کاربرد هیالورونیداز

کاربرد هیالورونیداز

کاربرد هیالورونیداز

آمپول هیالورونیداز یک داروی ایمن و موثر است که می تواند برای اهداف مختلفی در پزشکی استفاده شود که در ادامه به طور مفصل به این ماده و کاربرد آن آشنا خواهیم شد.

هیالورونیداز چیست؟

هیالورونیداز (Hyaluronidase) یک نوع آنزیم است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و موجب شکسته شدن مولکول هیالورونیک اسید می شود. هیالورونیداز به سرعت در بدن جذب سایر داروهای تزریقی یا مایعات از جریان خون کمک می کند. آمپول هیالورونیداز در گذشته از منابع حیوانی تهیه شده و امروزه در آزمایشگاهها از آلبومین انسانی استحصال می شود.
هیالورونیداز با نام تجاری هیالاز (Hyalase) در ویالهای ۱۵۰۰ واحدی مورد مصرف متخصصین زیبایی و بینایی زنان و زایمان بوده و موارد کاربرد هیالورونیداز در چشم پزشکی، کمک در بی حسی حین زایمان، پوست و زیبایی می باشد. تزریق هیالورونیداز اغلب در کنار سایر داروهای تزریقی به پوست تزریق می شود تا جذب آنها را به داخل خون و پوست افزایش دهد.


کاربرد هیالورونیداز

حجم دهی با فیلر اسید هیالورونیک مثل ژوویدرم و یا رستیلن در صورتی که بیش از حد مطلوب صورت گرفته باشد و یا گره زیر پوستی( Granuloma) بدلیل کیفیت پایین ژل و یا واکنش بافتی ایجاد شده باشد،با تزریق آمپول هیالاز انجام می شود که موجب تجزیه سریع ژل شده و ظرف چند روز ژل تزریق شده از بدن دفع می شود. البته توجه به این نکته ضروری است که در چند روز اول بعد از تزریق فیلر های اسید هیالورونیک تورم طبیعی وجود دارد که این موضوع به ویژه در ناحیه زیر چشم و لب بیشتر دیده می شود.

استفاده از کمپرس سرد و پرهیز از مسکن های خانواده آسپرین NSAIDSبه تسریع روند کاهش تورم کمک زیادی می کند. بنابراین تصمیم در مورد تزریق هیالاز بعد از گذشت حداقل یک هفته از تزریق فیلر که تورم از بین رفته است توصیه می شود. توجه به این نکته ضروری است که فیلرهایی که پایه اسید هیالورونیک ندارند مثل ریدیس Radiesse یا پاژ با هیالاز درمان نمی شوند و درمان این فیلرها تخلیه جراحی می باشد.

ایسکمی بدلیل ورود سوزن تزریق به سرخرگ های اصلی صورت از دیگر عوارض تزریق ژل است که بدلیل استفاده از سوزن های نوک تیز و تزریق بیش از حد در یک نقطه ایجاد می شود. استفاده از میکروکانولا (Micro cannula) بجای نیدل در مناطقی که احتمال خطر بیشتر است و عدم تزریق حجم بالای ژل در یک نقطه و موکول کردن بخشی از درمان به جلسات بعد به پیشگیری از بروز این عارضه کمک می کند.

با این وجود در صورت بروز ایسکمی علاوه بر ماساژ با خمیر نیتروگلیسرین و گرم کردن موضع ، تزریق سریع ۲۰ تا ۳۰ واحد آمپول hyalase به ازای هر ۲ سانتی متر مربع در طول ناحیه توزیع شریان های درگیر و تکرار تزریق در روزهای بعد در صورت باقی ماندن علائم موجب پیشگیری از نکروز بافتی می شود. هر چند بروز عارضه فوق بسیار نادر است با این وجود بهتر است آمپول هیالورونیداز همواره باید در دسترس باشد تا در موارد اورژانس زمان طلایی از دست نرفته و بلافاصله از آن استفاده شود.

