مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا
مواد غذایی مضر فشار خون بالا

مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا

فشار خون بالا که به عنوان هایپرتنشن (Hypertension) هم شناخته می‎شود، یکی از مشکلات رایج مردم است که این‎روزها اغلب در مورد آن می‎شنویم. خبر خوب این است که شما می‎توانید با رژیم غذایی مناسب آن را کنترل کنید.

در اوایل دهه 1990، دانشمندان موسسه ملی قلب، ریه و خون در ایالت متحده آمریکا (NHLBI)، رژیم غذایی DASH را به طور خاص برای کمک به افراد در کنترل فشار خون طراحی کردند.

در این رژیم خاص به شما گفته می‎شود چه مواد غذایی را از برنامه غذایی خود حذف کنید و چه موادی را جایگزین کنید. برای مثال مواد شور را حذف کنید، میوه و سبزیجات را جایگزین کنید! 

ما در این مقاله به سراغ مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا رفته‌‎ایم، این مواد مضر را برای خانم‎های باردار نیز بررسی کرده‎ایم. در نهایت به شما خواهیم گفت که با چه غذاهایی می‌توانید فشار بالای خود را کنترل کنید.

چه مواد غذایی برای فشار خون بالا مضر است؟

فشار خون بالا یک دشمن پنهان برای سلامتی شما است، پایین آوردن فشار خون کار آسانی نیست، بنابراین بهتر است به آن آگاه باشید. چون اگر این بیماری را کنترل نکنید، می‌‎تواند دردسرهای زیادی برای شما ایجاد کند. یکی از راه‌‎های ساده برای کنترل فشار خون، این است که حواس شما به خوردن خوراکی های مضر برای فشار خون بالا باشد.

این مواد غذایی که در ادامه معرفی می‎کنیم دشمنان واقعی شما هستند، اما حتما شنیدید که می‎گویند دشمنت را نزدیک خودت نگه دار! بنابراین نیازی نیست آنها را به طور کامل حذف کنید، فقط بهتر است حواستان به میزان مصرف آنها باشد.

 نمک و شوریجات

نمک یک چاشنی خوشمزه‌ است که در صورت زیاده‌‎روی در مصرف روزانه آن، می‌‎تواند باعث بالا رفتن فشار خون شما شود. 

اغلب متخصصان توصیه می‎کنند که نباید بیشتر از 6 گرم نمک در روز مصرف کنیم. (تقریبا یک قاشق چای‎خوری)

اما به این نکته توجه کنید؛ اغلب نمکی که شما در طول روز به بدن خود وارد می‎کنید در غذاهای فرآوری شده پنهان است. خوراکی‎هایی مانند چیپس، زیتون، سس، ترشی، گوشت‌‎های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس و حتی نان و غلات صبحانه نمک زیادی دارند. 

  • راهکار:

به برچسب‌‎های مواد غذایی توجه کنید و تلاش کنید از گزینه‌‎هایی با نمک کمتر انتخاب کنید. بهتر است غذای آماده، کنسروی و فراوری شده را کمتر استفاده کنید و برای درست کردن غذای خانگی از چاشنی های طعم دهنده دیگر به جای نمک بهره ببرید.

چربی و قند

شکر و چربی یکی از چندین غذای مضر برای فشار خون بالا هستند که شاید مستقیم روی فشار خون شما تاثیر ندارند، اما چون کالری بالایی دارند و باعث اضافه وزن شما می‌‎شوند، می‎توانند زمینه ساز بیماری فشار خون نیز باشند. 

  • راهکار

بهترین راهکار این است که به جای تنقلات شور مانند چیپس و پفک، یا شیرینی جات مانند کیک و شکلات، میوه تازه یا خشک، آجیل غیر شور و تنقلات ارگانیک و خانگی بخورید. به طور کلی مراقب خرید شکر، روغن و مواد مضر از این گروه باشید. با این حال توصیه می‎کنیم به اینکه کدام میوه فشار خون را بالا می‌برد؟ نیز آگاه باشید.

