کاهش فشار خون با چند راهکار موثر

کاهش فشار خون

کاهش فشار خون با چند راهکار موثر

فشارخون که به قاتل خاموش مشهور است سالانه جان افراد بسیاری را می‌گیرد. کاهش فشار خون و کنترل کردن آن برای همه افراد جامعه ضروری است؛ زیرا این بیماری، هیچ علائمی ندارد و به صورت آنی خود را نشان می‌دهد. مهم‌ترین کار برای این که فشار خون پایینی داشته باشیم، داشتن رژیم غذایی مناسب است. موادی در دسته سبزیجات، حبوبات، میوه‌ها و… وجود دارند که فشار خون را کنترل می‌کنند. در ادامه برای این که راهکارهای مناسب، رژیم غذایی مفید و گیاهان طب سنتی مؤثر در کم کردن فشار خون را بشناسید، همراه ما باشید.

چگونه فشار خون را پایین بیاوریم؟

با بالا رفتن سن، شاهد افزایش فشار خون خود خواهید بود. اگر سابقه بیماری فشار خون در خانواده شما باشد؛ در نتیجه نیاز به مراقبت‌های ویژه‌ای خواهید داشت تا قاتل خاموش به سراغتان نیاید. افراد با سابقه ژنتیکی ابتلا به بیماری فشار خون باید زیر نظر یک دکتر باشند، همچنین یک سری از راهکارها را نیز برای پایین آوردن فشار خون و بالا نرفتن آن باید انجام دهند.

راهکار پایین آوردن فشار خون

در گذشته، بیماری‌هایی مانند فشار خون و دیابت موجب مرگ افراد می‌شدند. اما در حال حاضر به لطف رشد روز افزون علم پزشکی، شاهد متوقف شدن مرگ و میر و درمان این بیماری‌ها هستیم. در حال حاضر، شما می‌توانید با انجام دادن یک سری از راهکارها، فشار خون خود را پایین آورده و در حد مناسبی نگهدارید تا نیازی به مراجعه به دکتر و درمان نداشته باشید.

به طور مرتب ورزش کنید و فعالیت بدنی خود را افزایش دهید

طبق یک آنالیز حرفه‌ای از چندین مطالعه می‌توان گفت ورزش‌های مقاومتی و هوازی برای پایین آوردن فشار خون به خصوص در مردان، بسیار مؤثر هستند. با ورزش کردن و  انجام دادان فعالیت‌های هوازی، قلب شما قدرتمندتر می‌شود؛ بنابراین در هنگام پمپاژ کردن خون، فشار کمتری به آن وارد خواهد شد.

در نهایت با قوی شدن قلب، شاهد کاهش فشار به شریان‌های مختلف در بدن خود خواهید بود. در نظر داشته باشید، منظور از ورزش کردن، دویدن یا شرکت در مسابقه دو ماراتن نیست، کافی است فعالیت‌های روزمره خود مانند پیاده روی و… را بیشتر کنید.

کربوهیدرات‌ها و شکرهای تصفیه شده را در رژیم غذایی خود کاهش دهید

بر اساس آزمایشات و آمارهای موجود در سال 2014 می‌توان گفت فروکتوز که یک کربوهیدرات ساده بوده که از نمک برای شما بدتر است. در واقع اکثر افراد بر این باورند که با کنار گذاشتن نمک، دیگر فشار خون آن‌ها بالا نخواهد رفت.

کربوهیدرات‌ها و شکرهای تصفیه شده و برخی از مواد بر روی فشار خون تأثیر می‌گذارند که بهتر است از وعده‌هایی غذایی حذف شوند یا مقدار آن‌ها، کاهش پیدا کند. کربوهیدرات‌ها باعث بالا رفتن وزن می‌شوند و وزن بالا نیز یکی از دلایل اصلی داشتن فشار خون بالا است.

فشار خون کم‌تر با وزن کم‌تر

کم کردن وزن، علاوه بر از بین بردن بسیاری از بیماری‌ها، یکی از روش‌ های کاهش فشار خون نیز به حساب می‌آید. بر اساس داده‌های آماری برخی گزارشات می‌توان گفت؛ کاهش وزن می‌تواند فشار خون دیاستولیک و سیستولیک شما را به ترتیب  3.2 میلی متر جیوه و 4.2 میلی متر جیوه، کاهش دهد.

طبق گفته‌های این سایت که راهکارهای مفیدی برای  کم کردن فشار خون را جمع آوری کرده است، اندازه دور کمر مردان و زنان معیار مهمی برای سنجش اضافه وزن است. در آقایان حداکثر دور کمر آن‌ها نباید بیش‌تر از 40 اینچ یا 102 سانتی متر باشد. در خانم‌ها این عدد به 35 اینچ یا 89 سانتی متر، کاهش پیدا می‌کند. البته در بین ژن‌ها و گروه‌های قومی مختلف، این اعداد می‌توانند متفاوت باشند، اما عددهای گفته شده را به عنوان یک معیار کلی در نظر داشته باشید.

