفل فرز (سه نظام) قوی (حداکثر نیروی قابل تحمل در مدل آچاری معادل ۳۸ نیوتن و در مدل پوش باتن معادل ۴۰ نیوتن)

اصول نگهداری ایرموتور

1. فشار هوای یونیت می بایست روی عدد ۳ الی ۳.۵ bar تنظیم گردد. فشار هوای پایین تر، موجب عدم عملکرد مطلوب ایرموتور می گردد.

2. ایرموتور می بایست قبل و بعد از اتوکلاو روغن کاری شود. این کار باید از قسمت لوله هوای راه انداز و همچنین جلوی ایرموتور انجام شود.

3. جهت استریل نمودن ایرموتور می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا ایرموتور را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل قرار داده و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید.

4. آنگل و هندپیس را می‌بایست به طور کامل و صحیح روی ایرموتور جایگذاری نمود، در غیر این‌صورت موجب آسیب دیدن خار ایرموتور می‌گردد.

5. فرزهای توربین، هرگز از فرزهای مستهلک و تاب دار استفاده نگردد. این فرز ها به دلیل عدم امکان برش مناسب، در حین تراش باعث افزایش فشار دست دندانپزشک به فرز شده و در نهایت منجر به آسیب بلبرینگ کارتریج می گردد.

فرز های تاب دار باعث عدم چرخش کارتریج حول محور شده و به دندان بیمار آسیب می رساند. همچنین باعث ایجاد ضربه به کارتریج توربین می شود.

هنگام نصب فرز روی توربین دقت گردد تا فرز تا انتها جایگذاری شود، زیرا :

– باعث دوران خارج از مرکز فرز و شکستن بلبرینگ ها می شود.

– باعث فشار به شفت (سه نظام) توربین گردیده و در مدت زمان کوتاه سبب شل شدن شفت توربین می شود.

5. تخلیه هوای کمپرسور، تخلیه هوای کمپرسور هوا به صورت هفتگی و همچنین نصب فیلتر هوا با قابلیت جذب رطوبت بر روی کمپرسور، موجب ارسال هوای خشک و تمیز به توربین می گردد.

پیشنهاد می شود از نوع کمپرسور بدون روغن (Oil Free) استفاده گردد.

موارد لغو گارانتی

۱ . عدم روغنکاری صحیح
۲ . استفاده از فرزهای مستهلک و تاب دار
۳ . تنظیم نبودن فشار هوای خروجی یونیت
۴ . تنظیم نبودن درجه حرارت اتوکلاو (حداکثر دمای اتوکلاو  ۱۳۵°C)
۵ . غوطه وری هد محصول درون هرگونه مواد ضدعفونی کننده


خلاصه و جمع بندی

امیدواریم توانسته باشیم مطالب ارزنده و کاربردی را برایتان تهیه کرده باشیم. صمیمانه آماده شنیدن نظرات و تجربیات تان درباره افزایش عمر توربین دندانپزشکی هستیم.

 

نظرات (1)

تیمور رازقی

ممنون از راهنمایی تون عااالی بود

نظر خود را بنویسید