هیالورونیک اسید – HYALURONIC ACID

هیالورونیک اسید – HYALURONIC ACID

در این مقاله قصد داریم شما را با هیالورونیک اسید که در تجهیزات پزشکی زیبایی برای آب رسانی به پوست استفاده می شود و پایه بسیاری از ژل فیلرهای زیبایی یا همان ژل های زیبایی است آشنا کنیم و به برخی از متداول ترین سوالات درباره هیالورونیک اسیدها پاسخ دهیم.


هیالورونیک اسید (HYALURONIC ACID) چیست؟

هیالورونیک اسید (HA) یا هیالوران hyaluronan-hyaluronate یک مولکول با وزن مولکولی بالا گلیکواسامینو گلیکان – glycosaminoglycan قابل جذب طبیعی بافت های پیوندی فیزیولوژیک بدن می باشد. فراوان ترین ماده ضروری تشکیل دهنده بدن انسان که در نواحی مانند (بند ناف چشم ماده سینوویال لایه درمیس پوست و ….) یافت می شود دارای فرم مولکولی (C14H21NO11)n بوده. هیالورونیک اسید نقش خطیری در فرآیند ساخت کلاژن در بدن ایفا کرده. به‌صورت طبیعی در بدن همه پستانداران برای آبرسانی و ایجاد حجم در پوست وجود دارد. (فردی به وزن 70 کیلوگرم (154 پوند) حدودا دارای 15 گرم هیالوران در بدنش است)

اسید هیالورونیک

به صورت طبیعی در لایه درمیس پوست وجود داشته و به عنوان یک جزء ضروری ساختار پوست باعث هیدراته شدن آن و انعطاف پذیری آن می گردد و در واقع می توان آن را به اسفنجی تشبیه نمود که قادر به ایجاد پیوند با آب بوده و ذخیره سازی آن در لایه های عمیق پوست می باشد.
نقش هیالورونیک اسید از این نظر که باعث حفظ 70% آب در پوست های جوان می شود بسیار ضروری می باشد. مولکول آن به صورت کاملا منحصر به فرد بوده به گونه ای که توسط بسیاری از ارگانیسم های بدن قابل تحمل و زیست سازگاری می باشد. مولکول هیالورونیک اسید به عنوان آهن ربایی برای رطوبت عمل می کند و به سلول هایتان در نگهداری آب کافی کمک می کند، بطوری که پوستتان هیدراته، فربه و سالم بنظر آید.

هیالورونیک اسید چه زمانی کشف شد؟

هیالورونیک اسید برای اولین بار به صورت تجاری در سال 1942 توسط Endre Balazs که در جستجوی ماده به جای استفاده از تخم مرغ در صنعت شیرینی پزی بود مورد استفاده قرار گرفت که در نوبه‌ی خود کشف بسیار منحر به فردی به حساب آمده بود چرا که این مولکول دارای خاصیت های شگفت انگیزی بود برای بدن انسان بود.

انواع هیالورونیک اسید

هیالورونیک اسید به دو شکل طبیعی و مصنوعی وجود دارد که در بدن انسان تولید می شود، اما با افزایش تولید سن افراد کاهش می یابد. هیالورونیک اسید مصنوعی به طور صنعتی تولید می شود و برای کاربردهای پزشکی و آرایشی استفاده می شود.

انواع هیالورونیک اسید طبیعی

  • هیالورنیک اسید با وزن مولکولی بالا: این نوع هیالورونیک اسید طبیعی دارای وزن مولکولی زیادی است که در لایه های میانی پوست یافت می شود. این نوع هیالورونیک خاصیت آبرسانی بالایی دارد و می تواند در کاهش چین و چروک تاثیر گذار باشد.
  • هیالورنیک اسید با وزن مولکولی پایین: این نوع هیالورونیک دارای وزن مولکولی پایینی است و در لایه های سطحی پوست یافت می شود و به دلیل وزن پایین خاصیت جذب آب بالایی دارد.

انواع هیالورونیک اسید مصنوعی

  • هیالورونیک اسید غیرمتقاطع: فاقد پیوند های متقاطع است و برای محصولات آرایشی مانند پر کننده های پوستی استفاده می شود.
  • هیالورونیک اسید متقاطع: این نوع دارای پیوند متقاطع است و در پوست ماندگاری بیشتری دارد و بیشتر برای کارهای پزشکی مانند درمان آرتروز استفاده می شود.