استفاده کمتر از غذاهای آماده و مواد سوپرمارکتی

غذاهای آماده و اکثر خوراکی‌های سوپرمارکت به دلیل مقدار بالای نمک در ترکیبات خود، فشار خون شما را افزایش می‌دهند. چیپس، پفک، کنسروهای آماده و تمامی غذاهای فست‌فودی، نمک بالایی دارند. از طرفی اکثر محصولات سوپر مارکت دارای قند و کربوهیدرات‌های تصفیه نشده هستند که وزن شما را افزایش و به طبع فشار خون شما را بالا می‌برند.

سیگار را ترک کنید

شاید با خود بگویید، سیگار چگونه ماده‌ای به حساب می‌آید که در بالا بردن فشار خون نیز تأثیر گذار است. پس از کشیدن سیگار به صورت فوری و در مدت زمانی موقت، فشار خون و ضربان قلب شما افزایش پیدا می‌کند. البته در نظر داشته باشید موادی مانند تنباکو در طولانی مدت می‌توانند به دیواره رگ‌های خونی شما آسیب بزنند و با تنگ کردن شریان‌ها باعث بالا رفتن فشار خون شما شوند. اگر سیگار نمی‌کشید، اما دوروبر خود افرادی را می‌شناسید که سیگار می‌کشند، توصیه می‌کنیم از آن‌ها دوری کنید؛ زیرا دود سیگار نیز خطرناک است.

پتاسیم را وارد رژیم غذایی خود کرده و سدیم را از آن حذف کنید

پتاسیم، ماده‌ای است که اثرات نمک یا همان سدیم را کم‌تر می‌کند؛ بنابراین افزایش آن در رژیم غذایی باعث کاهش فشار خون می‌شود. البته زیاده روی در پتاسیم نیز، مضر است؛ زیرا مصرف بیش از حد این ماده به کلیه آسیب می‌رساند؛ بنابراین ابتدا به سراغ پزشک رفته و با مشورت او رژیم غذایی مناسب خود را تهیه کنید.

برای کاهش فشار خون چه بخوریم؟

به طور کلی سه دسته از مواد می‌توانند در کم کردن و کنترل فشار خون به شما کمک کنند. موادی که در آن‌ها فیبر، پتاسیم یا منیزیم باشند در کنترل فشار خون شما مؤثر خواهند بود. سبزیجات و میوه‌ها، موادی سرشار از پتاسیم هستند و گاها برخی از آن‌ها فیبر دارند. برخی از مغز و آجیل‌ها دارای مقادیر زیادی منیزیم هستند. در نظر داشته باشید که آبمیوه، خاصیت خود میوه را نخواهد داشت؛ زیرا در آن، خبری از فیبر نیست. در ادامه مواردی را به شما معرفی می‌کنیم که با آوردن آن‌ها به رژیم غذایی خود، فشار خون شما پایین خواهد آمد.

  • نخود سبز
  • سیب
  • زردآلو
  • کلم بروکلی
  • هویج
  • چغندر
  • موز
  • برگ کلم
  • لوبیا سبز
  • انگور
  • لوبیا لیما
  • خرما
  • خربزه
  • سیر
  • انبه
  • پرتغال
  • عدس
  • آناناس
  • هلو
  • زرشک
  • توت فرنگی
  • گوجه فرنگی
  • ماست بدون چربی
  • لیمو ترش
  • اسفناج
  • کشمش
  • ماهی قزل‌آلا

کاهش فشار خون در خانه

برای این که در طول درمان متوجه کاهش فشار خون خود شوید، نیاز به یک فشارسنج در منزل خود دارید. بهتر است برای خانه خود یک فشارسنج دیجیتالی خریداری کنید؛ زیرا کار با آن‌ها نسبت به نوع عقربه‌ای و دیجیتالی راحت‌تر است. در خانه، بهترین راهکارها برای کم‌تر کردن و کنترل فشار خون، خوردن مواد خاصی به صورت روزانه یا هفتگی است.

در برنج خود زرشک بریزید

غذای اغلب ایرانی‌ها، برنج است و به طور معمول هفته‌ای 3 تا 4 بار برنج می‌خورند. زرشک، ماده‌ای است که مقادیر زیادی آنتوسیانین دارد. بر اساس تحقیقات پزشکان بر روی 34 هزار نفر، زرشک می‌تواند فشار خون افراد را پایین بیاورد. به غیر از استفاده برنجی می‌توان زرشک را در قالب اسموتی نیز نوش جان کرد.

