لوله تراشه چیست و چه مزایایی دارد؟
لوله تراشه

لوله تراشه چیست و چه مزایایی دارد؟

لوله تراشه‌ای که در پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولا در نای تعبیه می‌شود، یک نوع از “کاتتر” (Catheter) به حساب می‌آید. این وسیله برای انجام مراقبت‌های پزشکی و دسترسی به ناحیه‌های داخلی بدن بکار می‌رود. از جمله در مواردی مانند خروجی ادرار یا تزریق مواد دارویی به دستگاه گوارش. با این حال کاربرد لوله تراشه متفاوت است که در ادامه به آن پرداخته‌ایم.

لوله تراشه چیست؟

لوله تراشه یا لوله نایی، یک لوله توخالی است که در داخل نای قرار داده می‌شود تا راه هوایی بیمار را باز نگه دارد و تنفس او را تسهیل کند. این لوله از جنس پلاستیک یا فلز ساخته شده و در سایزهای مختلف برای افراد با سنین و جثه‌های متفاوت موجود است.

انواع لوله تراشه و کاتترها در چه زمانی پدید آمدند؟

اولین نمونه‌های کاتترها به شکل ساده خود از سده چهارم قبل از میلاد در مصر باستان مورد استفاده قرار می‌گرفتند. اما کاتترهای مدرن با تکنولوژی پیشرفته تبدیل به تراشه شده‌اند. در قرن نوزدهم توسط پزشکانی همچون دکتر دومینیک لری (Dominique Jean Larrey) و دکتر فولتون (John Fulton) اختراع شدند. این وسیله‌ها به مرور زمان بهبود و توسعه یافته است تا به امروز در پزشکی مورد استفاده گسترده‌ای قرار بگیرند.

کاربرد کاتترها چیست؟

کاتتر انواع مختلفی دارد که لوله تراشه یکی از انواع آن به حساب می‌آید. کاتترها در موارد مختلف در پزشکی برای دسترسی به داخل بدن و انجام مراقبت‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. برخی از زمان‌ها و موارد استفاده از کاتترها عبارتند از:

خروجی ادرار: برای تخلیه ادرار از بیمارانی که نمی‌توانند به طور طبیعی ادرار تولید کنند. در نتیجه برای دفع از کاتترهای ادراری استفاده می‌شود.

تزریق دارو: کاتترها به عنوان وسیله‌ای برای تزریق داروها به داخل بدن به ویژه در مواردی که نیاز به تزریق مستقیم به عروق داریم، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دسترسی به شریان‌ها و وریدها: برای انجام آزمایش‌های خونی، تغذیه مصنوعی، انجام عمل‌های جراحی، یا جراحی‌های قلبی و عروقی از کاتترها استفاده می‌شود.

تخلیه محتویات معده: در مواردی که بیماران نمی‌توانند به طور طبیعی محتویات معده خود را تخلیه کنند، از کاتترهای معده استفاده می‌شود.

انجام تشخیص‌های تصویربرداری: در تصویربرداری مانند آنژیوگرافی، کاتترها به منظور تزریق ماده حاجب یا تصویربرداری مستقیم از داخل عروق مورد استفاده قرار می‌گیرند

استفاده از کاتترها در این موارد به پزشکان امکان می‌دهد تا به طور دقیق به ناحیه‌های داخلی بدن دسترسی یابند. همچنین به راحتی مراقبت‌ها یا درمان‌های مناسب را انجام دهند.

لوله نایی

انواع لوله تراشه

  • لوله تراشه بدون کاف: این نوع لوله تراشه برای بیمارانی که خطر آسپیراسیون (ورود مواد معده به ریه‌ها) در آنها کم است، استفاده می‌شود.
  • لوله تراشه کاف دار: این نوع لوله تراشه دارای یک بالون کوچک در انتهای خود است که با باد کردن آن، لوله به دیواره نای چسبیده و از نشت هوا و ورود مواد معده به ریه‌ها جلوگیری می‌کند.
  • لوله تراشه داکرون: این نوع لوله تراشه از جنس داکرون ساخته شده و برای استفاده طولانی‌مدت (بیش از 24 ساعت) مناسب است.

کاربرد لوله تراشه

کاتترهایی که در نای (تنفسی) قرار می‌گیرند به عنوان “کاتترهای تنفسی” شناخته می‌شوند. از این وسیله در موارد مختلف در پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این انواع کاتترها برای دسترسی به ناحیه‌های تنفسی بدن و انجام مراقبت‌های مختلف در این زمینه‌ها استفاده می‌شوند. برخی از موارد استفاده از کاتترهای تنفسی عبارتند از:

مکانیک تهویه مصنوعی: در مواردی که بیمار نمی‌تواند به طور طبیعی تنفس کند یا نیاز به تهویه مصنوعی دارد، از لوله تراشه تنفسی برای رساندن هوا به ریه‌ها و حفظ تهویه بیمار استفاده می‌شود.

دریافت نمونه‌های تنفسی: برای جمع‌آوری نمونه‌های تنفسی به منظور تشخیص بیماری‌ها مانند عفونت‌های ریه، از کاتترهای تنفسی استفاده می‌شود.

مطالعه بیشتر:  مزایا و معایب فیلر صورت

ارائه اکسیژن: برای بیمارانی که نیاز به اکسیژن تازه دارند، اکسیژن از طریق کاتتر تنفسی به بیمار تزریق می‌شود.

انجام آزمایشات تنفسی: در تشخیص بیماری‌های تنفسی و ارزیابی عملکرد ریه‌ها، از کاتترهای تنفسی برای انجام آزمایشات مختلف مانند اندازه‌گیری حجم تنفسی استفاده می‌شود.

تخلیه اسکرتوم: در مواردی که بیماران دارای اسکرتوم (مایعات یا اسفنجی‌ها) در ناحیه تنفسی هستند، از کاتترهای تنفسی برای تخلیه این مایعات استفاده می‌شود.

به طور کلی، کاتترهای تنفسی در تشخیص و مراقبت از بیماران با مشکلات تنفسی و مسائل مرتبط با سیستم تنفسی بسیار مفید هستند.

عوارض لوله تراشه

  • عفونت: عفونت یکی از شایع‌ترین عوارض لوله تراشه است.
  • آسیب به نای: لوله تراشه می‌تواند به نای بیمار آسیب برساند و باعث خونریزی، تورم یا زخم شود.
  • تنگی نفس: لوله تراشه می‌تواند باعث تنگی نفس در بیمار شود.
  • سرفه: سرفه یکی از عوارض شایع لوله تراشه است.

نتیجه گیری

برای خرید تجهیزات پزشکی لوله تراشه، باید به سایز، نوع و برند آن توجه کرد و از مراکز معتبر و دارای مجوز اقدام به خرید کرد.

نظر خود را بنویسید