تاثیر استفاده از هیالورونیک اسید

اسید هیالورونیک به طور طبیعی در بدن یافت می شود، بنابراین اثرات جانبی اثبات شده ای برای اعمال آن به صورت موضعی وجود ندارد. با این حال، به دلیل اینکه هدف طبیعی طبیعی اسید هیالورونیک برای هیدراتاسیون نیست، مولکول ها اغلب برای جذب پوست بسیار بزرگ هستند. هیالورونیک اسید نقش خطیری در فرآیند بازسازی کلاژن و مهاجرت فیبروبلاست و تولید فیبروبلاستها در بدن ایفا می کند و باعث می شود فرایند بازسازی و ترمیم بافتهای سرعت بیشتری بگیرد.

استفاده از هیالورونیک اسید دارای 3 تاثیر سینرژیک می باشد:

  • ضد التهابی (anti-inflammatory)
  • سرعت بخش فرآیند درمان
  • ایجاد ساختار حمایتی

هیالورونیک اسید و ساختار فولیکول مو

هیالورونیک اسید می تواند از منبع حیوانی تهیه شده (تاج خروس  cocks’ combs) یا نتیجه‌ی تخمیر زیستی (تخمیر باکتری) باشد. آزمایشگاه های ویواسی VIVACY از هیالورونیک اسید تولید شده طی فرآیند تخمیر زیستی استفاده کرده. اگرچه هیالورونیک اسید به صورت طبیعی در تمامی سلول های بدن یافت می شود با اینحال به صورت عمده هیالورنیک اسید در بافت پوست یافت می شود.( بیش از 50% هیالورنیک اسید بدن در سطوح پوستی بدن واقع شده است)

در آزمایشگاه طی فرآیندهای شیمیایی کمی قرار گرقته (پروسه‌ی کراس لینکینگ –Cross linking) تا پایداری آن افزایش یافته و در گذر زمان بتواند خاصییت خود را حفظ کند. در صورتی که این فرایند به درستی صورت نگیرد مدت زمان اثرپذیری آن در بدن تنها چندین روز خواهد بود.

کاربرد هیالورونیک اسید چیست؟

هیالورونیک اسید بیش از 20 سال در بسیاری از محصولات در سر تاسردنیا مورد استفاده بوده است. به خاطر خاصییتهای رئولوژیکی زیست سازگار, تجزیه پذیری زیستی بسیار مناسب آن. هیالورونیک اسید به صورت گسترده ای در کاربردهای رهایش دارویی موسوم به رهایش دارویی مورد بررسی و ارزیابی مطالعاتی قرار گرفته است.

هیالورونیک اسید در چشم پزشکی

کاربرد هیالورونیک اسید در چشم پزشکی

هیالورونیک اسید به عنوان یک ماده طبیعی تشکیل دهنده مایع زجاجیه چشم شناخته شده است دارای کاربردهای عدیده ای و موفقی در زمینه جراحی های چشم پزشکی بوده است (از قبیل جراحی تعویض قرنیه, جراحی آب مروارید گلوکوما و حفاظت از اندوتلیوم قرنیه و …) علاوه بر این، محلول های HA همچنین به عنوان یک عامل ارتقاء چسبندگی قطره چشم و به عنوان یک عامل کمک کننده برای بازسازی بافت چشم عمل می کنند.

هیالورونیک اسید در درمان های ارتوپدی – ORTHOPAEDICS

هیالورونیک اسید نقش بسیار حیاتی را در توسعه و شکل گیری غضروف و نگهداری مایع سینوویال در اطراف مفاصل در بدن برعهده داشته. به خاطر خاصییت ویسکوالاستیک (خاصیت دسته‌ای از مواد است که رفتاری میان دو خاصیت کلی ویسکور بودن و کشسان بودن از خود نشان می‌دهند) و توانایی تشکیل ماتریس های بسیار هیدراته هیالورونیک اسید در مفاصل به عنوان تسهیل کننده و جاذب ضربه های ناگهانی (شوک) عمل می کند.
تزریق بین مفصلی هیالورونیک اسیدها در مفاصلی مانند زانو انگشتان لگن و… به منظور افزایش ویسکوزیته مایع سینوویال و ایجاد خاصییتی موسوم به cushioning support در مفاصل شده تا باعث ایجاد حرکت روان و آزاد و بدون درد در افراد مبتلا به ضایعات و اختلال های حرکتی دردناک شود.

