ویتامین و فشار خون
ویتامین و فشار خون

ویتامین و فشار خون

فشار خون، این بیماری نامرئی که قلب و عروق را هدف قرار می‌دهد و عاملی برای سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی کلیه می‌شود. امروز این بیماری با وجود راه های درمان، باعث دردسر اغلب مردم است. برخی از افراد به شما خواهند گفت که با مصرف نوعی رژیم درمان شوید یا اگر از ویتامین ها و مکمل ها استفاده کنید، می‎توانید از این بیماری خلاص شوید. 

درست است که تحقیقات علمی نشان داده که کمبود ویتامین و فشار خون بالا می‌تواند رابطه جدی با هم داشته باشند و به طور مستقیم یا غیرمستقیم، در افزایش فشار خون نقش داشته باشد، اما هیچ فکت علمی نتوانسته آنها را به عنوان راهکار درمانی قطعی معرفی کند. 

ما در این مقاله با بررسی مقالات مختلف به شما رابطه بین ویتامین و فشار خون را توضیح داده‎ایم که کدام یک از ویتامین ها می‎توانید نسبت به افزایش یا کاهش فشار خون خود اقدام کنید.

ویتامین برای فشار خون 

اینکه برخی از ویتامین ها و فشار خون بر روی یکدیگر تاثیر دارند، باعث شده  که برخی از افراد تصور کنند که مصرف آنها می‎تواند به درمان نیز کمک کند.

ویتامین‌های C، D، گروه B، منیزیم و پتاسیم از جمله ویتامین‌های مفید برای کنترل فشار خون هستند. کمبود این ویتامین‌ها می‌تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد.

با این حال، مصرف بیش از حد ویتامین‌ها می‌تواند مضر باشد. بنابراین قبل از مصرف هرگونه مکمل، با پزشک خود مشورت کنید و در مورد چگونگی اثرات آنها بر روی بدن خود آگاهی داشته باشید. به یاد داشته باشید که تغییرات در سبک زندگی، مانند رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، نقش مهمتری در کنترل فشار خون شما ایفا می‎کند و مصرف ویتامین‌ها فقط می‌تواند به عنوان یک مکمل، عمل .کند

تاثیر ویتامین بر فشار خون 

  •  ویتامین D به جذب کلسیم و فسفر کمک می‌کند، برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است، نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. کمبود ویتامین D با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا مرتبط است. ویتامین D می‌تواند به شل شدن رگ‌های خونی و کاهش فشار خون کمک کند. 
  • ویتامین C آنتی‌اکسیدانی قوی است که از سلول‌ها در برابر انواع آسیب محافظت می‌کند، به جذب آهن کمک می‌کند، برای سلامت سیستم ایمنی بدن ضروری است. مصرف ویتامین C ممکن است به کاهش علائم فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا کمک کند. ویتامین C می‌تواند به شل شدن رگ‌های خونی و کاهش التهاب کمک کند
  • کمبود برخی از ویتامین‌های گروه B، مانند B1، B6 و B12، می‌تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد. این مورد را در ادامه این مطلب بیشتر توضیح خواهیم داد.
  • منیزیم به شل شدن رگ‌های خونی و کاهش فشار خون کمک می‌کند. 
  • پتاسیم به دفع سدیم از بدن و تنظیم فشار خون کمک می‌کند. 

فشار خون و ویتامین

ویتامین دی و فشار خون 

طبق مطالعه‌ای که در مجله قلب و عروق اروپا منتشر شده است، کمبود ویتامین D با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا مرتبط است. این مطالعه که بر روی بیش از صدهزار نفر انجام شده و نشان می‎دهد که افرادی که سطح ویتامین D در خون آنها بسیار پایین است، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار می‎گیرند. این به این معنی است که تاثیر ویتامین دی بر فشار خون بسیار زیاد است.

اما آیا ویتامین دی فشار خون را بالا میبرد؟ در حال حاضر، شواهد علمی کافی برای اثبات اینکه ویتامین D به طور مستقیم باعث افزایش فشار خون می‌شود، وجود ندارد. با این‎حال می‎دانیم که کمبود ویتامین D، می‌تواند منجر به التهاب شود. التهاب نقش مهمی در ایجاد بیماری‌های قلبی عروقی، از جمله فشار خون بالا دارد.