خوردن سیرترشی

از دیگر فعالیت‌هایی که به طور مکرر می‌توانید در خانه انجام دهید، خوردن سیرترشی است. سیر به غیر از کنترل و کم کردن فشار خون، فواید زیاد دیگری نیز دارد. طبق مطالعات انجام شده می‌توان گفت سیر باعث تولید اکسید نیتریک در بدن می‌شود. این ماده، رگ‌های خونی را صاف و گشاد کرده و همچنین عضلات بدن را شل می‌کند؛ در نتیجه شاهد پایین آمدن فشار خون خود خواهید بود. در سیرترشی علاوه بر سیر، سرکه هم به نوعی کاهنده فشار خون است، اما به صورت لحظه‌ای و مقطعی این کار را انجام می‌دهد. سرکه با افزایش ادرار باعث می‌شود فشار خون در بدن پایین بیاید.

خوردن آبلیمو

آبلیمو، یکی از بهترین گزینه‌ها برای کاهش سریع فشار خون است. با خریدن دستگاه اندازه‌گیری فشار خون از تجهیزات پزشکی و گرفتن فشار خون خود پس از خوردن آبلیمو، شاهد کم‌تر شدن آن خواهید بود. به طور کلی ویتامین‌ها و مواد موجود در لیمو ترش باعث کاهش خطرات بیماری‌های قلبی می‌شوند. فشار خون نیز یکی از بیماری‌های قلبی به حساب می‌آید که در اثر اسید سیتریک و فلانوئیدهای آبلیمو، کنترل می‌شود.

استفاده بیشتری از ماهی قزل‌آلا داشته باشید

اگر ماهی قزل‌آلا را وارد رژیم غذایی خود کنید و مصرف دیگر گوشت‌ها را پایین بیاورد به طور قابل توجهی فشار خون شما پایین می‌آید. طبق تحقیقات به عمل آمده، افرادی که چربی امگا 3 بیشتری دارند، فشار سیستولیک و دیاستولیک پایین‌تری خواهند داشت. ماهی نیز یک ماده سرشار از چربی‌های امگا 3 است.

خوردن دانه کدو تنبل

سعی کنید هر صبح، مقداری دانه کدو تنبل بخورید. خوردن 3 گرم روغن دانه کدو تنبل در طول 6 هفته می‌تواند تأثیر بسزایی بر روی فشار خون شما داشته باشد. این ماده دارای مقادیر زیادی منیزیم و پتاسیم است که هر دو در کم‌تر کردن فشار خون نقش دارند.

خوردن سوپ یا آش همراه با حبوبات مفید

برخی از حبوبات مانند لوبیا و عدس، مقادیر زیادی فیبر، پتاسیم و منیزیم دارند. شما می‌توانید آن‌ها را در آش یا سوپ که یک غذا مقوی و مفید نیز به حساب می‌آیند بریزید و فشار خون خود را کنترل کنید. اگر این پروتئین‌های گیاهی (حبوبات) را جایگزین پروتئین گوشت کنید، به طور حتم شاهد کم شدن سریع فشار خون خود خواهید بود.

کاهش فشار خون با طب سنتی

بر اساس گفته‌های طب سنتی، برخی از گیاهان در پایین آوردن فشار خون  مانند اکثر داروهای شیمیایی به صورت لحظه‌ای، مؤثر هستند. سازوکار این مواد به این صورت است که عروق را گشاد می‌کنند و نقش آرام بخش دارند. برخی از این گیاهان که آن‌ها را به صورت دم‌نوش یا چای می‌توانید بخورید با برخی  داروهای شیمیایی، سازگاری ندارند.

بهتر است قبل از مصرف هر گونه ماده شیمیایی یا سنتی به سراغ پزشک بروید و از تداخل نداشتن گیاهان دارویی با قرص‌هایی که می‌خورید، اطمینان حاصل کنید. در ادامه تعدادی از مواد مؤثر در طب سنتی برای کم‌تر کردن فشار خون را به شما معرفی می‌کنیم.

  • سنبل الطبیب
  • پونه کوهی
  • چای ترش
  • گل ساعتی
  • اسطوخودوس
  • گیاه قاصدک
  • گیاه دم اسبی

سخن پایانی

در این مقاله اطلاعاتی را در رابطه با راهکارهای کاهش فشار خون شرح دادیم. همچنین مواد غذایی، دارویی و سنتی را به شما معرفی کردیم که با آن‌ها می‌توانید فشار خود را کنترل کرده و پایین‌تر بیاورید. در نظر داشته باشید، خود سرانه رژیم غذایی خود را دچار تغییرات زیادی نکنید و ابتدا به سراغ یک پزشک بروید. برخی مواد کاهنده فشار خون هستند، اما در سمت مقابل می‌توانند یک ماده را در بدن افزایش دهند و برهم خوردن تعادل بدن شما به ضررتان خواهد بود.

نظر خود را بنویسید