آموزش استفاده از نوار قند خون
آموزش استفاده از نوار قند خون

آموزش استفاده از نوار قند خون

از آنجایی‌که بیماری دیابت یکی از بیماری‌های رایج در سراسر جهان است، مبتلایان به دیابت نیاز جدی به دستگاه‌های تست قند خون دارند. این دستگاه اغلب به‌سادگی از فروشگاه‌های تجهیزات پزشکی قابل‌تهیه است، اما نحوه کار با این دستگاه اغلب آموزشی ندارد. به همین دلیل این مقاله را باهدف آموزش نحوه استفاده از دستگاه تست قند خون و مطالعه نوار قند خون را برای شما آماده کردیم.

برای آزمایش قند خون، می‌توانید با خرید دستگاه‌های موجود در بازار در هر ساعت شبانه‌روز، میزان قند خود را به‌آسانی و با هزینه کم، اندازه‌گیری کنید و فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب با میزان قند خون خودتنظیم، کنید.

معرفی نوار تست قند خون

یکی از ابزارهای شناسایی و درمان دیابت در افرادی که مشکوک به ابتلای این بیماری هستند، نوارهای تست قند خون است. این نوارها، انواع و مدل‌های مختلفی دارند و هر کدام برای دستگاه تست قند منحصربه‌فردی، مناسب است. برای ساخت یک نوار دیابت از بخش‌ها و اجزای مختلفی، استفاده می‌شود. یک‌لایه این نوارها، شامل اسفنج است که خون فرد در آن جمع می‌شود بعد از آن خون به لایه دیگری وارد می‌شود که خون را به مرکز واکنش می‌فرستد. از مدل‌های مختلف دستگاه‌های تست قند، می‌توان به سه نوع اصلی تهاجمی، غیرتهاجمی و مدل پایش مداوم قند خون اشاره کرد. اگر قصد خرید نوار قند خون را دارید باید بدانید که قیمت این وسیله رابطه مستقیمی باکیفیت آن دارد. پس اگر می‌خواهید این وسیله کیفیت بالایی داشته باشد باید هزینه بیش‌تری کنید.

نحوه اندازه‌گیری قند خون

یک روش ارزان و سریع برای تست دیابت افراد در منزل به کمک تجهیزات پزشکی موجود است. با استفاده از دستگاه‌های مربوط به این حوزه می‌توانید در هر زمان که می‌خواهید قند خون خود را اندازه‌گیری کنید. برای این کار ابتدا دست‌ها را بشویید و خشک کنید، آلودگی را به نوار انتقال ندهید. در مرحله بعدی انگشتی که می‌خواهید تست را بر روی آن انجام دهید با الکل ضدعفونی کنید و سپس سوزن را به‌تدریج وارد انگشت کنید و خونی که خارج می‌شود را روی نوار تست قرار دهید. این تست را در سه حالت ناشتا، قبل و بعد از غذا می‌توانید به‌راحتی در منزل انجام دهید.

مراحل و نحوه استفاده از نوار تست قند خون

نگهداری درست از دستگاه و نوار تست قند خون باعث می‌شود که افراد بتوانند، به‌درستی قند خون خود را اندازه‌گیری کنند و سبک زندگی و فعالیت‌های بدنی خود را باتوجه‌به میزان قند خون خود، تنظیم کنند. یکی از عواملی که در نگهداری نوار تست باید به آن توجه کنید این مسئله است که این نوار چون دارای آنزیم‌های پروتئینی زیادی است که نسبت تغییرات دما حساس هستند، نباید آن را در معرض سرما و گرمای شدید قرارداد تا اختلالی در عملکرد این وسیله، رخ دهد. بهترین دما برای نگهداری از این وسیله، دمای ۴ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد است. رطوبت هم یکی دیگر از عواملی است که اگر بیش‌تر از حد معمول باشد باعث خرابی نوار تست می‌شود. میزان ماندگاری این نوارها بعد از باز شدن ۳ تا ۶ ماه است که بهتر است در این محدوده زمانی استفاده شود.

