چگونه فشار خون را اندازه گیری کنیم؟
نحوه گرفتن فشار خون

چگونه فشار خون را اندازه گیری کنیم؟

فشارخون را با نام مرگ خاموش می‌شناسند و بسیار خطرناک است؛ زیرا به یک‌باره وضعیت بدنی شما را در حالت اورژانسی قرار می‌دهد. یادگیری نحوه اندازه گیری فشار خون در هر خانه‌ای برای افراد دارای فشار بالا، واجب است. در واقع افرادی که فشار بالا 15 دارند باید هر روز، فشار خود را اندازه گیری کنند تا قبل از بروز مشکل بتوانند جلو آن را بگیرند. همراه ما باشید تا با گرفتن فشارخون همراه با دستگاه فشارسنج یا بدون آن را یاد بگیرید.

فشار  خون را چطور اندازه گیری کنیم؟

برای اندازه گیری دقیق فشار خون به صورت روزانه، باید به سراغ یک دستگاه فشار سنج بروید. دستگاه‌های فشار سنج، انواع مختلفی دارند و می‌توان به دو نوع مشهور آن یعنی دیجیتال و عقربه‌ای اشاره کرد. معمولاً دستگاه‌های دیجیتال و عقربه‌ای بهترین گزینه‌ها برای استفاده در خانه هستند که در ادامه به بررسی چگونگی گرفتن فشار خون با این محصولات می‌پردازیم.

نحوه گرفتن فشار خون با فشارسنج عقربه‌ای

نحوه گرفتن فشار خون با دستگاه عقربه‌ای، کمی سخت‌تر از مدل دیجیتال است. نوع عقربه‌ای، همان مدلی است که در اکثر درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها، آن را می‌بینید. برای گرفتن فشار با این دستگاه می‌توانید از دو روش استفاده کنید. در یک روش با استفاده از نبض می‌توانید فشار خون خود را بگیرید. در روش دیگر با به‌کارگیری گوشی پزشکی، می‌توانید به صورت دقیق‌تر فشار خود را اندازه‌گیری کنید.

  • گرفتن فشار خون با نبض با دستگاه فشارسنج دیجیتال عقربه‌ای
  1. در مرحله اول، کاف را به دور بازو خود ببندید.
  2. نبض بیمار را پیدا کنید و دست خود را بر روی آن قرار دهید.
  3. کاف را با سرعت 10 میلی‌متر جیوه باد کنید و زمانی که دیگر نبض فرد را احساس نکردید تا 30 میلی متر جیوه دیگر پیش بروید.
  4. کاف را با سرعتی معادل 5 میلی متر جیوه، خالی کنید.
  5. بر روی عقربه فشارسنج، نگاه کنید زمانی که دوباره نبض بیمار را حس کردید عقربه فشارسنج، مقدار فشار سیستولیک را نشان می‌دهد.
  • گرفتن فشار خون با گوشی پزشکی توسط فشار سنج عقربه‌ای
  1. مانند روش قبلی، ابتدا کاف را دور بازو خود بسته و سری پزشکی را نیز روی شریان بازویی و زبر لبه کاف قرار دهید.
  2. نحوه اندازه گیری فشار خون در این روش، تقریباً مانند روش قبلی است؛ بنابراین دوباره فشار را بالا ببرید تا جایی که دیگر نبض را حس نکنید.
  3. پس از حس نشدن نبض، 30 میلی‌متر جیوه فشار را بالاتر ببرید.
  4. کم‌کم، باد کاف را خالی کرده و منتظر شنیدن صدا باشید. با شنیدن اولین صدا به عقربه فشار سنج نگاه کنید که نشان‌دهنده فشار سیستولیک شما است.
  5. پس از این که صدا ضربه زدن، تمام شد دوباره به عقربه نگاه کنید، این عدد نشان‌دهنده فشار دیاستولیک شما است.

نحوه اندازه گیری فشار خون

نحوه گرفتن فشار خون با دستگاه دیجیتال

در دستگاه‌های دیجیتال، اندازه گیری فشار خون، کمی راحت‌تر از مدل‌های دیگر است. بهترین زمان گرفتن فشار خون می‌تواند اول صبح و در حالت ناشتا باشد؛ بنابراین با این دستگاه، فشار خود را صبح زود اندازه گیری کنید. معمولاً فشار خون بدن در زمان صبح، عدد طبیعی‌تری است. فشار خون با خوردن برخی مواد یا انجام دادن برخی از فعالیت‌ها به صوت موضعی بالا می‌رود؛ بنابراین فشارخون ناشتا، طبیعی‌ترین عدد را به ما نشان می‌دهد.

دو نوع دستگاه فشار سنج دیجیتالی از نوع بازویی و مچی وجود دارند. برای اندازه گیری فشار در هر دو نوع بازویی و مچی، سازوکار به یک صورت خواهد بود. در مدل مچی، باید کاف را 2 سانتی متر بالاتر از قوزک مچ خود ببندید.