استفاده ی هیالورونیک اسید در زیبایی

در کشور ما کلا به پرکننده‌های مصنوعی (Filler) «ژل» اطلاق می‌شود. بعضی‌ها هم از آن به‌عنوان کلاژن یاد می‌کنند درحالی که جدیدا از کلاژن به‌دلیل عوارض آن به‌ندرت در تزریقات زیرپوستی استفاده می‌شود. اسید هیالورونیک (HA) یک پرکننده پوستی است که برای اصلاح کردن چین‌های پوستی و شیارهای متوسط تا شدید کاربرد دارد (مانند خط خنده)، اسید هیالورونیک (HA) ژل نرم و پرکننده پوستی است که یک چهره طبیعی ایجاد می‌کند و فرمول جدید آن با لیدوکائین ترکیب شده تا راحتی بیشتری برای تزریق به‌وجود آید.

اسید هیالورونیک(HA) به چروک‌های صورت مثل شیار نازولیبیال (خط خنده خطی که از انتهای دو طرف بینی به سمت دوگوشه لب امتداد می‌یابد) خط مارینوت (خطی که از گوشه‌های لب به سمت گوشه‌های چانه امتداد می‌یابد) حجم می‌دهد. HA برای لب‌هایی که به‌صورت ژنتیکی کوچک هستند یا حجم آنها بر اثر بالا رفتن سن کم شده نیز استفاده می‌شود. اسید هیالورونیک در حال حاضر به‌عنوان یک پیشرفت بزرگ در زمینه زیبایی به اثبات رسیده است.

هیالورونیک اسید به عنوان یک مولکول معجزه آسای ضد پیری برای جوانسازی پوست و حجیم سازی بافتهای نرم مورد استفاده می باشد. (سایر کاربردها تصحیح چین چروکها بازسازی کننده حجم صورتی از دست رفته وخطوط) اسید هیالورونیک به آسانی به داخل پوست انتقال می‌یاید و چین‌های صورت و شیارها را به‌صورت نرم و طبیعی اصلاح می‌کند.

مزایای هیالورونیک اسید برای پوست

مکمل های اسید هیالورونیک می توانند به بهبود نرمی پوستتان کمک کنند و می توانند رطوبت پوست را افزایش دهند و ظهور خطوط ریز و چروک را کاهش دهند. درمان های موضعی می توانند سرخی و درماتیت را کاهش دهند در حالی که تزریقات اسید هیالورونیک می توانند باعث بهبود قوام پوست شوند.

  • تقریبا نیمی از اسید هیالورونیک بدنتان در پوست قرار دارد که با چسبیدن به مولکولهای آب به حفظ رطوبت کمک می کند.
  • با این حال، فرآیند طبیعی پیری و قرارگیری در معرض عواملی نظیر تابش فرابنفش خورشید، دود سیگار و آلودگی می تواند مقدار اسید هیالورونیک پوست را کاهش دهد.
  • مصرف مکمل های اسید هیالورونیک ممکن است با ارائه مقادیر اضافی از این ماده به بدنتان و وارد شدن آن در داخل پوستتان به تضعیف این روند کمک کند.
  • نشان داده شده است که دوز 240-120 میلی گرم/ روز بمدت حداقل یک ماه بطور معناداری رطوبت پوست را افزایش داده و خشکی پوست بزرگسالان را کاهش می دهد.
  • پوست هیدراته ظهور چروک را نیز کاهش می دهد که ممکن است توضیحی برای مطالعاتی باشد که نشان می دهند مکمل اسید هیالورونیک می تواند باعث نرم تر شدن پوست شود.
  • زمانی که برای سطح پوست استعمال می شود، سرم هیالورونیک اسید می تواند چروک، سرخی و درماتیت را کاهش دهد.
  • حتی برخی از درماتولوژیست ها برای حفظ قوام و جوانی پوست پرکننده های اسید هیالورونیک را تزریق می کنند.

