دستگاه تنس

امروزه با توجه به نوع زندگی و کار و نشستن های مداوم افراد و هم چنین رانندگی های طولانی مدت، نیاز به انجام فیزیوتراپی نسبت به گذشته افزایش یافته است. یکی از تجهیزات فیزیوتراپی که به صورت خانگی استفاده می شود و قابل حمل است تنس عضلانی می باشد. این دستگاه مناسب استفاده در محیط های درمانی و مراکز فیزیوتراپی نیز می باشد. این دستگاه الکتروتراپی انجام می دهد و به بهبود بیماری های اسکلتی- عضلانی، مغز و اعصاب و روماتیسم کمک می کند. علاوه بر این بسیاری از دردهای بدنی را کاهش می دهد.

دستگاه تنس چیست؟

دستگاه تنس یا فیزیوتراپی به صورت غیر تهاجمی باعث تحریک اعصاب شده و دردهای حاد و مزمن مانند کمردرد را تسکین می دهد. این تحریک الکتریکی به صورت انرژی الکتریکی است که به شکل موج های مختلف به اعصاب از طریق الکترودهایی که بر روی پوست قرار داده می شوند وارد می شود. جریان الکتریکی تنس دارای فرکانس 50 تا 150 هرتز است که شدت 12 تا 30 میلی آمپر دارد و علاوه بر کاهش درد باعث بهبود گردش خون و کاهش اسپاسم می شود.

مزایای استفاده از تنس:

– تسکین درد

– افزایش عملکرد بدن

– کاهش نیاز به استفاده از داروهای ضد درد

– بهبود مشکلات دیسک کمر

– کاهش کمردرد ناشی از دژنراسیون ستون فقرات

– تسکین دردهای ناشی از انواع سرطان

– کاهش دردهای مزمن ناشی از قطع عضو

– بهبود سردرد میگرنی

– کاهش درد قاعدگی

– کاهش درد ناشی از آسیب های ورزشی مانند پیچ خوردگی یا کشیده شدن عضلات

– کاهش درد بیماری های التهابی مانند آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت

– تسکین درد ناشی از عمل جراحی مانند جایگزینی مفصل یا سزارین.

در حالتی که هم زمان با سایر روش های کنترل درد مانند آرامش درمانی، تمرینات ورزشی، مسکن و … از تنس استفاده شود تاثیر آن بسیار مثبت خواهد بود.

عملکرد دستگاه:

برای استفاده از تنس، الکترودها یا پدهایی بر روی ناحیه مورد نظر چسبانده می شوند. سپس جریان های الکتریکی ملایمی توسط این پدها به پوست وارد می شوند. قابلیت تنظیم فرکانس و شدت این جریان وجود دارد. با استفاده از این جریان، سیگنال های درد موجود در بدن تعدیل می شوند. الکترودهای دستگاه اندازه و شکل های متفاوتی دارند تا برای قسمت های مختلف بدن قابل استفاده باشند. علاوه بر این برای تاثیرگذاری بیشتر، نحوه قرار دادن پدها مهم است. در برخی دردها لازم است پدها به صورت موازی قرار بگیرند و در برخی دیگر در امتداد یکدیگر. هر بار استفاده از تنس معمولا 15 دقیقه زمان می برد. این زمان را می توان تا 30 دقیقه نیز افزایش داد. اما بیشتر از 3 بار در روز نباید از تنس استفاده شود. بیمار احساس سوزن سوزن شدن خواهد داشت البته در برخی افراد حس ناخوشایند بیشتری وجود دارد که در این شرایط بهتر است به صورت مستمر از دستگاه استفاده نشود. البته به مرور زمان این حالت برطرف می شود.

نکات مهم در استفاده از تنس عضلانی:

پزشک باید در جریان استفاده از دستگاه قرار بگیرد و بی ضرر بودن دستگاه را تایید کند. خانم های باردار، افراد دارای مشکلات قلبی، باتری قلب، نقص ادراک و حس و اپیلپسی نباید از این دستگاه استفاده کنند. الکترودهای تنس نباید روی سر، گردن، دهان، چشم، پوست آسیب دیده، تومورها، مناطق دچار بی حسی و به طور هم زمان روی قفسه سینه و بخش فوقانی پشت قرار گیرند. اگر بیمار به پدهای چسبنده حساسیت داشته باشد ممکن است پوست وی آسیب ببیند.

دستگاه نباید در نزدیکی قلب، محیط های مرطوب، برای بیماران دیابتی، هنگام خواب یا رانندگی استفاده شود. قبل از استفاده از دستگاه نباید از پماد و کرم استفاده شود. هر گونه جواهرات و زیور آلات باید دور از دستگاه قرار داشته باشند در غیر این صورت ممکن است منجر به سوختگی پوست شوند.

عوارض جانبی استفاده از تنس:

استفاده از این دستگاه ایمن و بی خطر است و تنها ممکن است پر سر و صدا یا آزاردهنده باشد. احتمال داشتن آلرژی به چسب های الکترودها باید در نظر گرفته شود. باید دقت داشت که شدت جریان بیش از حد نباشد در غیر این صورت موجب سوزش و التهاب پوست می شود. با توجه به این که تاثیر این دستگاه بر روی جنین ناشناخته است، اگر خانم های باردار از آن به خصوص در ناحیه لگن و شکم استفاده کنند ممکن است به جنین آسیب وارد شود.

خرید دستگاه تنس:

در زمان خرید این دستگاه لازم است به نکات زیر توجه شود:

– طول عمر پد دستگاه: جنس پد باید مناسب باشد و برای طولانی مدت مورد استفاده قرار گیرد و دچار آسیب نشود.

– قدرت دستگاه: سطح قدرت دستگاه باید مطابق با نیاز بیمار باشد.

– عمر باتری: اگر باتری دستگاه مناسب نباشد و طول عمر کمی داشته باشد هزینه های سالانه بیمار برای استفاده از دستگاه بالا می رود. با کیفیت ترین باتری برای این دستگاه باتری یون لیتیوم است. با یک بار شارژ کردن این باتری می توان هفته ها از دستگاه استفاده کرد.

– حالت ها و برنامه های دستگاه: بهتر است دستگاه برنامه های مختلفی داشته باشد. معمولا برای انواع دردها حالت خاصی از دستگاه به کار می رود بنابراین داشتن تنوع در برنامه ها بسیار مهم است.

قیمت دستگاه تنس:

با توجه به ویژگی ها و ضرورت هایی که باید حین خرید دستگاه به آن ها دقت کرد، دستگاه های تنس تنوع زیادی دارند و قیمت آن ها نیز بالطبع متفاوت است. علاوه بر این قیمت ها تحت تاثیر تغییرات بازار تجهیزات پزشکی و هم چنین نوسان روزانه ارز تغییر می کند.

بهترین مارک دستگاه فیزیوتراپی خانگی:

دو برند هابدیک(Hubdic) و برجیس(Berjis) تنس هایی با کیفیت بالا تولید می کنند که دارای شدت استاندارد بوده و در عین حال برنامه ها و حالات متنوعی دارند. بیمار می تواند بسته به نیاز و توانایی مالی خود، مناسب ترین دستگاه را از میان برندهای موجود انتخاب نماید.