در نوع بازویی، مانند مدل‌های دیگر، کاف را دور بازو خود ببندید. در هر دو مدل، شاهد باد شدن کاف تا 190 میلی متر جیوه خواهید بود. سپس باد خالی می‌شود و در آخر فشار خون شما بر روی صفحه نمایش دیجیتالی دستگاه به نمایش در می‌آید. همان‌طور که مشاهده کردید، اندازه‌گیری فشار خون با این دستگاه‌ها، بسیار ساده است. در بین مدل مچی و بازویی، نوع بازویی از دقت بالاتری برخوردار بوده، اما می‌توان گفت تفاوت دقت بین این دو، چندان زیاد نیست.

اندازه گیری فشار خون بدون دستگاه

با نحوه اندازه گیری فشار خون با بهترین دستگاه فشار سنج امروزی که دیجیتالی است، آشنا شدید. بدون دستگاه نیز می‌توانید فشار خود را اندازه گیری کنید. شما می‌توانید در مواقع اضطراری و زمانی که دستگاه فشار سنجی در کار نبود، فشار خود را اندازه بگیرید. در ادامه شما را با دو روش خاص اندازه گیری فشار خون بدون دستگاه فشارسنج، آشنا می‌کنیم.

نحوه گرفتن فشار خون با نبض

شما می‌توانید با استفاده از نبض در یکی از نواحی گردن یا مچ، فشار خون دیگران را اندازه گیری کنید. دقت این کار، بالا نبوده، اما در شرایط ضروری می‌تواند مفید باشد. این که فشار خون یک نفر مشکل دارد یا ندارد؟ به تعداد نبض‌های او در دقیقه وابسته است. اگر تعداد نبض‌ها، حدود 70 تا 80 عدد در دقیقه بود، فشارخون در حالت مناسبی قرار دارد.

این قاعده برای اکثر افراد جامعه، کاربردی است، اما استثنا نیز وجود دارد. افراد سالمند به دلیل داشتن قلب ضعیف‌تر، معمولاً تعداد نبض‌های پایین‌تری در دقیقه دارند یا سازوکار فشار خون زنان باردار با دیگر افراد متفاوت است. در ادامه مراحل زیر را انجام دهید تا بتوانید از روی نبض و بدون دستگاه، فشار خون افراد را اندازه گیری کنید.

  1. بهتر است، فرد مورد نظر بین 5 تا 10 دقیقه در جا خود دراز کشیده باشد و چیزی نخورد یا فعالیتی انجام ندهد.
  2. در این مرحله، انگشت اشاره و میانی خود را بر روی نبض قرار دهید. بهتر است نبض‌هایی که به پوست نزدیک‌تر هستند را پیدا کنید؛ زیرا شمردن آن‌ها، کار راحت‌تری است. در نظر داشته باشید که از انگشت اشاره استفاده کنید؛ زیرا دیگر انگشت‌ها مانند شصت، از خود نبض دارند و امکان خطا را بالاتر می‌برند.
  3. از قبل، تایمر خود را بر روی یک دقیقه تنظیم کنید و تعداد ضربان‌ها را تا اتمام آن، بشمارید. اگر نبض به صورت منظم کار می‌کند، می‌توانید 20 یا 30 ثانیه تعداد ضربان‌ها را بشمارید و سپس تعداد آن‌ها را ضربدر 3 یا 2 کنید.
  4. با توجه به تعداد ضربان در دقیقه و قاعده‌ای که گفته شده، شما می‌توانید از طبیعی بودن فشار خون افراد، باخبر شوید.

اندازه گیری فشار خون از روی ضربان قلب

نحوه گرفتن فشار خون از روی ضربان قلب، آن هم بدون هیچ دستگاه فشار سنجی با نصب نرم‌افزارهای خاص، همراه است. معمولاً، گوشی‌های پرچم دار و مدل بالا شرکت‌های مختلف، اپلیکیشن‌های اندازه گیری فشار خون را در دستگاه‌های خود قرار داده‌اند. به‌عنوان‌ مثال سامسونگ از برنامه S-Health، استفاده می‌کند و در آن ضربان قلب، فشار خون و سطح گلوکز خون شما را به نمایش در می‌آورد.

شما می‌توانید برخی از نرم‌افزارهای خاص را نیز دانلود کنید که فشار خون شما را اندازه گیری می‌کنند. با ورود به این نرم‌افزارها، راهنمایی خواهید شد و چگونگی اندازه گیری فشار خون خود با ضربان قلب را یاد می‌گیرید. این نرم‌افزارها، دقت بالایی ندارند و به هیچ وجه جایگزین، دستگاه‌های فشارسنج نخواهند بود.

سخن پایانی

در این مطلب، درباره نحوه گرفتن فشار خون افراد با دستگاه فشارسنج و بدون دستگاه، اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم. هر یک از روش‌های گفته شده، دقت متفاوتی دارند و بهترین گزینه برای استفاده در خانه، استفاده از دستگاه‌های فشار سنج دیجیتالی است. در مواقع ضروری و در نبود محصولات فشارسنج باید به سراغ روش‌های اندازه گیری فشار خون بدون دستگاه بروید.