همچنین ویتامین D ممکن است بر عملکرد renin angiotensin aldosterone تاثیر گذار باشد. (یک سیستم هورمونی است که فشارخون و تعادل آب (مایعات بدن) را تنظیم می‌کند و در تنظیم فشار خون نقش دارد.)

کمبود ویتامین دی با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های کلیوی مرتبط است. بیماری کلیوی می‌تواند منجر به فشار خون بالا شود.

ویتامین سی و فشار خون 

در یک مقاله مروری منتشر شده در مجله تغذیه، متابولیسم و ​​بیماری‌های قلبی عروقی، گفته شده که مصرف ویتامین C ممکن است به کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا کمک کند. در ادامه توضیح داده شده است که مصرف مکمل‌های ویتامین سی، به طور متوسط فشار خون سیستولیک را به میزان 1.96 میلی‌متر جیوه و فشار خون دیاستولیک را به میزان 1.06 میلی‌متر جیوه کاهش داده است.

مطالعه بیشتر:  دستگاه پیس میکر

بنابراین می‎توان بر تاثیر ویتامین دی بر فشار خون ادعا داشت، اما آیا ویتامین سی فشار خون را بالا میبرد؟ خیر، به هیچ وجه این موضوع، اثبات نشده است! در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد که چطور ویتامین C می‎تواند به کاهش فشار خون کمک کند.

  • ویتامین C به شل شدن رگ‌های خونی و پایین آوردن فشار خون کمک می‌کند.
  • ویتامین C دارای خواص ضد التهابی است که می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند.
  • ویتامین C می‌تواند به افزایش تولید نیتریک اکسید کمک کند و نیتریک اکسید به شل شدن رگ‌های خونی و کاهش فشار خون کمک می‌کند. 

مولتی ویتامین و فشار خون 

در حالی که مصرف مولتی ویتامین، به عنوان راهی برای ارتقای سلامت و جبران کمبود مواد مغذی شناخته می‌شود، تاثیر آن بر فشار خون و نوسانات آن پیچیده‌تر و مورد بحث است. بهتر است قبل از هر اقدامی بدانید علت نوسان فشار خون چیست و چطور با مصرف مواد غذایی مناسب می‎توان از این بیماری فاصله گرفت.

 برخی مطالعات نشان داده‌ که مصرف مولتی ویتامین می‌تواند به کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا یا افراد در معرض خطر ابتلا به آن کمک کند.

مانند برخی از ویتامین‌های C، D، گروه B، منیزیم و پتاسیم که بیشترین تاثیرِ مولتی ویتامین را بر فشار خون دارند. با این حال باید در نظر داشته باشید که مصرف بیش از حد برخی از  ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌تواند مضر باشد و با فشار خون بالا مرتبط باشد.

بنابراین در پاسخ خیلی از افراد که می‎پرسند، آیا مولتی ویتامین فشار خون را بالا میبرد؟  پاسخ می‎دهیم که به هیچ وجه این موضوع اثبات نشده، اما مصرف بی رویه آن می‎تواند شما را به دردسر بیندازد!

توصیه می‎کنیم با پزشک، قبل از مصرف هر گونه مولتی ویتامین، به خصوص برای افراد مبتلا به فشار خون بالا یا کسانی که داروهای فشار خون مصرف می‌کنند، مشورت کنید. پزشک می‌تواند با بررسی علت فشار خون شما، سابقه پزشکی و وضعیت سلامتی شما، به شما در تعیین اینکه آیا مولتی ویتامین برای شما مناسب است یا خیر و در صورت مصرف، چه نوع و دوز مصرفی را باید مصرف کنید،  کمک کند.

ویتامین برای فشار خون

ویتامین ای برای فشار خون 

شواهد و مطالعات نشان می‎دهد که مصرف  ویتامین E بسیار مفید است، اما برای اثبات تاثیر ویتامین ای بر فشار خون، لازم است که ابتدا علت آن را بررسی کنیم.