هیالورونیک اسید در لبها

لبها درواقع با استفاده از لایه پوستی محافظت شده اند که در زیر آنها ماهیچه های اسکلتی قابل انقباضی قرار داشته. لایه درمال لبها متشکل از بافتهای پیوندی که حاوی هیالورونیک اسید و رشته های کلاژنی برای شکل دهی و ایجاد ساختار گوشتی آن تشکیل شده است. هیالورونیک اسید با آب تشکیل پیوند داده و باعث ایجاد مایعی ژلاتینه می گردد که کلاژن ها و سایر بافت های اطراف را هیدراته می نماید.

هیالورونیک اسید به صورت متراکمی در کره چشم موجود می باشد. مایع موجود در چشم موسوم به مایع زجاجیه متشکل از حجم بالایی از هیالورونیک اسید می باشد. هیالورونیک اسید باعث می گردد که ماده موجود در کره چشم دارای خاصیت شبیه ژل چسبناکی گردد. این ژل دارای خاصییت جاذب ضربه و هم چنین انتقال دهنده مواد مغذی به درون چشک می باشد.
هیالورونیک اسید به صورت مستقیم در حین  جراحی به دلیل حفظ فرم و شکل کره چشم به آن تزریق می گردد. گفته می شود بعد از 5 دهه از زندگی چشم توانایی تشکیل هیالورونیک اسید را به تدریج از دست داده که نیاز به جراحی های مرتبط با وجود این ماده ضروری در چشم را به شدت افزایش می دهد.


پيشنهاد سردبير

می توانید بعد از مطالعه این مقاله یک سری به مقاله < کاربرد هیالورونیداز > بزنید.


هیالورنیک اسید در محصولات زیبایی آرایشی-COSMETOLOGY

هیالورونیک اسید به دلیل خاصییت مرطوب سازی و ضد پیری به عنوان ماده‌ی اولیه در محصولات زیبایی و مراقبت از پوست مورد استفاده می باشد. تمامی فیلرهای مبتنی بر هیالورونیک اسیدها به منظور  مقاومت در برابر تخریب طبیعی پس استفاده در موضع تزریق و افزایش مدت پایداری ساختار حجیم سازکننده مولکولی آن به صورت متقاطع Cross-linked شده تولید شده بوده که به عنوان اولین نوآوری شامل ژل های مبتنی بر هیالورونیک اسید غیر دوقطبی غیر حیوانی نیز شناخته شده است.

آیا افراد با رنگ‌های پوست متفاوت می‌توانند از ژل فیلرهای مبتنی بر هیالورونیک اسیدها استفاده کنند‌؟

بله‌، در حقیقت پرکننده پوستی از جنس اسید هیالورونیک است و بی‌خطر بودن و موثر بودن آن برای هر فردی با هر رنگ پوستی اثبات شده است.

آیا ژل های مبتنی بر هیالورونیک اسید کاملا ازبین می‌رود؟

بله، اگر انجام تزریق را متوقف کنید مواد در بدن شما به مرور طی 6 تا 18 ماه بسته به نوع آن کاهش می‌یابد و هیچ اثری از ژل پرکننده پوستی در بدن شما باقی نخواهد ماند. با درمان نگهدارنده منظم شما دوام درمان را طولانی‌تر خواهید کرد، به‌همین دلیل عوارض اسید هیالورونیک نسبت به دیگر پرکننده‌های بادوام طولانی و ماندگار بسیار کمتر است و خطری در آینده شما را تهدید نمی‌کند.

تفاوت بین هیدروکسی کلسیم اپتات (radiesse) و اسید هیالورونیک (ژویدرم) چیست؟

هر دوی آنها از مواد ترکیبی که در بدن ما وجود دارد، ساخته شده اند هر دوی آنها برای بازسازی مجدد حجم و پرکردن پوست جهت اصلاح چروک‌ها و شیارهای متوسط تا شدید مثل خط خنده‌، حاشیه‌ دهان و خط لب استفاده می‌شوند.