از دیگر عوارض تزریق ژل آبی رنگ شدن موضع تزریق است که به ویژه در ناحیه زیر چشم بدلیل نازک بودن پوست این ناحیه ایجاد می شود و اصطلاحا به آن Tyndall effectمی گویند. این عارضه در واقع انعکاس نور از ژل تزریق شده است و بدلیل تزریق بیش از حد سطحی ژل بروز می کند.

استفاده از غلظت اسید هیالورونیک مناسب برای هر موضع و پرهیز از تزریق بیش از حد سطحی به پیشگیری از بروز آن کمک می کند و برای درمان این حالت با تزریق هیالاز ژل تزریق شده تجزیه شده و از بدن دفع می شود.

پرکننده های اسید هیالورونیک (Hyaluronic acid (HA به عنوان پرکننده های پوستی در مقیاس جهانی در زمینه زیبایی شناسی استفاده می شوند. مارک های رایج اسید هیالورونیک عبارتند از:

  • ژوویدرم
  • ولماوا
  • Restylane
  • پرلین

فیلرهای زیبایی بسته به نوع پرکننده و محل تزریق آن حدود 4 ماه تا 2 سال می تواند دارای تاثیرگذاری باشد.

موارد کاربرد هیالورونیداز در زیبایی

  • هنگامیکه فیلرهای هیالورونیک اسیدی نتایج زیبایی دلخواه را ایجاد نمی کنند
  • عفونت در منطقه قبل از درمان پرکننده HA رخ داده است.
  • به طور معمول، بیمارانی که در منطقه اشک از ژل فیلر ژوویدرم Juvederm استفاده می کنند باید تحت درمان با هیالورونیداز قرار بگیرند، زیرا خطر طولانی مدت ادم ناشی از مصرف Juvederm در این منطقه وجود دارد. دلیل احتمالی توانایی جذب آب در فیلر ژوویدرم است و به راحتی قابل مقایسه با سایر پرکننده ها است.

تست پوستی هیالورونیداز چگونه است؟

بعضی از افراد به آنزیم هیالورونیداز حساسیت شدید دارند که این افراد ممکن است سابقه واکنش آنافیلاکتیک به نیش زنبور و سایرحشرات داشته باشند. هر چند که شیوع آنافیلاکسی به هیالاز بسیار اندک است با این وجود قبل از تزریق هیالاز (hyalase) محلول رقیق شده آن (حدود ۳ واحد) با سرنگ انسولین و بصورت داخل پوستی در ناحیه ساعد تجویز می شود. بروز خارش، کهیر و علائم آنافیلاکسی بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه علامت مثبت تست است، البته تورم و قرمزی گذرا نشانه مثبت بودن نیست و درمان قابل انجام است.

نحوه آماده سازی ویال هيالورونيداز چگونه است؟

آمپول هیالورونیداز

مقدار مصرف هیالورونیداز برای از بین بردن ژل تزریق شده به لب

آمپول هیالاز بصورت پودری بوده و بدون نگهدارنده است و بنابراین بعد از حل شدن قابل نگهداری نیست و صرفا برای یک نوبت تزریق استفاده می شود. برای تجزیه ژل اسید هیالورونیک آمپول فوق با ۱۰ سی سی آب مقطر و یا سرم فیزیولوژیک رقیق می شود. برای کاهش درد می توان لیدوکائین بدون نگهدارنده به محلول فوق اضافه کرد که در این صورت از حجم سرم فیزیولوژیک کاسته می شود. بنابراین هر سی سی از محلول فوق دارای ۱۵۰ واحد هیالورونیداز است که برای از بین بردن یک سی سی ژل کفایت می کند.

بعد از انجام تست پوستی و اطمینان از منفی بودن آن، تزریق انجام می شود. تزریق هیالورونیداز برحسب موقعیت ژل تزریق شده ممکن است بطور عمقی در لایه زیر پوستی SQ و یا زیر درم انجام شود، دوز مورد نیاز به ازاء هر سی سی ژل تزریق شده ۱۵۰ تا ۲۰۰ واحد است. هر چند که تجویز کورتیکواستروئید و آنتی هیستامین روتین نمی باشد، با این وجود به منظور کاهش التهاب و تورم بعد از تزریق می توان از آمپول دگزامتازون و در صورت لزوم آنتی هیستامین خوراکی استفاده کرد.