نیکوتین و کافئین

مصرف زیاد کافئین و نیکوتین چه به صورت قرص جویدنی یا توتون می‌‎تواند فشار خون را به طور موقت افزایش دهد. با این‎حال اگر به طور مرتب عادت به نوشیدن قهوه یا کشیدن سیگار در روز داشته باشید و بدن شما به آن عادت داشته باشد، روی فشار خون تاثیری زیادی ندارد.

تاثیر این مواد بیشتر روی قلب است و در صورتی که کار پمپاژ خون را در قلب مشکل کنند، احتمالا فشار خون یکی از علائمی است که با آن روبرو خواهید شد.

نیکوتین رگ‌ها را تنگ می‌‎کند و قلب را مجبور به کار بیشتری برای پمپاژ خون می‌‎کند. این اتفاق منجر به افزایش فشار خون (Systolic یا نمایش عدد بالاتر) می‎شود.

مطالعه بیشتر:  فشار سنج دیجیتال و روش کار با آن

تاثیر کافئین بر فشار خون کمی پیچیده‌‎تر است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. در افراد ناآشنا به کافئین، مصرف مقادیر متوسط ​​(2 تا 3 فنجان قهوه) می‌‎تواند فشار خون را به طور موقت بالا ببرد، اما در افرادی که به نوشیدن آن عادت‌ دارند، کافئین تاثیر قابل توجهی نخواهد داشت. 

راهکار:

بیشتر از 4-5 فنجان قهوه یا چای در روز مصرف نکنید و یادتان باشد که کافئین تنها در قهوه یا چای نیست که می‎تواند به شما آسیب برساند، در مصرف نوشیدنی‌‎های انرژی‌‎زا، شکلات و نوشابه‌‎های گازدار احتیاط کنید!

گوشت و چربی های اشباع

تا به امروز، شواهد علمی در مورد ارتباط بین مصرف گوشت قرمز و فشار خون بالا قطعی نشده است. برخی مطالعات نشان داده‌‎اند که مصرف زیاد گوشت قرمز، به‌‎ویژه گوشت فرآوری‌‎شده، مانند سوسیس، کالباس، کوکتل و انواع گوشت‌های آماده که برای افزایش ماندگاری و طعم آنها، تحت فرآیندهای مختلفی مانند دودی کردن، نیم‎پز کردن، نمک‌‎سود کردن و یا اضافه کردن مواد نگهدارنده قرار می‌‎گیرند، می‌‎تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد.

اما به چرا گوشت قرمز و مواد مشابه آن، به عنوان مواد غذایی مضر فشار خون معرفی می‎شوند؟ آیا گوشت می‎تواند باعث و علت فشار خون باشد؟

در گوشت قرمز چربی‌‎های اشباع‎ شده فراوان است و سطح کلسترول LDL (چربی بد) خون را بالا می‌‎برند. کلسترول LDL بالا به رگ‌‎ها آسیب می‌‎رساند و جریان خون را مختل می‌‎کن و در نهایت به افزایش فشار خون منجر می‌‎شود.

همچنین در سوسیس، کالباس و سایر فرآورده‌‎های گوشتی حاوی مقادیر زیادی سدیم است و سدیم اضافی احتباس مایعات در بدن را افزایش می‌‎دهد و فشار خون را بالا می‌‎برد.

گوشت قرمز منبع L-carnitine است که در بدن به اکسید نیتریک تبدیل می‌‎شود و به گشاد شدن رگ‌‎ها و کاهش فشار خون کمک می‌‎کند. با این حال، مطالعات نشان داده‌‎ا‎‎‎ند که متابولیسم L-carnitine از گوشت قرمز ممکن است ترکیباتی را تولید کند که فشار خون را افزایش دهد.