ژویدرم که از طرف FDA تایید شده به‌صورت اولیه برای کم کردن شیارهای نرم و افزایش پری لب‌ها به‌کار می‌رود و radiesse برای اصلاح حجم و ساختار از‌دست رفته در مناطق دیگر مثل خط خنده، بینی و گونه‌ها قابل استفاده است. بهتر است radiesse در لب‌ها تزریق نشود. از کاربردهای مهم radiesse در اصلاح قوز بینی و بالا بودن نوک بینی و تزریق پشت دست‌هاست.

تزریق هیالورونیک اسید چند سرنگ نیاز دارد؟

ما با یک سرنگ شروع می‌کنیم اما هر درمانی باید با نیازهای خاص بیمار مطابق باشد. هیچ 2نفری مثل هم نیستند، بنابراین درمان‌ های آنها نیز مشابه نخواهد بود. هدف بیماران و سن آنها نیز مهم است. درمان شما در 40 سال با درمان در 50 سالگی یکسان نخواهد بود. شما هنگام مشاوره می‌توانید درمورد آن گفت‌وگو کنید.

آیا پیش از تزریق مراقبت خاصی نیاز است؟

تلاش کنید از مصرف هر ترکیبی که حاوی آسپیرین، ایبوپروفن، داروهای مسکن ضدالتهابی با دوز بالا، ویتامین E‌ یا روغن ماهی برای 5-3 روز قبل از درمان پرهیز کنید تا احتمال کبودی در محل تزریق را کاهش دهد.

آیا مراقبت خاصی پس از درمان نیاز است؟

بهتر است از تمرینات ایروبیک برای 24 ساعت خودداری کنید و برنامه کاری یا اجتماعی مهمی برای چند روز بعد از درمان طرح‌ریزی نکنید. احتمال دارد قرمزی، تورم و کبودی خفیفی در محل تزریق به‌وجود آید. همچنین لب‌های شما قدری در شب پس از تزریق متورم خواهد شد که مقدمه جوان‌تر شدن و داشتن ظاهری بهتر در روزهای بعد است. مدت زمان درمان مبتنی بر فرد بوده و بستگی به بسیاری از عوامل مانند نوع و ساختار پوست، سن، شیوه زندگی، محل درمان و روش تزریق دارد که توسط پزشک انجام می شود.

هیالورونیک اسیدها

خاصییت کراس لینکینگ CROSS-LINKING در هیالورونیک اسید (WHAT IS CROSS-LINKING)

کراس لینلینگ فرآیندی است که مولکول ها را توسط پیوند شیمیایی قوی کوالانسی به یکدیگر متصل کرده و باعث می گردد که ساختار ماده در گذر زمان دچار کمترین آسیب و فروپاشی شود (بدون کراس لینکینگ متابولیسم NaHa بعد از تزریق زیرپوستی چندین روز تا چند هفته دوام خواهد داشت) پس هرچقدر این فرآیند در محصولی با کیفیت و قوی تر ایجاد گردد باعث افزایش عمر مفید محصول خوهد شد. با اینحال در صورتی که این فرآیند به صورت نادرستی شکل بگیرد برای تزریق به خاطر فشرده سازی باندهای مولکولی ممکن است پزشکان را دچار مشکل سازد.

فرآیند کراس لینکینگ در محصولات زیبایی برند معروف استایلج که در ایران با ژل فیلرهای این برند بیشتر شناخته شده است از عاملی موسوم به BDDE یا بوتان دیول دی گلیسید اتر که در پزشکی بیش از 20 سال مورد استفاده می باشد استفاده می شود.


خلاصه و جمع بندی

در حقیقت، سلول های پوستی ما بطور طبیعی هیالورونیک اسید تولید می کنند تا میزان رطوبت پوست حفظ شود. ولی به خاطر پیری و عوامل تهاجمی محیط، مقدار کمی از این ماده در صورت ما تولید شده و سطوح آن روند نزولی دارد. نشانه های حساسیت، عدم درخشندگی، خطوط ریز، بافت و شالوده ناهمگون از جمله علائم کمبود اسید هیالورونیک هستند.


 

منابع بیشتر مطالعه برای شما:

hyalogic.com

wikipedia.com

 

 

 

نظر خود را بنویسید