علائم حیاتی بدن و انواع آن
علائم حیاتی

علائم حیاتی بدن و انواع آن

علائم حیاتی در واقع پارامترهای قابل اندازه‌گیری از بدن شما هستند که برای سنجش عملکرد پایه و ابتدایی بدن مورد بررسی قرار می‌گیرند. چهار علامت حیاتی اصلی وجود دارد. همه این چهار مورد قابل اندازه‌گیری هستند.

علائم حیاتی بدن چیست؟

علائم حیاتی معیارهای آماری و فیزیولوژیک مختلفی هستند که توسط پزشک و پرستار کنترل و ثبت شده و ثبت شده و به منظور ارزیابی اساسی ترین عملکردهای بدن انسان بکار می روند. ثبت علائم حیاتی بدن بخش جدا ناپذیر از یک پروسه درمانی است.

انواع علائم حیاتی

معمولا چهار علامت حیاتی بدن اصلی وجود دارد که به طور معمول توسط متخصصین سلامت، پرستاران و کادر درمان چک می شوند:

دمای بدن که با علامت – T – نمایش داد می‌شود. حرف T از واژه Temperature گرفته شده است.

نبض و ضربان قلب، این علامت با حرف PR نمایش داده می‌شود. اختصار این علامت از عبارت Pulse Rate گرفته شده است. 

تعداد تنفس یکی دیگر از چهار علائم حیاتی است. آن را با RR نمایش می‌دهند که از عبارت Respiratory Rate گرفته شده است.

فشار خون با علامت اختصاری BP نمایش داده می‌شود. فشار خود در واقع مهمان این سه علامت حیاتی است و خود علامت حیاتی به حساب نمی‌آید. علامت اختصاری فشار خون خلاصه شده عبارت Blood Pressure است.

با آگاهی از مقدار این چهار علائم حیاتی بدن معمولا شناسایی و ارزیابی مربوط به مشکلات پزشکی صورت می‌گیرد. فرقی نمی‌کند کجا باشید؛ در همه جا می‌توان این چهار پارامتر را اندازه‌گیری کرد.

علائم حیاتی بدن

اندازه گیری دمای بدن

دمای بدن به راحتی با یک دماسنج قابل اندازه‌گیری است. روش‌های اندازه‌گیری دما بدن بسیاری وجود دارد. از دماسنج جیوه‌ای که کمتر توصیه می‌شود تا انواع دماسنج‌های دیجیتال می‌توانند دمای بدن شما را اندازه‌گیری کنند. توجه داشته باشید که همیشه پیش و پس از استفاده از دماسنج، حتما آن را شسته و ضدعفونی کنید. حتما توجه داشته باشید که باید دماسنج مربوط به رکتوم را جداسازی کنید.

برای آگاهی بیشتر در مورد انواع دماسنج اندازه‌گیرنده دمای بدن و کاربرد آنها می‌توانید به این مقاله مراجعه کنید. در این مقاله روش استفاده از تمام دماسنج‌ها به صورت مفصل توضیح داده شده است.

ضربان قلب چگونه اندازه گیری می شود و میزان نرمان آن چقدر است؟

با هر باری که خون توسط قلب به دیگر اعضای بدن پمپاژ می‌شود یک ضربان رخ می‌دهد. معمولا ضربان قلب را بر اساس یک دقیقه محاسبه می‌کنند. با گرفتن نبض می‌توان به اندازه این پارامتر مهم دست پیدا کرد. در هر فرد بالغ بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان رخ می‌دهد. ضربان قلب می‌تواند در زمانی که ورزش می‌کنید، حین بیماری و حالت‌هایی که استرس دارید افزایش پیدا کند. افرادی که ورزش سنگین می‌کنند یا دونده هستند، ممکن است ضربان قلب آنها کمتر از ۴۰ باشد.

 

ضربان قلب را می توان از طریق سه رگ اصلی اندازه گیری کرد

  • رگ کنار گردن
  • رگ داخل آرنج
  • رگ روی مچ

معمولا اندازه‌گیری نبض و ضربان قلب از طریق رگ روی مچ مرسوم‌تر است.

علائم حیاتی در بدن

نرخ تنفسی و طریقه اندازه گیری آن

به تعداد نفس‌های یک فرد در یک دقیقه، نرخ تنفسی می‌گویند. در حین شمارش تنفس باید به راحت تنفس کشیدن فرد توجه شود. مثلا خس خس کردن یا صدای دیگر ناشی از نادرست بودن تنفس روی میزان نرخ تنفسی تاثیر می‌گذارد. نرخ تنفسی نرمال در یک فرد بالغ در حالت استراحت ۱۲-۱۶ تنفس در دقیقه است.

اما کودکان و بچه ها با سرعت بیشتری تنفس می‌کنند در ذیل تنفس افراد نابالغ را براساس سن آورده‌ایم: 

  • نوزاد (تا یک ماه) ۳۰-۶۰ تنفس در دقیقه می‌کند.
  • شیرخوار (تا یک سال) ۳۰-۶۰ تنفس در دقیقه می‌کند.
  • نوپا (تا دو سال) ۲۴-۴۰ تنفس در دقیقه می‌کند.
  • ۳-۵ سال: ۲۲-۳۴ تنفس در دقیقه می‌کند.
  • بچه های در سنین مدرسه
  • (۶-۱۲ سال): ۱۸-۳۰ تنفس در دقیقه می‌کند.
  • نوجوان (۱۳-۱۷ سال):۱۲ تا ۱۶ تنفس در دقیقه می‌کند.

فشار خون یکی دیگر از پارامترهایی است که اندازه‌گیری می‌شود. میزان فشار خون به کمک دستگاه اندازه‌گیری فشار خون امکان‌پذیر است.

سخن آخر

با استفاده از تجهیزات پزشکی می‌توان علائم حیاتی بدن را به طور دقیق و مداوم اندازه‌گیری و ثبت کرد. اندازه‌گیری این سه پارامتر به پزشک یا فردی که در اورژانس فعالیت می‌کند کمک می‌کند تا بتواند شریط بدن شما را دریابد. 

نظرات (1)

بهروز

سلام آقا رامين
يك سوال دارم و اون اينكه ، پزشك من از يك دستگاه اندازه گيري فشار استفاده ميكنه كه من حقيقتش بهش كنجكاو شدم يا با صراحت بيشتر ، بهش شك كردم.
دستگاهي كه استفاده ميكنه برقيه. دستگاه روي ميزش قرار داره و اندازه اون تقريبا اندازه نصف آجره!
نوار پهن رو ، دور بازوي سمت راست من ميبنده و دستگاه رو روشن ميكنه.
صبح مطب ايشون بودم و نبض من اومد ١٧/٢ روي ١٠ و دوباره گرفت شد ١٦/٥ روي ١٠. آيا بستن نوار روي بازو درسته ، يا بين آرنج و بازو؟ چون قبلا من ديدم كه دكترها ، نوار روي بازو ميبندند ، و از روي محل اتصال آرنج و بازو فشار خون رو اندازه ميگيرند.
من يك دستگاه كوچك كره اي در منزل دارم كه يك سانتبمتر پايين از از مچ دست چپ بسته ميشه ، و خودم كه فشار خودم رو ميگيرم ، اصولا ١٣-١٤ يا دوازده روي ٧-٨-١٠ نشون ميده.
ميخواستم از شما راهنمايي بگيرم، نظر شما چيه؟ چكار ميشه كرد؟
آيا دستگاه دكتر درسته يا دستگاه خودم؟
ممنون