در حال حاضر بیشتر ژل های تزریقی زیبایی با استفاده از هیالورونیک اسید دارای پیوندهای متقاطع (Cross-linked) تهیه می شوند و تزریق هیالورونیدراز یک روش موثر برای از بین بردن اثرات ژل های بر پایه هیالورونیک اسید می باشند و هیچ گونه مستنداتی مبنی بر تاثیر بر روی سایر اندام های بدن توسط تزریق این ماده گزارش نشده است.

تزریق هیالورونیدراز تحت بی حسی انجام می پذیرد و اثرات آن بعد از تزریق مشهود می باشد و دارای عوارض بسیار کمی می باشد. احتمال ورم و کبودی و آلرژی در صورتی که قبلا تزریق انجام داده باشید بسیار نادر است. در صورتیکه تمایل به صبر برای از کم شدن اثرات ژل های زیبایی ندارید استفاده از هیالورونیدراز سریع ترین روش است.

احتمال بروز واکنش های حساسیتی در اثر مصرف هیالورونیداز، موجب لزوم انجام skin test قبل از مصرف آن شده است. نکته ای که می تواند ما را متوجه حساسیت فرد به این آنزیم کند.

اثر بخشی هیالورونیدراز hyaluronidase بستگی به دوز آن دارد اگر در حدود 5 تا 20 واحد تزریق صورت بگیرد 1 تا 2 هفته طول می کشد تا عارضه برطرف شود جهت برطرف نمودن سریعتر عارضه برای هریک میلی لیتر از ژل تزریقی هیالورونیک اسید میزان 150-200 واحد از آنزیم هیالورونیدراز به صورت روتین استفاده می گردد.

واکنش حساسیتی به هیالورونیداز به دو شکل تظاهر پیدا می کند:
1. واکنش فوری که طی 15 دقیقه بعد از تزریق، بصورت کهیر، قرمزی و خارش و تورم شدید بروز می کند.
2. واکنش تاخیری شامل کبودی و تورم.

تاثیر درمان با هیالاز چقدر بعد شروع می شود؟

تاثیر آنی آن مشهود می باشد ولی تاثیر بلند مدت هیالورونیداز ظرف ۴۸ ساعت عمل می کند و تا دو هفته این تاثیر ادامه دارد،بنابراین چنانچه بعد از جلسه اول ژل های تزریق شده بطور کامل از بین نرفت جلسه بعدی دو هفته بعد قابل تکرار است.

عوارض آنزیم هیالاز

عوارض آنزیم های هیالاز معمولا خفیف هستند که در ظرف چند روز از بین خواهد رفت. قرمزی، تورم یا کبودی در محل تزریق، خارش، سوزش و درد از شایع ترین عوارض این آنزیم می تواند باشد.

آیا تزریق هیالورونیداز موجب از بین رفتن اسید هیالورونیک بدن می شود؟

آمپول هیالاز یکی از تجهیزات پزشکی است که برای از بین بردن ژل تزریق شده به لب (فیلر های پوستی مبتنی بر هیالورونیک اسید) تولید شده است و در دوزهای درمانی هیچ گونه تاثیری بر روی اسید هیالورونیک بدن نداشته و عارضه بلند مدت بر روی بافت همبند ندارد.

در آخر باید متذکر شویم که استفاده از آمپول هیالورونیدراز معمولا در آخرین گزینه های درمانی قرار می گیرد مگر آنکه شرایط ارژانسی بیمار این گزینه درمانی را الویت ببخشد. چرا که استفاده از هیالورونیدراز احتمال ریسک پایین anaphylaxis را به دنبال دارد. پس قبل از استفاده حتما از تست موضعی آن غافل نشوید.


منابع اطلاعاتی بیشتر

منابع بیشتر مطالعه برای شما:

www.theharleystreet.com

https://fa.wikipedia.org/wiki

نظرات (1)

[…] تکميل اطلاعاتتون حتما بعد از اين مقاله به “کاربرد هيالورونيداز ” نيز […]

نظر خود را بنویسید