نکات ایمنی لازم برای استفاده و نگهداری از تست نوار قند خون

از جمله مهم‌ترین نکات نگهداری این وسیله باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • برای برداشتن نوار نباید دست خود را بر روی محلی که خون باید روی آن، قرار بگیرد، بگذارید.
  • قبل از برداشتن نوار دست خود را بشورید و خوب خشک کنید.
  • برای جلوگیری از خرابی نوارها درب بسته را زیاد باز نگذارید.

 

تفسیر نتایج تست قند خون

یکی از مهم‌ترین مراحل بعد از انجام تست دیابت توانایی تفسیر نتیجه آن است که نیاز به دانش و اطلاعات کافی در این زمینه دارد. در اینجا می‌خواهیم درباره این‌که هر کدام از این اعداد که به‌عنوان نتیجه تست، نشان داده می‌شود، نشانگر سلامت یا ابتلای فرد به دیابت است به‌صورت مختصر صحبت کنیم.

قند خون رندوم BS

اگر زیر ۲۰۰ باشد سالم است و فرد دیابت ندارد. افرادی که تست قند خون آن‌ها در این آزمایش بالای ۲۰۰ باشد، مبتلا به دیابت محسوب می‌شوند.

تست تحمل گلوکز

اگر قند ناشتای فرد در این آزمایش زیر ۱۰۶ و قند دوساعته زیر ۱۴۰ باشد، فرد از سلامت کافی برخوردار است. در این آزمایش فردی پیش دیابتی محسوب می‌شود که قند ناشتای او بین ۱۰۶ تا ۱۲۶ و قند دوساعته او هم ۱۴۲ تا ۱۹۶ باشد. در این نوع تست افرادی دارای دیابت محسوب می‌شوند که در زمان ناشتا، قند خون آن‌ها ۱۲۶ و دوساعته آن‌ها بالای ۱۹۶ باشد.

عوامل تأثیرگذار بر تغییر نتایج تست قند خون

چه تست دیابت را در خانه چه در آزمایشگاه انجام دهید، همواره احتمال درصدی از خطا در نتیجه آزمایش وجود دارد. از جمله عواملی که باعث اختلال در عملکرد دستگاه و بروز خطا در نتیجه آزمایش می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مدل دستگاه: امروزه برای انجام تست قند خون دستگاه‌های مختلفی در بازار وجود دارد. برای خرید برندهای باکیفیت که خطای کم‌تری داشته‌اند باید هزینه بیش‌تری کنید.
  • کم‌بودن میزان خون نمونه: اگر نمونه خونی که می‌خواهید روی نوار تست قرار دهید، کم باشد احتمال بروز خطا وجود دارد. البته دستگاه‌های تست قند خون پیشرفته از برندهای معتبر، در چنین وضعیتی، خطا می‌دهند.
  • تمیز نبودن پوست: یکی از عواملی که باعث بروز خطا در تست دیابت می‌شود تمیز نبودن دست‌ها و قرارگرفتن چیزی روی سطح پوست است، برای جلوگیری از این اتفاق، دست‌ها را خوب بشویید.
  • عوامل محیطی : یکی دیگر از مواردی که می‌تواند بر نتیجه آزمایش قند خون تأثیرگذار باشد، گرما و سرمای زیاد است. گرما و دمای بالای بدن نتیجه قند خون را بالاتر و سرما و دمای پایین نتیجه را کم‌تر از حد معمول آن، نشان می‌دهد.

سخن پایانی:

با کمک دستگاه‌های تست قند خون می‌توان به‌آسانی میزان قند خون خود و دیگران را در منزل اندازه‌گیری کنید. برای خرید تجهیزات پزشکی مختلف از جمله دستگاه تست دیابت و نوارهای تست قند خون از طریق فروشگاه‌های آنلاین، اقدام کنید. با خرید این وسایل می‌توانید قند افرادی را که در معرض قند هستند یا دیابت دارند را همیشه کنترل کنید و نگذارید با افزایش قند خون آن‌ها، سلامتی‌شان در معرض خطر قرار بگیرد.