مواد غذایی مضر برای فشار خون

مواد غذایی مضر برای فشار خون بالا در بارداری

طبق آمار جهانی حدود 7 تا 10 درصد از بارداری‎ها تحت تاثیر ابتلا به فشار خون قرار می‎گیرند، که عاملی خطرناک برای مادر و جنین به حساب می‎آید. از  عوارض ابتلا در این دوران، بیماری پره اکلامپسی (Pre-eclampsia)، زایمان زودرس، محدودیت رشد جنین و حتی زایمان سخت را در بر می‎گیرد. 

با این حال، بهتر است بدانید که کدام مواد خوراکی مضر برای فشار خون بالا در دوران بارداری می‎تواند برای شما خطر ساز شود. البته بهتر است در این دوران با خرید فشارسنج به طور مرتب میزان فشار خون خود را بررسی کنید. این غذاها به شرح زیر هستند:

  • غذاهای شور و پر سدیم مانند نمک به هر شکلی، غذاهای فرآوری شده و آماده که از مواد نگهدارنده در آن استفاده شده، و انواع چاشنیی ها مانند سس سویا، سس تند، سس گوجه فرنگی و ترشی، حاوی سدیم بالایی هستند.
  • غذاهای پرچرب که با چربی های اشباع شده که در گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و غذاهای فرآوری شده یافت می‎شوند و چربی های ترانس که در غذاهای سرخ شده، غذاهای فرآوری شده و برخی از مارگارین‎ها یافت می‎شوند.
  • کافئین موجود در هر نوع خوراکی
  • انواع شیرین کننده های مصنوعی
  • غذاهایی که سرشار از مونوسدیم گلوتامات (MSG) هستند. این خوراکی یک افزودنی رایج است که طعمی خوشایند به غذاها می‎دهد. این ماده را به طور طبیعی در خوردنی‎ هایی مانند پنیر و گوجه ‎فرنگی پیدا می‎شود و هم به صورت مصنوعی تولید می‎گردد. 

این چاشنی در انواع غذاهای آسیایی، سس‎ها، مرینیدها، سوپ‎ها و سرخ کردنی‎ها، نودل‌‎ها و غذاهای کنسروی، برخی از اسنک‎ها و گوشت های گیاهی مانند توفو می‌‎توانید پیدا کنید.

چه غذایی برای فشار بالا مناسب است؟

فشار خون بالا را می توان از طریق تغییر سبک زندگی، از جمله داشتن رژیم غذایی سالم‌‎تر و فعالیت بدنی بیشتر، کنترل کرد. طبق تحقیقات انجام شده، این مواد غذایی اگر در رژیم غذایی شما قرار بگیرد، می‎تواند به  کاهش فشار خون شما کمک کند.

  • میوه ها: سیب، موز، پرتقال، گریپ فروت، کیوی و هندوانه
  • سبزیجات: اسفناج، کلم پیچ، کلم بروکلی، هویج، چغندر و سیب زمینی شیرین
  • غلات کامل: جو دوسر، برنج قهوه ای، نان گندم کامل و ماکارونی گندم کامل
  • لبنیات کم چرب: شیر کم چرب، ماست کم چرب و پنیر کم چرب
  • آجیل و دانه ها: بادام، گردو، بادام زمینی، تخمه آفتابگردان و بذر کتان
  • حبوبات: لوبیا، عدس و نخود
  • ماهی: ماهی قزل آلا، ساردین، ماهی تن و ماهی مرکب
  • چربی های سالم: روغن زیتون، آووکادو و آجیل
مطالعه بیشتر:  سرنگ انسولین چیست؟

غذای مضر برای فشار خون بالا

رژیم غذایی برای فشار خون بالا

آیا می‎دانید کدام میوه ها فشار خون را پایین می آورند و چه غذا‎هایی می‌‎تواند به کنترل این بیماری کمک کند؟ اغلب یکی از نگرانی‎های یک بیمار و اطرافیانش، به همین دو سوال که چه مفید است و چه مضر، خلاصه می‌شود! 

شما برای غلبه بر این بیماری، نیاز به یک رژیم غذایی متناسب با آن را دارید. این رژیم غذایی مخصوص با نام DASH معروف است. این کلمه مخفف عبارت “Dietary Approaches to Stop Hypertension” به معنای رویکردهای غذایی برای متوقف کردن فشار خون بالا است.