  • ویتامین E یک آنتی‌اکسیدان قوی است که می‌تواند از سلول‌ها در برابر انواع آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت کند. رادیکال‌های آزاد، مولکول‌های ناپایداری هستند که می‌توانند به رگ‌های خونی آسیب برسانند و منجر به افزایش فشار خون شوند.
  • ویتامین E ممکن است به بهبود عملکرد عروق خونی با افزایش تولید اکسید نیتریک کمک کند. اکسید نیتریک به گشاد شدن رگ‌های خونی و کاهش فشار خون کمک می‌کند.
  • ویتامین E ممکن است تا حدودی به کاهش التهاب که منجر به کاهش فشار خون می‎شود نیز کمک کند.

ویتامین ب6 و فشار خون 

ویتامین B6، که به پیریدوکسین هم معروف است، نقش‌ متعددی در بدن ایفا می‌کند، از جمله کمک به متابولیسم پروتئین‌ها، عملکرد سیستم عصبی و تولید گلبول‌های قرمز خون. به همین دلیل تاثیر بالقوه‎ای بر فشار خون نیز دارد.

  • هموسیستئین، اسید آمینه‌ای است که سطوح بالای آن با افزایش خطر بیماری‌های قلبی عروقی، از جمله فشار خون بالا مرتبط است. ویتامین ب6 به تجزیه هموسیستئین به آمینو اسیدهای دیگر کمک می‌کند و از این طریق می‌تواند به کاهش سطح آن در خون کمک کند.
  • ویتامین ب6 ممکن است با افزایش تولید اکسید نیتریک، به بهبود عملکرد رگ‌های خونی کمک کند. اکسید نیتریک به گشاد شدن رگ‌های خونی و در نتیجه کاهش فشار خون کمک می‌کند.

ویتامین ب12 و فشار خون 

ویتامین B12، که به نام کوبالامین نیز شناخته می‌شود، یک ویتامین ضروری است که سلامت سلول‌های عصبی و خون را تضمین می‎کند. در صورت کمبود ویتامین B12 شما می‎توانید شاهد تاثیر آن بر فشار خون خود باشد.

  • کمبود ویتامین ب12 می‌تواند منجر به عوارض مختلفی از جمله کم‌خونی مگالوبلاستیک، مشکلات عصبی و افزایش خطر بیماری‌های قلبی عروقی شود. مطالعات نشان داده‌اند که کمبود ویتامین B12 با افزایش فشار خون کاملا مرتبط است.

آیا ویتامین ب 12 فشار خون را بالا میبرد؟ 

ویتامین B12 به طور مستقیم فشار خون را بالا نمی برد. در واقع، کمبود این ویتامین می تواند منجر به کم خونی و در نتیجه افت فشار خون شود. موسسه ملی بهداشت آمریکا بیان کرده است که کمبود ویتامین ب12 می تواند منجر به کم خونی شدید شود، نوعی بیماری که در آن گلبول های قرمز خون به اندازه کافی اکسیژن را در بدن حمل نمی‎کنند، بنابراین فشار زیادی به قلب وارد می‎شود. 

توصیه می‎کنیم که با خرید فشارسنج برای منزل، نسبت به میزان تغییرات فشار خون خود کمی حساس تر باشید.

مطالعه بیشتر:  چند نوع تیغ بیستوری داریم؟

ویتامین ها و فشار خون

ویتامین ب1 و فشار خون 

ویتامین ب1 یا تیامین، نقش مستقیمی در کاهش فشار خون ندارد. با این حال، کمبود آن می‌تواند به طور غیرمستقیم بر فشار خون اثر منفی بگذارد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش دهد.

ویتامین B1 در عملکرد سیستم عصبی بدن، متابولیسم اکسیداتیو و استرس اکسیداتیو نقش زیادی دارد و اگر به دنبال پاسخ به این سوال هستید که آیا ویتامین ب1 فشار خون را بالا میبرد؟  باید بگوییم که پاسخ منفی است!

شواهد علمی نشان نمی‌دهد که مصرف ویتامین ب1 به طور مستقیم باعث افزایش فشار خون می‌شود. در واقع، برخی مطالعات نشان داده‌ که با مصرف کمبود این ویتامین می‌تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد.

ویتامین کا و فشار خون 

تا به امروز، هیچ مدرک علمی قطعی، مبنی بر تاثیر مستقیم ویتامین K، بر فشار خون وجود نداشته و تنها برخی تحقیقات نشان داده که کمبود این ویتامین ممکن است به طور غیرمستقیم، با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا مرتبط باشد.