رژیم DASH به طور خلاصه سرشار است از میوه‌‎ها، سبزیجات، غلات کامل و لبنیات ک‌م‌‎چرب. انواع چربی‌‎های اشباع شده، کلسترول و سدیم در این رژیم ممنوع است. همچنین با برنامه غذایی خود پتاسیم، منیزیم و کلسیم را که همگی برای کنترل فشار خون شما مفید هستند را تامین می‎کند.

پخت و پز به سبک رژیم DASH 

در این رژیم خبری از غذای مضر برای فشار خون نیست! برای پخت و پز از روش‌‎هایی مانند بخارپز کردن، آب‌‎پز کردن و کباب کردن استفاده می‎کنید. به جای نمک، از سبزیجات معطر و ادویه‌‎ها برای طعم دادن به غذاها استفاده می‎کنید.

مصرف سس‌‎ها و چاشنی‌‎های شور و تمام مواد دارای مونوسدیم گلوتامات با محدودیت روبرو است. غذاها، در خانه آماده می‎شود و به صورت کنسروی یا فست فود خرید و مصرف نمی‎شود. چون لازم است کنترل بیشتری بر مواد تشکیل دهنده آنها داشته باشید.

در این رژیم شما یاد می‎گیرید به برچسب‌‎های مواد غذایی مختلف حساس باشید و برای انتخاب سراغ گزینه‌‎های کم‌‎ سدیم و کم‌ چرب بروید.

آیا گرمیجات فشار خون را بالا میبرد؟

رابطه‌ گرمیجات و فشار خون، موضوعی پیچیده و مورد بحث در طب سنتی و طب نوین است. در حالی که برخی منابع معتقدند مصرف بیش از حد گرمیجات می‌‎تواند فشار خون را افزایش دهد، مطالعات و نظرات دیگری نیز وجود دارد که این دیدگاه را به طور کامل تأیید نمی‌‎کنند. 

اگر چه در طب سنتی ایرانی، گرمیجات به دسته‌‎ای از غذاهایی با طبع گرم و خشک تقسیم می‌‎شوند که شامل مواردی مانند زنجبیل، دارچین، زعفران، فلفل، سیر، پیاز، بادمجان و خرما هستند.

اعتقاد بر این است که مصرف زیاد این مواد می‌‎تواند منجر به افزایش حرارت بدن، غلیظ شدن خون و در نهایت، بالا رفتن فشار خون یا حتی نوسان آن شود. آیا می‎دانید علت نوسان فشار خون چیست ؟

اما در تحقیقات علمی، برخی مطالعات نشان داده‌‎اند که مصرف زیاد برخی گرمیجات مانند نمک، فلفل قرمز و کافئین می‌‎تواند به طور موقت فشار خون را افزایش دهد. با این حال، شواهد کافی برای اثبات اینکه مصرف کلی گرمیجات به طور مزمن بر فشار خون تاثیر منفی می‌‎گذارد، وجود ندارد.

برخی از گرمیجات مانند سیر، زنجبیل و دارچین می‌‎توانند خواص ضد التهابی و آنتی‌‎اکسیدانی داشته باشند که به سلامت قلب و عروق کمک می‌‎کنند و در نتیجه ممکن است به طور غیرمستقیم در کنترل فشار خون نقش داشته باشند.

سخن پایانی

آنچه که اهمیت دارد؛ توجه به تعادل در مصرف مواد غذایی است. همان‎قدر که خوردن غذای مضر فشار خون بالا می‎تواند منجر به آسیب جدی به بدن شما شود. زیاده‌‎روی در مصرف هر نوع ماده‌ غذایی، چه گرم و چه سرد، می‌‎تواند برای سلامتی مضر باشد. با داشتن یک رژیم غذایی اختصاصی  و تجهیزات پزشکی مناسب در منزل می‎توانید بیماری فشار خون را کنترل کنید. 

نظر خود را بنویسید