ویتامین کا برای انعقاد خون ضروری است. کمبود آن می‌تواند منجر به خونریزی بیش از حد و مشکلات قلبی عروقی شود. همچنین این ویتامین برای فشار خون بالا می‌تواند به دلیل ضعیف شدن دیواره رگ‌ها، مضر باشد.

این ویتامین دارای خواص آنتی‌اکسیدانی است که می‌تواند به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک کند. استرس اکسیداتیو می‌تواند به عروق خونی آسیب برساند و فشار خون را افزایش دهد.

کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد؟ 

 ویتامینی که به طور مستقیم فشار خون را بالا می برد وجود ندارد! در واقع، کمبود برخی از ویتامین‌ها، مانند ویتامین B1، ممکن است به طور غیرمستقیم با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا مرتبط باشد.

توجه کنید که استفاده از تجهیزات پزشکی با کیفیت به شما کمک می‎کند که در مرحله نخست، فشار خون خود را به درستی ارزیابی کنید و تصور نکنید که خوردن ویتامین می‎تواند برای درمان قطعی بیماری فشار خون، به کار گرفته شود. 

تاثیر ویتامین بر فشار خون

بهترین ویتامین برای فشار خون بالا 

  • منیزیم به شل شدن رگ‌های خونی کمک می‌کند و ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند. 
  • پتاسیم به دفع سدیم از بدن کمک می‌کند و می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. 

توجه کنید که تاثیر ویتامین ها بر فشار خون جایگزین داروهای تجویز شده برای فشار خون بالا نیست و ویتامین‎ها را بدون مشورت با دکتر مصرف نکنید!

کمبود ویتامین و فشار خون بالا 

  • کمبود ویتامین D، شما را با افزایش خطر ابتلا به فشار خون مواجه می‎کند. 
  • کمبود ویتامین‌های B1، B6 و B12 ممکن است با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا مرتبط باشد.

بهترین ویتامین برای فشار خون پایین 

هرگز ویتامین برای فشار خون پایین خود نخورید! به طور مستقیم فشار خون را پایین نمی‌آورد. کنترل فشار خون نیاز به یک رویکرد جامع دارد که شامل تغییرات در سبک زندگی و در صورت نیاز، مصرف دارو است.

با این حال، برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند ویتامین D و ویتامین‌های گروه B ممکن است به طور غیرمستقیم در کاهش فشار خون یا کاهش خطر ابتلا به آن نقش داشته باشند. 

کمبود ویتامین فشار خون پایین 

در حالی که هیچ ویتامینی به طور مستقیم باعث افت فشار خون نمی‌شود، کمبود برخی از ویتامین‌ها می‌تواند به طور غیرمستقیم خطر ابتلا به فشار خون پایین را افزایش دهد.

علاوه بر  کمبود ویتامین D و افت فشار خون، کمبود ویتامین B12 نیز می‌تواند منجر به کم‌خونی شود که به نوبه خود، با کاهش گلبول‌های قرمز خون، حمل اکسیژن به سلول‌ها و اندام‌ها را مختل می‌کند و ممکن است به افت فشار خون منجر شود.

سخن پایانی

شواهد علمی نشان می‌دهد که ویتامین برای فشار خون می‌توانند به پیشگیری از ابتلا به آن کمک کنند، اما باعث درمان یا بهبود قطعی آنها نخواهند شد.

ویتامین D، منیزیم، پتاسیم و ویتامین‌های گروه B و دیگر ویتامین ها، هر کدام به نحوی در تنظیم فشار خون و حفظ سلامت قلب و عروق نقش‌آفرینی می‌کنند. بنابراین با قرار دادن منابع غنی از این ویتامین‌ها در برنامه غذایی خود و در صورت نیاز، مصرف مکمل‌های مناسب، می‌توانید کمک بزرگی در جهت کنترل فشار خون و ارتقای سلامت خود بردارید.

به یاد داشته باشیم که پیشگیری، همیشه بهتر از درمان است. با یک رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین‌ها، می‌توانیم قاتلی خاموش به نام فشار خون را مهار کرده و سلامتی خود را به دست بیارید.

نظر خود را بنویسید